
från vänster till höger: Karsten Keller (DB Schenker Europe), Jeroen Hempelmann (SmartChain Logistics Nordics AB), Mikko Juelich (Stena Line), Jörgen Nilsson (Trelleborgs Hamn AB), Jerry Lindestam (DB Cargo, Full Load Solutions)

Foto: Femern A-S

Foto: Femern A-S

Foto: Femern A-S
Så förbereder sig logistikföretagen för nya förbindelsen över Fehmarn Bält
2024-08-13
Fehmarn Bält-förbindelsen beräknas stå färdig i mitten av 2029. Hur kommer den att påverka logistikföretagen? Vad gör bolagen för att ta höjd för förändringen? Medlemmar av Tysk-Svenska Handelskammarens nätverk vittnar om både hårdare konkurrens och bättre kapacitet men också en eftersatt infrastruktur.
Den nya förbindelsen kommer i princip att få samma sträckning som färjelinjen Rødby–Puttgarden. Med sina 17,6 km blir den världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel. Efter färdigställandet kommer Sverige i ett slag närmare kontinenten. Tysk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag målar upp en delvis ny transportkarta som innebär både utmaningar och möjligheter.
Karsten Keller, CFO på DB Schenker Europe, ser möjligheterna:
– Den planerade Fehmarn Bält-tunneln kommer att knyta människor och kulturer ännu närmare varandra. För DB Schenker är förbindelsen ett komplement till den befintliga färjetrafiken som gör det möjligt för oss att organisera våra marknader och vår godstrafik på ett effektivt och flexibelt sätt och öppna upp för nya möjligheter. Vi har tillräckligt med tid för att förbereda oss för detta fram till dess att tunneln är färdigbyggd, och justeringar av tidtabellerna kan göras med relativt kort varsel.
"För DB Schenker är förbindelsen ett komplement till den befintliga färjetrafiken som gör det möjligt för oss att organisera våra marknader och vår godstrafik på ett effektivt och flexibelt sätt."
Mikko Juelich, Trade Director Germany på Stena Line, tror att förarlösa fraktenheter kommer öka i godstrafiken:
– Vi på Stena Line välkomnar konkurrens inom ett rättvist och jämlikt ramverk. Vårt fokus nu är att förbereda och organisera vår verksamhet för framtidens tätare konkurrens och vi är säkra på att vi kommer att lyckas med vårt starka kunderbjudande. Rostock–Trelleborg och Kiel–Göteborg är ypperliga exempel på vår strategi. Högfrekventa, effektiva och flexibla linjer som kan möta framtida transportutmaningar. Vi kan exempelvis erbjuda stor kapacitet för förarlösa fraktenheter när det är brist på förare, direkta och intermodala tågtransporter som kompletterar tågräls på land samt möjlighet att transportera hög och tung last, som överstiger viktreglerna för fasta förbindelser.
"Vi kan exempelvis erbjuda stor kapacitet för förarlösa fraktenheter när det är brist på förare, direkta och intermodala tågtransporter som kompletterar tågräls på land."
Jörgen Nilsson, vd Trelleborgs Hamn AB, ser fortsatt stort behov för trafik österut från Trelleborg:
– Enligt vår bedömning ser vi inte att det kommer att påverka vårt företag och dess utveckling under de närmaste 30 åren. Avsaknaden av infrastruktur, marknadens behov och logistikflöden generellt gör att marknaden för förbindelsen i stora drag kommer vara den som idag trafikerar Rödby–Puttgarden. Vi ser redan idag till att optimera våra verksamheter och ser hur vi ska fortsätta vara den största gröna noden mellan Skandinavien och Europa. Idag består vår verksamhet till 75 procent av volymer från Rostock och österut och om fem år räknar vi med att talet kommer att vara runt 85 procent och då framför allt på hela Europas framtida logistikflöden.
"Avsaknaden av infrastruktur, marknadens behov och logistikflöden generellt gör att marknaden för förbindelsen i stora drag kommer vara den som idag trafikerar Rödby–Puttgarden."
Jeroen Hempelmann, vd SmartChain Logistics Nordics AB, en del av tyska Robert Kukla Spedition, ser flera vinnare med den nya förbindelsen – regionen, varuägare och miljön:
– 2029 blir ett spännande år! Förbindelsen ger större kapacitet och kortare ledtider för godsflöde till och från norra Tyskland via Danmark till Sverige, speciellt när det gäller tåg. Den innebär ett efterfrågat lyft i kapacitet och miljövinsten blir betydlig. Vi på SmartChain Logistics ser med spänning på nya transport- och logistikmöjligheter med den nya förbindelsen. Det är något som kommer att tilltala varuägare. Vi jobbar sedan länge med gods på tåg. "Från väg till intermodalt" är ett arbete inom företaget i vilket vi promotar alla intermodala lösningar som containertrafik via kortsjö och container och lastbilar på tåg. Regionen, varuägare och miljön kommer att vara vinnare dagen det första tåget kör på den nya sträckan.
"Regionen, varuägare och miljön kommer att vara vinnare dagen det första tåget kör på den nya sträckan."
Jerry Lindestam, Head of DB Cargo Full Load Solutions, Nordics, välkomnar ett lyft i infrastrukturen för järnvägen:
– Vi arbetar idag med järnvägstransporter både till och från Skandinavien. Vår enhet är en del av DB Cargo, den största järnvägsoperatören i Europa med ett ständigt fokus på att utveckla sitt nätverk. Vi ser transporter på järnväg som en viktig del för att den gröna omställningen ska lyckas. Detta är ju ett grönt transportsätt som redan finns. Denna satsning i infrastruktur kan ge mer kapacitet och även förbättra kvalitet och tillförlitlighet.
"Vi ser transporter på järnväg som en viktig del för att den gröna omställningen ska lyckas."
Men den positiva tysk-danska satsningen i infrastrukturen skapar också behov av ökade investeringar på den svenska sidan som många menar inte tas på allvar. På branschorganisationen Swerig som företräder företag inom järnvägsindustrin är man bekymrad över Sveriges otillräckliga förberedelser inför Fehmarn Bälts öppnande. Järnvägstrafiken har ökat betydligt under de senaste 30 åren och förväntas fortsätta växa. Men järnvägsnätets kapacitet har inte utvecklats i samma takt. När den nya förbindelsen mellan Danmark och Tyskland öppnar kommer efterfrågan på järnvägstransporter i Sverige överstiga den tillgängliga kapaciteten – både i södra Sverige och vidare upp genom landet, enligt Swerig, också medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren.
"När den nya förbindelsen mellan Danmark och Tyskland öppnar kommer efterfrågan på järnvägstransporter i Sverige överstiga den tillgängliga kapaciteten."