Ett collage som visar en sommardryck kallad för Weinerspritzl och sommarprimörer med kumminsmör från Tysk-Svenska Handelskammarens medlem restaurang Liebling

Foto: Restaurang Liebling

Dags att återse din "Liebling"? Gästerna strömmar till tyska restaurangen igen

2021-07-23

Restaurangbranschen i både Sverige och Tyskland har drabbats hårt av pandemin, men tack vare vaccinationerna och lättade restriktioner har gästerna börjat hitta tillbaka till sina matställen. På den tyska restaurangen Liebling (älskling på tyska) på Södermalm i Stockholm känner man av de positiva vindarna och är både lättad och förväntansfull inför framtiden. Krögaren Joel Söderbäck berättar här mer om läget och rekommenderar även några tyska rätter som passar extra bra i sommarvärmen.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Hur har vaccinationerna och nu senast de lättade restriktionerna påverkat er på Liebling? Har gästerna hittat tillbaka?

Joel Söderbäck. Foto: Liebling

Joel Söderbäck: Att smittan gått ner och att restriktionerna lättat har självklart påverkat oss positivt. När vi den första juli fick återgå till våra vanliga öppettider upplevde vi en enorm skillnad och det gör det mycket lättare för oss att planera. Vi ser även att äldre gäster vågar sig ut och umgås igen på lokal, vilket är väldigt fint att se.

Hur känns stämningen över lag i restaurangbranschen?

"Både gästerna och alla vi som arbetar i branschen har längtat efter att kunna leva ett normalt liv igen."

Positiv och förväntansfull! Både gästerna och alla vi som arbetar i branschen har längtat efter att kunna leva ett normalt liv igen. Men det har pågått så länge nu att allt känns lite ovant så här i början när det är mer att göra.

Vilka är era förväntningar och förhoppningar inför resten av året?

Att corona blir ett minne blott och pandemin inte är närvarande, att folk får trängas igen och umgås som vanligt. Då kommer vi även att öppna upp Lieblings ny ölkällare som står redo att invigas.

Finns det några beteendemönster i er bransch som är här för att stanna som en del av det nya normala?

Gästerna har vant sig vid bordsservering på ett annat sätt än tidigare. De förväntar sig att kunna sitta ner, slappna av och låta personalen få ge ett större uttryck för all sin kunskap. Jag tror att det ökat förståelsen och kunskapen för mat och dryck samt gjort restaurangklimatet mindre stressigt.

Vilka rätter och drycker på er meny passar extra bra en solig sommardag?

Då skulle jag rekommendera sommarprimörer med kumminsmör som förrätt och till varmrätt ankbröst med kålsallad, körsbär och matvete. En stekt Thüringer med surkål och potatissallad som tillbehör är heller aldrig fel. När det kommer till dryck skulle jag ta en Weinerspritzl – en Aperol som vi smaksätter med kaffe och toppar med Grapefrukt-Radler.