Mycket goda affärsmöjligheter för smarta elnätsföretag i Tyskland

2021-05-27

Affärsmöjligheterna för svenska smarta elnätsföretag i Tyskland är mycket goda. Framför allt inom områdena e-mobilitet och laddinfrastruktur, energilagring och smart elnätsteknik men även för smart cities och smart homes behövs det nya produkter och lösningar som bidrar till en lyckad tysk "Energiewende". Detta är slutsatserna av ett webbinarium som Tysk-Svenska Handelskammaren höll på uppdrag av Smart City Sweden.

Under webbinariet presenterade Tysk-Svenska Handelskammaren en rapport om smarta elnät i Tyskland med fokus på delstaterna Baden-Württemberg och Nordrhein-Westfalen. – Nordrhein-Westfalen är Tysklands största delstat och Baden-Württemberg är tredje största delstaten sett till befolkningen. Båda är industritunga och satsar stort på en hållbar energiomställning. Detta resulterar i ett stort intresse i nya innovativa produkter och lösningar , förklarar Nora Fischer, författare av rapporten. Slutsatserna bekräftades av två tyska behovsägare som berättade om de viktigaste innovationsämnena på sina agendor och vad som krävs av en utländsk start up, scale up och SME för att kunna bli partner eller leverantör. NetzeBW från Baden-Württemberg fokuserar just nu särskilt mycket på integrationen av förnybar energi, främst solceller, laddinfrastruktur och det som i Tyskland kallas för ”redispatch 2.0”. För Gelsenwasser från Nordrhein-Westphalen står också förnybar energi, främst vindenergi och solceller, samt e-mobilitet högt uppe på agendan, men även kvartersmanagement lösningar och energy management systems. Båda företagen välkomnar ett kontakttagande av innovativa svenska företag, varav Netze BW via moderbolaget EnBW driver egna inkubatorer och program för start ups, medan Gelsenwasser även är intresserade av att investera i bolag.

Anmäl ditt intresse och träffa tyska företag i höst!

Webbinariet väckte stort intresse bland de svenska företagen inom smarta elnät. I nästa steg planeras en market screening -resa av tyska corporates – såsom NetzeBW och Gelsenwasser – till Sverige i höst. De deltagande tyska företagen ska under resan få en inblick i det svenska innovativa ekosystemet, lära känna best practice-exempel inom smarta elnät och träffa innovativa svenska företag i speedpitches. Är du ett svenskt företag inom smarta elnät och vill presentera dig för tyska corporates? Hör gärna av dig till verena.adamheit@handelskammer.se! – Vi skräddarsyr programmet och väljer vertikalerna efter input av branschen. Ju fler företag som hör av sig till oss, desto mer kan vi anpassa programmet enligt målgrupperna, förklarar Verena Adamheit, projektledare för satsningen.

Vill du veta mer om den tyska smarta elnätsmarknaden? Läs gärna både rapporten och webbinariets presentationer på höger sidan och glöm inte att anmäla ditt intresse för delegationsresan i höst.

I samarbete med:

Kontakt

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96