
Foto: Learnster

Foto: Learnster
Learnster på expansionskurs: ”Tyskland har störst potential i Europa”
Med flera svenska och internationella utmärkelser i ryggen har svenska SaaS-företaget Learnster siktet inställt på Tyskland. Den europeiska marknaden för LMS, mjukvarulösningar som fokuserar på utbildning och kompetensutveckling för växande företag och organisationer, beräknas vara värd 700 miljoner dollar.
Tyskland har störst potential för en marknadsetablering inom LMS, Learning Management Systems, menar Learnster. Landets många och stora organisationer i kombination med en ökande mognad för digitalisering öppnar dörrar för lösningar inom morgondagens informations- och kunskapsdelning.
Tysk-Svenska Handelskammaren pratade med Learnsters försäljningschef Frank Riehl om företagets Tysklandsstrategi, marknadsframgångar samt vinster och utmaningar för företag som vill introducera LMS i den egna organisationen.
Tysk-Svenska Handelskammaren: Learnster har utsetts till "Top 20 LMS in the World 2023", vad ligger bakom denna fina utmärkelse och hur skulle du beskriva er affärsidé?
Frank Riehl: Vi blev utsedda till "TOP 20 LMS in the World 2023" av the Craig Weiss Group, världens ledande analysföretag inom LMS och lösningar för e-learning. Vi är också stolta över de svenska utmärkelserna "2023 TOP rated LMS" och "2023 TOP inom kundnöjdhet" från experterna på businesswith.se. Inom framtidens kunskapsdelning ligger ett större fokus på slutanvändaren. Vårt LMS har ett enkelt, intuitivt gränssnitt och en modern design. Automationsfunktioner sparar tid och gör läromaterialet personligt anpassat. Vårt inbyggda författarverktyg ger ämnesexperter möjlighet att dela sin kunskap och bidra till utbildning.
"Morgondagens kunskapsdelning sker inte bara 'top-down', utan inom hela organisationen.”
Morgondagens kunskapsdelning sker inte bara “top-down”, utan inom hela organisationen, det vill säga både “top-down” och “bottom-up”.
Hur ser marknaden för LMS ut? Var finns den största potentialen?
Vårt expansionsfokus är Europa. Här förväntas marknaden för LMS växa till 700 miljoner dollar år 2025, med en genomsnittlig årlig avkastning på 17 procent mellan 2020 och 2025.
"Tyskland har störst potential i Europa. Inte bara på grund av det höga antalet organisationer, utan även för att efterfrågan på e-learning ännu inte har nått alla segment."
Tyskland har störst potential i Europa. Inte bara på grund av det höga antalet organisationer, utan även för att efterfrågan på e-learning ännu inte har nått alla segment. Inom medelstora företag pågår fortfarande en digital omställning. Utvecklingstakten är lite långsammare där än i exempelvis Sverige.
Nu satsar ni stort på den tyska marknaden, hur går ni tillväga?
Vi bearbetar den tyska marknaden på ett hållbart och långsiktigt sätt. Tiden då bolag hade obegränsad budget för online-annonsering, eller då små resultat räknades som stora framgångar, är förbi. Genom Tysk-Svenska Handelskammaren valde vi ut regionala konferenser i Bayern, Baden-Württemberg och Nordrhein-Westfalen. Där presenterade vi oss som en startup och inledde många värdefulla dialoger kring marknadens behov. Den erfarenheten har öppnat dörrar till potentiella kunder i de motsvarande regionerna, dels via våra partners, dels genom våra egna kundansvariga. Vi är stolta över att ha Deutsche Telekom som nationell återförsäljare. Som medlem i Deutsche Telekoms Techboost-program säljs vårt LMS av Deutsche Telekom och T-Systems sedan 1 januari 2023.
När organisationer ska satsa på LMS, vad brukar vara den största risken eller hindret?
En LMS-plattform är bara lika bra som dess användare. Det är viktigt att förstå vilka utmaningar du vill lösa med hjälp av ett LMS. Behöver dina onboarding-processer effektiviseras? Vill du automatisera administration och bli bättre på att följa upp på anställdas certifiering? Vill du utbilda kunder? Eller erbjuda löpande kompetensutveckling och bygga en lärande organisation?
"Tysk-Svenska Handelskammaren var vår första kontakt i påbörjandet av vår Tysklandsstrategi."
Oavsett ambition så måste dedikerade resurser finnas på plats. I vår onboarding utbildas Learnster-användare i hur de ska använda plattformen för att maxa potentialen. Oavsett om vi utbildar en användare eller fler – liksom med vår största kund ICA, Sveriges ledande dagligvarubutik – så blir det alltid svårt när interna "champions" lämnar företaget utan överlämning. Det är även svårt när kommunikationen mellan inköpare och användarna eller administratörer inte fungerar.
Kan du nämna något eller några av era lyckade kundexempel och vad de vunnit på Learnsters lösning?
Vår kund SATS, Nordens ledande träningskedja, har sett lysande resultat av att använda Learnster för onboarding av nya medarbetare. I deras senaste undersökning framkom att 96 procent av alla nya medarbetare fick ett fint första intryck av SATS efter fullföljd onboarding och 91 procent av alla nya medarbetare säger att de har utvecklats professionellt sedan startdagen. Att även 75 procent av ledarna uppgav att det digitala stödet hjälpte till att säkra en bra introduktion visar hur effektivt verktyget är.
På vilket sätt har ni nytta av Tysk-Svenska Handelskammaren?
Tysk-Svenska Handelskammaren var vår första kontakt i påbörjandet av vår Tysklandsstrategi. Vi blev medlemmar i juni 2022 och fick samtidigt delta i Start.Up! Germany Tour. Genom ytterligare enastående evenemang såsom Business Kickoff och Chairman's New Year Reception fick vi möjlighet att knyta många värdefulla nätverkskontakter. Jag är väldigt tacksam för våra kontaktpersoner Ninni Löwgren och Corinna Hauber som har stöttat oss med information, feedback och motivation genom våra projekt med handelskammaren. Vi på Learnster ser fram emot fler framtida samarbeten!