Folker Hellmeyer, Anna Breman, Günther Mårder och Ola Pettersson

De möts i Almedalen och diskuterar Europas utmaningar

2016-05-19

Även i år välkomnar Tysk-Svenska Handelskammaren intresserade deltagare till ett spännande Tyskland i dialog-seminarium under Almedalsveckan i Visby. Chefekonomerna från Bremer Landesbank, Swedbank och LO samt Företagarnas vd kommer att diskutera de stora aktuella utmaningarna EU står inför.

Under handelskammarens seminarium måndagen den 4 juli kl. 16.00 blir det en utblick på EU som möter stora utmaningar inom globalisering, digitalisering och integration och dessutom politisk instabilitet i flera medlemsländer med inverkan på ekonomi och arbetsmarknad. Med paneldiskussionen försöker vi ta reda på vad som krävs av arbetsmarknadens parter för att skapa de jobb som behövs för en bättre integration och vad man kan lära av varandras länder för att klara utmaningarna.

I seminariet i Visby deltar:

Folker Hellmeyer

Folker Hellmeyer är chefekonom hos Bremer Landesbank. Med över 1 000 medarbetare är företaget den största regionalbanken i nordvästra Tyskland. Hellmeyer förfogar över stor ekonomisk erfarenhet och började sin karriär som valutahandlare. Efter många år på tyska banken Helaba i Frankfurt am Main är han sedan 2002 chefekonom på Bremer Landesbank. Han är en ofta anlitad kommentator i både tysk och internationell media. Folker Hellmeyer har även skrivit boken ”Endlich Klartext” som ger en bild av hur det ser ut bakom kulisserna i finanssystemet.

Anna Breman

Anna Breman påbörjade sin position som Swedbanks chefekonom i december 2015. Innan dess arbetade hon från 2013 som senior makroekonom på Swedbanks analysenhet. Anna har gedigen erfarenhet inom det makroekonomiska området och har studerat på Handelshögskolan i Stockholm. Med en bakgrund som forskare, bland annat vid Harvard University och University of Arizona, är hon numera också ledamot i regeringens analysgrupp ”Arbetet i framtiden”. Hennes arbetsgivare Swedbank är Sveriges största bank till antalet kunder.

Ola Pettersson

Ola Pettersson står som chefekonom hos Landsorganisationen i Sverige (LO)för en organisation som är ett samarbete mellan 14 olika fackförbund och har runt 1,5 miljoner medlemmar. Sedan 2008 har han jobbat på LO, chefekonom blev han i februari 2011. Han sitter även i styrelsen för Arbetsförmedlingen. Med en magister i nationalekonomi jobbade han tidigare bland annat som reporter på Finanstidningen, analytiker på riskkapitalbolag, konsult på JKL, var anställd på Riksbanken och även sakkunnig på näringsdepartmentet.

Günther Mårder

Sedan 2015 är Günther Mårder vd för organisationen Företagarna som är Sveriges största organisation för små och medelstora företag och företräder omkring 70 000 företagare. Tidigare var han styrelseledamot i Aktiefrämjandet, ledamot i förbundsstyrelsen för Aktiespararna och även deras vd under fyra år. Han var Nordnet Bankens sparekonom innan han började sin nuvarande tjänst på Företagarna.

Läs mer om eventet och anmäl dig här