Dagens talare Erik Brandsma, Energimyndigheten, och Pieter Wasmuth, Vattenfall GmbH.

Ralph Tischer, vd Tysk-Svenska Handelskammaren, inledde Tyskland i dialog med att hälsa välkomna

Circa 60 personer hade kommit för att lyssna till Energiewende-diskussionen

Pieter Wasmuth visade bland annat hur Tysklands energiförsörjning ser ut idag

Erik Brandsma vill gärna se mer samarbete över gränserna gällande energifrågor

Dagens moderator Ulf Wickbom

Tom Bennet, Royal Bank of Scotland, Pieter Wasmuth och Erik Brandsma

Sabine Froning, Vattenfall, Nina Björstrand, Fores, och Yvonne Ruwaida, Miljödepartementet

Michael Bock, Tysklands ambassadör, Pieter Wasmuth och Franz Zinsberger, Boehringer Ingelheim

Alarik Arthur, GDI Consulting, pratar med Markus Fischer, Vattenfall AB

Efter seminariet bjöds det på tysk mat och dryck i handelskammarens lokaler

Cecilia Björkman, Crefort, tillsammans med Mats Arnamo, Hexicon Coorperation (mitten), och Thorbjörn Bygdén, Visma

Frans Zinsberger tillsammans med Diana Westling, Pewo Energiteknik, och Michael Bock

Malin Johansson, Tysk-Svenska Handelskammaren, i samtal med Erik Brandsma

Ingemar Wareborn, Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse, Karl-Heinz Gössling, TSHK, och Alarik Arthur, GDI Consulting

Maten kom från Artichoke food & catering

Jules Kappeler, Euler Hermes Sverige, och Lars T Wikholm, LTW Consulting

Energiewende: Mer komplicerat än månlandningen

2014-11-11

Det finns ännu inget färdigt recept för hur den pågående energiomställningen i Tyskland ska gå till. Tekniken måste vidareutvecklas och många öppna frågor behöver få svar på vägen. Men några av ingredienserna finns redan på plats, konstaterade Pieter Wasmuth från Vattenfall på Tysk-Svenska Handelskammarens näringspolitiska diskussionsforum Tyskland i dialog i torsdags.

– Den tyska energiomställningen, Energiewende, är betydligt mer komplicerat än månlandningen på sin tid. Vi behöver hitta ett recept som passar hela energisystemet, alla elproducenter och alla konsumenter. Till en viss del får man jobba efter trial-and-error-principen, inledde Pieter Wasmuth, Chief Representative Hamburg och Nordtyskland vid Vattenfall GmbH och Vice President Communications Business Region Continental/UK, sitt föredrag om energiomställningen.

Tysk-Svenska Handelskammaren hade bjudit in honom för att ge de omkring 60 gästerna på Tyskland i dialog en överblick över var Tyskland står i sin omställning idag och hur framtidsutsikterna ser ut. Pieter Wasmuth kunde peka på en del tyska framgångar – som att förnybara energikällor har ökat sin andel av elproduktionen från 7,5 till 23,8 procent på tio år (2003-2013) – men störst vikt lade han på alla utmaningar som det ännu inte finns någon heltäckande lösning för.

Energifrågan avgörande för industrin

– 70 procent av den tyska energikonsumtionen är industribaserad. Bara BASF i Ludwigshafen förbrukar mer energi än hela Danmark. För dem är det väldigt viktigt att energiförsörjningen fungerar dygnet runt, varje dag och att elen inte kostar för mycket. Vill man hålla kvar industrin i Tyskland är energifrågan av enorm betydelse, sade Pieter Wasmuth.

En central utmaning i hela omställningsprocessen är hur man ska få elproduktion och efterfrågan att gå ihop i framtiden. El från vind och sol är inte alltid tillgänglig och produktionsförhållandena varierar i olika områden. För Tysklands del handlar lösningen framför allt om lagringsmöjligheter för överskottet som produceras under vissa tider och om nya elledningar som ska kunna transportera elektriciteten från den för förnybara energier gynnsamma norra till den mindre gynnsamma södra delen av landet.

Mindre kostsamt med mer samarbete

På grund av det för tillfället låga elpriset på de internationella elbörserna är det dock ofta inte lönsamt för aktörerna på elmarknaden att investera i nya kraftverk, ledningar eller innovativa energilagringssystem. Detta gäller inte bara Energiewende-landet Tyskland utan även Sverige. Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma, som mötte Pieter Wasmuth i en diskussion efter den inledande presentationen, talade sig därför varm för mer internationellt samarbete på energiområdet:

– Tyskland har hittills gjort detta själv men nu behöver man få grannländerna med sig. Energiewende har varit en väldigt dyr affär, även om det har främjat innovation. I detta läge tycker jag att det vore bra att börja med ett regionalt energisamarbete några länder emellan.

Pieter Wasmuth välkomnade detta förslag:

– Vi kan bara rädda klimatet på en global nivå. Den kostsamma omställningen som vi nu genomför i Tyskland kommer dock inte att fungera i andra, mindre utvecklade länder. Därför måste vi hitta ett recept som går att applicera på bred front. En nationell lösning för Tyskland blir bara hemskt dyrt. Genom samarbete med andra europeiska länder behöver vi komma fram till en mer kostnadseffektiv modell.

Elnäten måste bli mer flexibla

Att länka ihop olika länder kan även hjälpa till att jämna ut geografiska skillnader mellan elproduktion och elbehov. Till exempel skulle överskottsel från Tyskland kunna användas till att fylla vattenmagasinen i Sverige eller producera vätgas som sedan kan lagras och användas i bilar eller för att värma upp hus. Dagens elnät saknar dock ofta flexibiliteten som en decentraliserad elproduktion och effektiv distribution kräver.

För innovativa företag som kan hjälpa till att leda energiomställningen framåt finns nu väldigt goda affärsmöjligheter i både Tyskland och Sverige:

– Många ser Tyskland som möjligheternas land inom energiområdet. Men vi har sett ett ökat intresse för ett utbyte av idéer och produkter åt båda håll mellan våra två länder, sade Erik Brandsma.

– Behovet att diskutera frågorna som hänger ihop med Energiewende ökar stadigt. Det finns definitivt affärsmöjligheter för svenska företag här. Vi kan bara bjuda in alla företag att komma till det tyska ”laboratoriet” och ansluta sig till vår jakt på det rätta receptet, tillade Pieter Wasmuth.

Lång resa kvar

I vilket fall är energiomställningen en process som kommer att pågå under mycket lång tid. Båda diskussionsdeltagare var eniga i att Tyskland och Sverige har goda möjligheter att klara omställningen och göra något bra av den.

– Energiewende är något vi har gått igenom förut, som nu har pågått ett tag och som vi kommer att se igen i framtiden. Det finns mycket innovationskraft i båda våra länder och vi är fantastiska på att bygga upp industrier. Våra möjligheter att lösa några av utmaningarna själva är utmärkta, avslutade Erik Brandsma.