Maike van den Boom och Annelie Johansson, Happy Economy, på Tysk-Svenska Handelskammarens frukostseminarium

Författaren Maike van den Boom och Annelie Johansson, vd på Happy Economy.

Maike van den Boom på Tysk-Svenska Handelskammarens frukostseminarium

Maike van den Boom jämför tysk och svensk företagskultur.

Annelie Johansson, Happy Economy, på Tysk-Svenska Handelskammarens frukostseminarium

Ju lyckligare medarbetare desto mer framgångsrika företag, menar Annelie Johansson.

Annelie Johansson, Happy Economy, på Tysk-Svenska Handelskammarens frukostseminarium

Annelie Johansson visar hur nöjda olika generationer är med arbetslivet.

Maike van den Boom på Tysk-Svenska Handelskammarens frukostseminarium

Maike van den Booms bok "Acht Stunden mehr Glück" är en bästsäljare i Tyskland.

Mingel på Tysk-Svenska Handelskammarens frukostseminarium

Före och efter seminariet nätverkade deltagarna och utbytte erfarenheter.

Nöjda och glada anställda ger framgångsrika företag

2019-01-22

Glädje i arbetslivet – finns det ett trevligare ämne att inleda det nya året med? Med syftet att inspirera hur man kan skapa en ”lyckligare” företagskultur bjöd Tysk-Svenska Handelskammare i fredags in till årets första evenemang.

Till frukostseminariet ”Happy New Year – Happy Economy – Happy Sweden” hade två experter på området bjudits in: Maike van den Boom, efterfrågad tysk talare och bestsellerförfattare, och Annelie Johansson, grundare av och vd på Happy Economy.

Vi-känsla bidrar till arbetsglädje

Maike van den Boom tog med publiken på sin två år långa resa genom det skandinaviska arbetslivet, som på många sätt skiljer sig från den tyska motsvarigheten. De viktigaste lärdomarna från resan har hon sammanfattat i boken Acht Stunden mehr Glück (Åtta timmar mer livsglädje).

– Till skillnad från tyskar är svenskar inte rädda för att erkänna svagheter, göra misstag eller inte kunna svara på en fråga. Istället fokuserar de på att samla in kunskap för att kunna hitta den bästa lösningen för alla medarbetare. Anställda som delar denna vi-känsla är nöjdare och gladare på arbetsplatsen, sa Maike van den Boom.

Nöjda medarbetare mer produktiva

Annelie Johansson har grundat företaget Happy Economy med affärsidén att fast förankra glädje i företags dagliga arbetsrutin – och att mäta resultatet i produktivitet.

– Glädje kopplad till arbetslivet är inget flummigt påhitt. Tvärtom: Arbetsglädje kan mätas! En nöjd och glad medarbetare är i genomsnitt 20 procent mer produktiv än någon som är missnöjd med sitt arbete. Det innebär en extra affärsnytta på 64 222 kronor per anställd och år. De viktigaste nyckelfaktorerna i vårt mätinstrument Happy Scorecard är relationer med kollegor och chefer samt uppskattning för utfört arbete, beskrev Annelie Johansson.