Hubert Fromlet kommenterar för Tysk-Svenska Handelskammaren

Slutspurt för tyska regeringsförhandlingar

2021-11-21

I Tyskland är det kutym att barn på kvällen den 5 december ställer fram sina stövlar på dörrmattan. Under natten kommer sedan Nikolaus – liknande en svensk tomte – med chokladtomtar, frukt, fikon och nötter och lägger allt detta ner i stövlarna för att överraska barnen morgonen därpå. Men i år kanske också Tysklands vuxna befolkning får en "gåva" till Nikolausdagen, skriver Hubert Fromlet.

Just nu spekuleras det på allvar att Olaf Scholz kommer att bli vald till förbundskansler redan kort efter ”Nikolaus”. Det tre mest sannolika regeringspartierna – socialdemokraterna SPD, miljöpartiet De Gröna och det liberala FDP – är trots delvis plågsamma detaljförhandlingar fortfarande på det gemensamma koalitionsspåret. Det kan till och med hända att själva koalitionsfördraget läggs fram i dagarna. 

Insiders har sedan publiceringen av SPD:s, De Grönas och FDP:s så kallade sonderingspapper den 15 oktober utsett FDP som ”vinnare” av dragkampen avseende den framtida politikens innehåll och fördelningen av ministerposterna. Min egen uppfattning var på denna sida för nästan åtta veckor sedan att koalitionsförhandlingarna skulle kunna ge följande fördelning av de tyngsta ministerierna och departementscheferna:     

Finansminister (FDP - Christian Lindner)

”Superminister” – med miljö-, energi, eventuellt ekonomi och/eller digitalisering (De Gröna - Robert Habeck)

Utrikesminister (De Gröna - Annalena Baerbock)  

Kompromisser i sikte

Av allt att döma kommer FDP och Christian Lindner in i det sista att begära det resursfördelande finansdepartementet. Kompromissen med De Gröna skulle kunna bli att konstruera ett ”supermiljö- och ekonomidepartement” till Robert Habeck och att överlåta utrikespolitiken till Annalena Baerbock.

Men även en sådan sammansättning av nyckeldepartement och -poster kan i slutskedet framkalla spänningar i koalitionsförhandlingarna. En viss antydan om detta kom för några dagar sedan från Annalena Baerbock, när hon i Potsdam påtalade kravet att grön politik måste genomsyra alla departement och hela den framtida politiken – och inte enbart miljödepartementet.  

Det gäller i detta sammanhang att komma ihåg att de tyska koalitionsförhandlingarna i vissa frågor varit mycket komplicerade – med delvis stor politisk spännvidd. Visst har det från förhandlingshåll uttryckts ambitionen att kunna regera även efter denna mandatperiod. Idag kan dock ingen förutse om den nya koalitionen ens håller till nästa val, med tanke på den breda politiska spänningen inom den kommande tyska regeringen.

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren