Johannes Teyssen pratade om energiomställningen i Tyskland och Europa.

Johannes Teyssen anser att förnybar energi kommer att spela en viktig roll i Europa.

Eons koncernchef tror på ett samhälle helt utan CO2-utsläpp.

Christopher Eckerberg från Svensk Kärnbränslehantering var moderator för paneldebatten.

Professor Tomas Kåberger, Ulf Troedsson, Lars G Josefsson, Olof Persson och Johannes Teyssen på scenen.

Handelskammarens årsmöte ägde rum på Restaurang Palace i Göteborg.

Tysk-Svenska Handelskammarens presidium under årsmötet.

Ralph Tischer med Ingemar Wareborn och Hans-Theodor Kutsch.

Styrelseordförande Olof Persson överlämnade handelskammarens medalj till sin företrädare Lars G Josefsson.

Lars G Josefsson tackade medlemmarna för deras förtroende.

Rektor vid Handelshögskolan i Stockholm, Rolf Wolff, valdes in i handelskammarens styrelse.

Styrelsemedlemmar: Liselotte Hjorth, skattmästaren Sverker Lundkvist och Ingemar Wareborn.

Runt hundra medlemmar kom till Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte i Göteborg.

Roger Hagmann och Monica Palmgren från SEB i samtal med Sven Sahlberg.

Lisa Åhlén och Anna Tinglöv från Global Scandinavia med John Holm från Hexicon.

Eon-chef Teyssen: Målet är ett koldioxidfritt samhälle

2013-04-22

Eon vill vara delaktigt i att skapa ett samhälle utan koldioxidutsläpp, sa koncernchef Johannes Teyssen på Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte. Samtidigt var han kritisk till hur Tysklands energiomställning (Energiewende) hanteras politiskt. Han anser att Tysklands subventioner för förnybar energi är problematiska. I en paneldebatt diskuterade Teyssen med svenska representanter från näringsliv och forskning hur Europa i framtiden kan säkerställa en miljövänlig och pålitlig energiförsörjning.

Johannes Teyssen betonade att energiomställningen i Tyskland är ett faktum. Han är övertygad om att politikerna kommer att hålla fast vid den beslutade utfasningen av kärnkraften och satsningen på förnybar energi.

 – Frågan är inte längre om man ska påbörja resan utan hur, sa Teyssen i sitt tal på handelskammarens årsmöte på Restaurang Palace i Göteborg den 18 april.

Energiewende kan leda till energiöverskott

Chefen för världens största privata energibolag tycker att det är för tidigt att säga om omställningen kommer lyckas eller inte. Han är dock mycket kritisk till den tyska statens subventioner för produktionen av till exempel vind- och solenergi, ett system som inte tar hänsyn till det faktiska energibehovet utan istället gör elen allt dyrare.

– Vad händer en blåsig och solig söndag i Tyskland? Det produceras stora mängder subventionerad el som ingen efterfrågar, men som staten ändå betalar för, säger Teyssen.

Den överflödiga elen måste då skänkas bort till länder som Polen och Tjeckien. Inom några minuter måste grannländerna reagera för att slussa in stora mängder med energi in i sitt elnät. Eon-chefen påpekade att Tyskland energipolitik bara fungerar så länge de andra länderna fortsätter att ta emot den överflödiga tyska elen. En ohållbar situation enligt energiexperten.

Energilagring måste lösas

Johannes Teyssen tror ändå på förnybar energi och att den kommer att stå för en mycket stor del av den europeiska energiproduktionen i framtiden. Han betonade att Eon är en av världens största investerare i förnybar energi.

– Det är målet att skapa ett samhälle som fungerar helt utan koldioxidutsläpp.

För att nå detta mål är det viktigt enligt Teyssen att främja den tekniska utvecklingen. Framförallt är det avgörande att förbättra energilagringen. Hittills är det bara möjligt att lagra energi med hjälp av pumpkraftverk. Men de befintliga pumpkraftverken i Tyskland kan bara lagra energi som motsvarar landets energibehov under en timme.

Efter sitt föredrag diskuterade Johannes Teyssen den tyska energiomställningen med svenska representanter från näringsliv och forskning. Tomas Kåberger, professor vid Chalmers tekniska högskola, påpekade att Tysklands energipolitik har haft stor betydelse för utvecklingen av solceller som hela världen drar nytta av.

– Priserna för solcellsteknik har gått ned med nästan 75 procent de senaste åren. Därför har även utvecklingsländer nuförtiden råd att köpa solceller, sa Kåberger.

Energieffektivsering blir allt viktigare för företag

Alla i panelen tog upp att utveckling av ny teknik är avgörande för att Tysklands energiomställning ska lyckas. Olof Persson, styrelseordförande för Tysk-Svenska Handelskammaren och koncernchef för Volvo, menade att framför allt energieffektiva lösningar kommer skapa skillnad. Han gav ett exempel från Volvos utsläppsneutrala fabrik i Gent som drivs av sol, vind och bioenergi:

– Tack vare energieffektivisering har vår investering i anläggningen redan betalat sig.

Därför ser handelskammaren att det är mycket produktivt när svenska och tyska företag utbyter sina erfarenheter och sin kunskap kring energisnåla anläggningar, enligt Persson.

Mer kunskap behövs

Även Ulf Troedsson, vd för Siemens i Sverige, betonade vikten av energieffektivisering. Han menade att man måste sprida mer kunskap om hur mycket energi och pengar det går att spara med smart teknik.

– Om man till exempel skulle byta ut samtliga gamla pumpmotorer i Europa, skulle man årligen kunna spara in hela Sveriges energiproduktion.

Alla paneldeltagare fick bedöma om Tysklands energiomställning kommer lyckas eller inte. Tysk-Svenska Handelskammarens styrelsemedlem Lars G Josefsson tror dock att en sak är säker:

– Energiewende kommer att vara framgångsrik. Däremot förmodligen på ett helt annat sätt än vi idag kan föreställa oss, sammanfattade Josefsson.

 

I panelen

  • Johannes Teyssen, Eon
  • Olof Persson, Volvo
  • Ulf Troedsson, Siemens
  • Lars G Josefsson, Robert Bosch Industrietreuhand
  • Tomas Kåberger, professor vid Chalmers tekniska högskola
  • Moderator: Christopher Eckerberg, Svensk Känrbränslehantering