En annons på en av Workwides sajter och en Europakarta

Foto: Workwide

Rekrytera utan gränser med Workwide Group

Internationellt verksamma företag har ofta stora behov av personal med specifika språkkunskaper. Samtidigt finns det många människor som gärna vill arbeta och bo utomlands. Jobbsajterna som Workwide Group driver för ihop dem och erbjuder annonser och information för en karriär i utlandet. I vår intervju berättar produkt- och marknadschefen Simon Nilsson vad som gör Workwide unikt och varför Tyskland är företagets största marknad.

Tysk-Svenska Handelskammaren: 2014 startade Workwide med målet att hjälpa svenskar att hitta jobb i utlandet. Idag är ni aktiva i fem europeiska länder. Berätta mer om företagets resa såhär långt.

Simon Nilsson: Vi började i Sverige med workwide.se eftersom vi hade erfarenhet inom rekryterings- och bemanningsbranschen nationellt och vi kände att vi kunde orientera oss i kandidatflöden med mera. När vi hade etablerat oss på marknaden och fick bättre och djupare kundrelationer förstod vi av våra kunder att svenskar bara var toppen av det berg som utgör branschen för flerspråkig rekrytering i Europa. Nederländska, danska, franska, norska och finska var också högt eftertraktade språk på de centraliserade kundtjänst-, support- och försäljningsavdelningarna hos storbolagen runt om i Europa. Men den största möjligheten inom vår bransch och den flaskhals som de flesta rekryteringschefer återkom till var tysktalande personal. Vi förberedde den digitala lanseringen av vår tyska sajt workwide.de under sex månader och när vi kom igång var det en försäljningssuccé efter bara några veckor. Därefter har vi lanserat på flera marknader och vi har numer en stabil kundportfölj som har behov av flera språk och som vi vet köper rekryteringsannonser av oss dag ett när vi lanserar en ny sajt. Tyskspråkig rekrytering är och förblir dock den största marknaden för oss.

Hur skiljer sig Workwide från de många andra jobbsajterna på nätet?

Våra rekryteringssajter är nischade och helt byggda för personer som vill arbeta utomlands. På generiska jobbsajter finns nästan uteslutande jobb i lokalområdet eller i landet man bor i. På Workwide Groups rekryteringssajter hittar man uteslutande jobbannonser utomlands. Vi utvecklar helt egna sajter för varje språk och land som utöver jobbannonser även innehåller unika artiklar och guider som är skrivna för att vägleda besökarna i deras utlandskarriärer och liv utomlands. Vi erbjuder även data såsom levnadskostnader, miljö- och klimatinformation samt information om trafiken så att man har en idé om vad man kan förvänta sig i sitt nya land och sin nya stad.

Vilka typer av jobb hittar man på Workwides olika sajter? Hur många nya annonser läggs det upp där varje månad?

Behovet av personal med specifika språkkunskaper finns oftast inom kundtjänst och teknisk support, översättning och content management, marknadsföring och försäljning. Det är ofta så kallade ingångspositioner på storbolag som Apple, Amazon och Uber eller Visma, Betsson Group och Transcom om man ska nämna några nordiska företag. Emellanåt har vi mellanchefs- eller specialistjobb men merparten av jobbannonserna tillhör de tidigare nämnda kategorierna. Den senaste tiden har vi legat på drygt 200 annonser online samtidigt och dessa representerar närmare 1200-1400 faktiska jobb hos våra kunder.

Ni är idag verksamma i Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Danmark. På vilket sätt skiljer sig era olika marknader åt?

Vi har ungefär samma typer av företag som köper rekryteringsannonser av oss på de olika sajterna så på försäljnings- och intäktsdelen skiljer det sig inte så mycket. Däremot bland jobbsökarna finns det stora skillnader. Svenskar är till exempel mer villiga att flytta utomlands och accepterar lägre lön i utlandet. Tyskarna gör mer gedigen research på företaget, platsen och jobbet och förväntar sig ofta lika eller högre lön än i Tyskland. Både Sverige och Tyskland har låg arbetslöshet så företagen måste locka med fördelaktiga flyttpaket som innehåller alltifrån hämtning på flygplats och gratis lägenhet till administrativ hjälp för att öppna bankkonton med mera. Den franska arbetsmarknaden ser annorlunda ut och arbetsgivarna förväntar sig därför mer kvalificerade ansökningar och har mycket att välja mellan.

Vilken nytta drar ni av medlemskapet i Tysk-Svenska Handelskammaren för er verksamhet i Tyskland och Sverige?

Eftersom Tyskland är vår största marknad och vi alltid har haft tyskar anställda på vårt kontor i Karlstad ligger det extra varmt om hjärtat att kunna nätverka och finnas i sammanhang där andra företag som verkar på de båda marknaderna finns. Vi har haft en del kontakt med andra medlemmar som rekryterar svensktalande personal till Tyskland och tysktalande personal till Sverige. Utöver det läser jag såklart era undersökningar och nyhetsbrev som tar tempen på bolagens exportprognoser, hjälpsam info!

Hur ser framtiden ut? Vilka expansionsplaner har ni?

Vi är i grunden ett tillväxtbolag och älskar att växa! Vi har hållit nära 100 procents omsättningsökning från år till år tre år i rad. Även i år siktar vi på en liknande ökning. För att nå det målet fortsätter vi med att produktutveckla i rasande takt samt öppna på fler marknader med Finland närmast. Andra marknader vi tittar på är hebreiska och japanska men det är etableringar som kräver mer förberedelse och tid än det vi gjort hittills. Just nu rekryterar vi tre stycken Account Managers som ska kommunicera och sälja rekryteringsmarknadsföringslösningar mot den europeiska marknaden, helst ska en av dem vara tysktalande också.

 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.