Trendspaning inför 2018 på vår tyska julfrukost

2017-12-15

Igår var det dags för årets sista seminarium hos Tysk-Svenska Handelskammaren. Tillsammans med Scandic bjöd vi in till en tysk julfrukost där de runt 90 gästerna motverkade decembermörkret med Glühwein, pepparkakor, Bretzeln och riktiga tyska Lebkuchen. Sen var det dags att inspireras av framtidsspanaren och trendanalytikern John Mellkvist, som på senaste tiden fått mycket av medias uppmärksamhet med sitt föredrag ”Trender Omvärld Framtid”.

Många tekniska innovationer kommer fortsätta hitta sin väg in i vår vardag för att göra den mer underhållande, bekvämare, nyttigare och mer självoptimerande. Några saker som vi kan se fram emot under 2018 är till exempel interaktiva streamingtjänster, inbyggda telefonsladdar och värmefunktion i vinterrockar, smarta stekpannor och till och med optimerade datingappar som kommer baseras på algoritmer.

John Mellkvist visade också på att vi blir mer insiktsfulla om vad tekniken gör med oss och att vi inte bara ohejdat vill släppa den inpå oss. Vi kan redan nu se trender som visar att människorna vill komma tillbaka till det ursprungliga. Några exempel är resebyråer som erbjuder så kallade detox retreats, där du checkar in på ett lyxhotell, som till exempel ligger i öknen eller på Antarktis där det inte går att få uppkoppling till internet. Dessutom ser man en ökande användning av appar som spärrar mobiltelefonen och internetåtkomsten under vissa tider. Det syns också en ökad försäljning av nya ”gammaldags” mobiltelefoner som bara har ring- och SMS-funktion.

Sammanfattningsvis speglar de aktuella trenderna vårt samhälle. De visar på ”divided times”, som John uttryckte det. Ingenting är svart eller vitt och vi befinner oss mellan gammalt och nytt, mellan politiskt och opolitiskt och mellan tekniska innovationer och det ursprungliga.