I jämförelse med Sverige är den tyska klädkoden mer formell

Knäck den tyska klädkoden i affärslivet

2014-02-19

Hur klär man sig på ett affärsmöte i Tyskland? Kan man hålla en viktig presentation i kortärmad skjorta? Och varför bär alla tyskar röd slips? Vi har pratat med den tyska stilrådgivaren Katharina Starlay för att reda ut klädkoderna i det tyska affärslivet. 

I Sverige är man van vid en ganska avslappnad stil på kontoret. I de flesta branscher får man ha jeans på sig och till och med vd:n kommer utan slips till jobbet. Hel och ren är oftast den enda regeln som ska följas. I Tyskland ser man dock lite mer konservativt på hur man ska klä sig på kontoret, menar Katharina Starlay. Det kan vara bra att känna till tyska klädregler inför en viktig förhandling eller ett kundmöte. 

Stilrådgivarens viktigaste tips om man är osäker på klädvalet:

–  Det är alltid bättre att klä upp sig för mycket än för lite. Man visar ju uppskattning gentemot sin affärspartner genom fina kläder.

Om man märker att de andra har en mindre konventionell klädstil, kan man alltid klä ner sig. Man har till exempel möjlighet att ta av sig kavajen eller byta till ett annat par skor som man kan ha med sig i handväskan. För män gäller en tumregel i det tyska affärslivet:

–  Ju mer konservativ branschen är, desto vitare ska skjortan vara. Har du ett möte på en bank bör du inte ta fram din nya, rosa skjorta, säger stilrådgivaren som nyss har uppdaterat klädreglerna i Tysklands vett och etikett-guide Knigge.

Jeans om du jobbar inom IT-branschen, kavaj om du träffar kunder

Klädkoden varierar inte bara från bransch till bransch, den beror även på företaget och till och med på avdelningen. IT-personalen kanske får klä sig i jeans medan säljarna alltid bär kostym. För att ta reda på vilken klädstil som gäller föreslår Katharina Starlay att kontakta vd:ns assistent.

–  Man kan helt enkelt berätta för assistenten att man är osäker på vad som gäller för klädsel och att man behöver tips. Klädkoden är nämligen inget man kan kolla upp någonstans, den existerar bara outtalat, säger Starlay.

Moderiktiga kläder kan göra din affärspartner osäker

Generellt tror stilrådgivaren, som har haft många tyska affärsmän och -kvinnor som kunder, att estetik och mode inte är högt prioriterade i den tyska businessvärlden.

–  Skönhet är ingenting som belönas i Tyskland. Man bör därför inte klä sig för snyggt eller för modeenligt. Affärspartnern kan känna sig obekväm om han eller hon själv inte är så hemma i modevärlden.

De klassiska klädreglerna i Tyskland

Katharina Starlay har observerat att många tyska affärsmän klär sig ungefär likadant med mörk kostym, vit skjorta och röd slips. Hon skrattar:

–  Alla dessa röda slipsar. Tyska affärsmän har dem, därför att någon har sagt att röda slipsar verkar dynamiska.

För att vara på den säkra sidan, kan det vara bra att känna till de klassiska klädreglerna i Tyskland. Även om vissa branscher och avdelningar inte har lika stränga klädregler idag. Här kommer Katharina Starlays stylingtips för män och kvinnor som gör affärer i Tyskland:

Stylingtips för kvinnor

Basplagget: 
Kostym eller dräkt. I viktiga möten bör kvinnor alltid ha på sig en kavaj och inte bara en blus eller en kofta. Ju högre upp i rang, desto viktigare blir kavajen. En väst kan funka som alternativ. När kvinnor väljer dräkt eller kostym har de fler färgalternativ än män. Utöver svart, mörkblå och grå funkar även brun och ljus färg.

Är blusen plikt?
Nej. Under en kavaj kan man även i affärslivet ha en t-shirt på sig. Angela Merkel är ett bra exempel på det. Om man vet att man kommer att ta av sig kavajen är det dock bäst att kombinera kavajen med en blus. Välj då gärna en kraglös blus så att kragarna inte trasslar in sig.

Får man ha jeans?
Ej tonade jeans kan ofta funka, nästan oavsett färg. Men ju mer jeansen går åt det ljusblåa, urtvättade hållet, desto mer räknas de som fritidskläder.

Helst inte:
Visa inte för mycket hud. I affärslivet kan det vara en fördel för kvinnor att klä sig konservativt. Det betyder att man inte bör visa för mycket dekolletage, axlarna, tårna och för mycket av benet. Kjolen får inte vara föra kort utan bör sluta strax ovanför knät. Att teststitta i kjolen kan var smart för att se hur mycket materialet som åker upp när man sitter ner. Strumpbyxor är plikt, även på sommaren. Sandaler och sko med öppen tå hör inte hemma i den tyska businessvärlden.

Stylingtips för män

Basplagget:
Kostym. Klassiska färger för kostymer är svart, marinblå och mörkgrå. Ljusa färger förekommer sällan i det tyska affärslivet. Välj en kostym i bra kvalité, men kostymens tyg och märke ska inte vara mycket dyrare än den som din affärspartner formödas ha på sig.

Är slipsen plikt?
Ja, men det kan finnas undantag. Om det är väldigt varmt eller om man går över till en mer avslappnad del av arbetsdagen, kan det vara okej att ta av sig slipsen. Tips: Fråga de andra om man får ta av sig slipsen, de kanske är lika lättade.

Får man ha jeans?
Det beror mycket på branschen. I konservativa företag kommer det inte på frågan. Är företaget lite mer modernt kan mörkblåa jeans kombineras med skjorta och kavaj.

Helst inte:
Kortärmade skjortor. Är det varmt kan det vara bättre att välja en långarmad skjorta och kavla upp armarna istället. Kanske inte i ett viktig möte, men det funkar internt. Stora klockor och manschettknappar borde man också lämna hemma, det kan lätt uppfattas som pråligt.

 

Stilrådgivarens modetips

  • Det är alltid bättre att klä upp sig för mycket än för lite. Ju mer konservativ bransch, desto vitare ska skjortan vara.
  • Estetik och mode är inte högt prioriterade i den tyska businessvärlden.
  • Om du är osäkert på vilken klädstil som gäller kontakta vd:ns assistent.

 

Vill du veta mer om tysk affärskultur? 

Beställ Ninni Löwgrens häfte  "Din guide till tysk affärskultur". 

Mer info och beställning