Foto: Thomas Kohler/Flickr.com

Energiewende på frammarsch

2015-11-12

Hypen för tysk förnybar energi fortsätter. Tyskland ångar på i att öka den regenerativa elproduktionen. Redan i år kommer en tredjedel av all el som förbrukas i landet att komma från förnybara källor.

År 2010 presenterade den tyska regeringen ett nytt energiprogram. Ett delmål var att 35 procent av all förbrukad el år 2020 skulle utgöras av förnybara alternativ. Med hjälp av bland annat vindkraft och solenergi skulle de 17 procent, som den förnybara produktionen stod för då, fördubblas.

Nytt förnybart rekord

Nu visar det sig att Tyskland nästan uppnått detta mål fem år tidigare. Det meddelade den tyska branschorganisationen för företag inom energi och vatten BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) i början av november. Tillsammans med centret för solenergi- och väteforskning i Baden-Württemberg ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung) lade BDEW fram siffror som pekar på att Tyskland i år kommer att uppvisa en elförbrukning där 33 procent härstammar från förnybara källor. Detta är en ökning med 6 procentenheter jämfört med 2014.

Enligt de presenterade siffrorna, som för visso baseras på de första tio månaderna samt en uppskattning för resten av året, kommer de förnybara energislagen att stå för 193 miljarder kilowattimmar i år. 2014 var det "bara" 161 miljarder kilowattimmar som producerades av vindkraftverk, solceller och andra regenerativa källor.

Vind och sol gör susen

De två områden som enligt prognosen har uppvisat störst tillväxt inom den förnybara elproduktionen är vindkraft och solceller. Tyska vindkraftverk har hittills i år producerat 47 procent mer el än under samma period förra året. Samma positiva trend ses även hos solenergin som under de fösta tio månaderna 2015 producerade mer än fjolårets helårsproduktion, trots en blygsam ökning av nyinstallerade solcellsprojekt.

Den kraftiga ökningen av vindkraftproduktionen beror dels på att 2015 har varit ett år med mycket starka vindar och dels på en fortsatt kontinuerlig utbyggand. Samtidigt påpekar BDWE och ZSW att deras siffror baseras på genomsnittsvädret för november och december. Därför kan den slutgiltiga produktionen skilja sig marginellt från den estimerade.

Fossila bränslen tappar i betydelse

– Oavsett vilken exakt siffra vi kommer att få se när året summeras är det återigen tydligt att de förnybara energikällorna fortsätter att öka i betydelse i den mixade elproduktionen, säger Hildegard Müller, ordförande för BDEW, i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt.

Den positiva trenden inom det förnybara området bidrar till att Tyskland blir allt mer oberoende av fossila bränslen. För Frithjof Staiß, vd för ZSW, innebär årets 33 procent förnybart att energiomställningen, eller Energiewende som tyskarna säger, är på mycket god väg att genomföras enligt planen. Dock krävs det enligt honom ytterligare ansträngningar i fältet och det är ännu för tidigt att luta sig tillbaka.

Enligt de mål som den tyska regeringen satte upp 2010 ska 50 procent av all förbrukad el år 2030 komma från alternativa källor. Något som inte alls känns omöjligt numera.