Collage avfall och grangrenar

Nyhetsbrev Internationell Recycling #6 2020

2020-12-17

I årets sista utgåva av vårt nyhetsbrev kommer ni bland annat att kunna läsa om hur coronapandemin påverkar miljön och vad den nya registreringen hos Naturvårdsverket innebär för producenter i Sverige.

Vi vill passa på att tacka alla nyhetsbrevsläsare för det gångna året och önska en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Kraftig ökning av förpackningsavfall under coronapandemin

Tyska återvinningsstationer larmade redan i maj och juni om kraftigt ökade mängder avfall.  Mängden levererat elektroniskt avfall har fördubblats på grund av nya inköp för hemmakontoret. Hopvikbara kartonger, som främst drivs av online handel, ökade med 5,3 procent under de första nio månaderna 2020. Även mängden glasavfall ökade kraftigt med en uppgång på 20 procent jämfört med tidigare år.

Återvinningsföretag klagar över att överflödet av förpackningsmaterial dels leder till att kvaliteten på det som samlas in är sämre, dels till att marknadspriset som pappersbruk är villiga att betala sjunker kraftigt.

Även plaståtervinningsföretagen drabbas hårt då de kraftigt sjunkande priserna på råolja lett till att användningen av primärvaror för plastproduktion är billigare än användningen av återvunna granulat. Plasttillverkare betalar för närvarande bara hälften så mycket för nya primärvaror som för två år sedan och granulaten som erhållits från gammal plast kan därför knappast säljas med vinst.

Med 615 kilo kommunalt avfall per capita per år, inklusive allt hushållsavfall och skrymmande avfall, är Tyskland ett av de länder i Europa med mest avfall person. Det är således inte bara miljön utan även den cirkulära ekonomin som upplever ett stort bakslag orsakad av pandemin.

Källa: Handelsblatt

Positiv utveckling för det centrala förpackningsregistret (ZSVR) i Tyskland

Nästan två år efter att den nya förpackningslagstiftningen i Tyskland trädde i kraft presenterades en positiv utveckling. Mer än 75 procent av alla förpackningar på marknaden är nu sammanställda i det centrala registret. Denna utveckling visar även på ett ökat intresse och större förståelse hos tillverkarna att ta sitt producentansvar.

Enligt information från det centrala förpackningsregistret (ZSVR) uppfyller nästan 200 000 tillverkare nu sina skyldigheter enligt förpackningslagen, vilket är en ökning med 140 000 de senaste fyra åren. Mer än 75 procent av alla förpackningar finansierar systemet med den gula säcken / soptunnan. Under åren har nästan 6000 administrativa brott uppdagats och finns nu för genomgång av brottsbekämpande myndigheter eller är redo att lämnas in.

Även återvinningen visar på en positiv utveckling.  År 2019 återvanns 5,3 miljoner ton förpackningar från privata slutkonsumenter, vilket motsvarar en ökning med 13 procent jämfört med 2018. Den största ökningen har gjorts inom materialåtervinning av plast följt av papper. Sammantaget är återvinningsgraden av det material som samlas in i de gula säckarna/ soptunnorna god och når upp till de uppsatta kvoterna.

Källa: 320o

Ny symbol på glasförpackningar i Tyskland

Containerglasindustrin i Tyskland har godkänt en ny symbol för glas, som är avsedd att belysa miljö- och hälsofördelarna med glasförpackningar. Symbolen är nu tillgänglig för licensierad användning och blev nyligen officiellt presenterad i samband med den europeiska avfallsförebyggande veckan. Godkännandet är ett resultat av flera års gemensamma insatser från industri, designers, kunder och konsumenter där de har skapat en symbol, som kan användas på glasförpackningar för livsmedel, drycker, läkemedel, parfym och kosmetiska produkter. De enskilda elementen i symbolen påvisar de positiva egenskaperna hos glas: resursanvändningen i en cirkulär ekonomi, möjligheten till återvinning, skydd och underhåll av produktkvaliteten och hälsan hos människorna som använder det. 

Det nya kvalitetsmärket för glas introducerades efter en större europeisk undersökning där det framgick att européer i allt högre grad är oroliga för förpackningens miljöpåverkan. Utifrån denna undersökning anser även majoriteten anser att glas är den säkraste, hälsosammaste och mest miljövänliga typen av förpackningar.

Källa: Verpackungswirtschaft.de

Nyheter för dig som producent i Sverige från 2021

I juni 2018 beslutade regeringen om nya förordningar för producentansvar med syftet att uppnå högre materialutnyttjandegrad än idag. Förordningarna påverkar samtliga producenter och berör främst rapporteringen av förpackningsvolymer och insamlat material.

Förutom att rapportera avsatta mängder förpackningar till sitt återvinningssystem ska producenter även årligen rapportera till Naturvårdsverket. Rapporteringen ska starta under år 2021 med deadline 31 mars 2022. Den kommer att ske digitalt och redan i januari 2021 ska det vara möjligt att registrera sig som producent i Naturvårdsverkets system. Vidare kommer det att införas en årlig tillsynsavgift till Naturvårdsverket på 500 kr per år med start i januari 2021.

Källa: FTI AB

 

Tysk-Svenska Handelskammarens nyhetsbrev Internationell Recycling publiceras sex gånger om året och är en helt kostnadsfri tjänst. Vi informerar om aktuella frågor inom recycling, med speciell inriktning på frågor kring insamling och återvinning av förpackningar, i Tyskland, Sverige och Europa. Vi belyser också produktåtervinning samt olika användningsområden av logotyper som finns på dagens förpackningar.

För att följa utvecklingen inom recycling och för att sammanställa information för detta nyhetsbrev bevakar vi tyska, svenska och europeiska facktidskrifter och nyhetsblad.

Prenumerera på nyhetsbrevet här!

Här hittar du alla utgåvor samlade på ett ställe.

Ytterligare information kring återvinning får du på telefon 040-304940, på vår hemsida eller via e-post till vårt licenskontor.

Kontakt

Eva Trulsson

Miljörapportering

Telefon:
+46-40-30 49 45
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält