Mingelgäster på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Härlig stämning på Tysk-Svenska Handelskammarens sensommarfest.

Iris Müller, Tyska Turistbyrån, och Malin Johansson, Tysk-Svenska Handelskammaren, på handelskammarens business kickoff 2019.

Iris Müller, försäljnings- och marknadschef på Tyska Turistbyrån, och Malin Johansson, Tysk-Svenska Handelskammarens kommunikationschef.

Markus Ostermaier, produktchef Audi Sverige, på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Markus Ostermaier, Head of Product Audi Sverige.

Johan Kling, Iris Müller och Markus Ostermaier på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Johan Kling, Country Manager Sweden på Grohe, med Iris Müller och Markus Ostermaier.

Mingelgäster på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.
Quizvinnare och sponsorer på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Kvällens lyckliga quizvinnare: Kenneth Friberg från Aga och Emma Trift från Helaba.

En deltagare provar VR-glasögon i Tyska Turistbyråns monter på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

I Tyska Turistbyråns monter bjöds gästerna på en virtuell resa till Tyskland och till Bauhaus grundare Walter Gropius kontor med hjälp av VR-glasögon.

En elbil från Audi framför Villa Källhagen på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Gästerna kunde provköra olika eldrivna Audi på natursköna Djurgården.

Mingelgäster på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.
Besökare i Grohes monter på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Grohe presenterade vattenkranar som hjälper till att sänka vattenförbrukningen.

Christina Holmberg, Johan Kling och Sanna Olin från Grohe på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Christina Holmberg, Johan Kling och Sanna Olin från Grohe.

Representanter från CHG-Meridian i företagets monter på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

I CHG-Meridians monter kunde deltagarna lära sig mer om hur man kan återanvända teknisk utrustning.

Mingelgäster på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2019.

Uppstart av affärshösten i sensommarvärmen

2019-09-03

Årets business kickoff med runt 230 gäster från Tyskland och Sverige bjöd på vackert sensommarväder, provkörning runt Djurgården och virtuella resor till Tyskland.

Digitalisering och hållbarhet är på allas läppar och det var också temat för Tysk-Svenska Handelskammarens sensommarmingel i torsdags. Tyska Turistbyrån som var en av kvällens huvudpartner bjöd gästerna på en virtuell försmak av Tyskland med hjälp av VR-glasögon. Gästerna kunde välja mellan att besöka Bauhaus-byggstilens vagga, den berömda tyska arkitekten Walter Gropius kontor i Dessau, och att cykla genom den charmiga tyska landsbygden.

Gästerna njöt dock inte bara virtuellt av naturen. Kvällens andra partner Audi hade fem eldrivna Audi e-tron på plats för provkörning runt Djurgården. I enlighet med hållbarhetstemat presenterade dessutom utställarna Grohe och CHG-Meridian sina lösningar för miljövänligare arbetsplatser genom att minska vattensvinn och hur du bäst kan återanvända teknisk utrustning.

Hållbarhetstanken genomsyrade även priserna i årets quiz. Silverrail bjöd en lycklig vinnare på två Interrailkort tillsammans med två övernattningar för två på valfritt Scandic-hotell i Europa. Audi satsade på trenden att "svemestra", det vill säga att tillbringa sin semester i Sverige, och bjöd kvällens andra vinnare på en helg med valfri Audi-bil tillsammans med en övernattning på Villa Källhagen.

Tyskland – ett grönt och hållbart resmål

Iris Müller, försäljnings- och marknadschef på Tyska Turistbyrån, presenterade Tysklands gröna, natursköna och hållbara sidor. Med sina tusentals mil av vacker och säker cykelväg är landet det perfekta resmålet för cykelfantaster. Överlag överraskar industrilandet Tyskland med sin gröna mångfald.

– Tyskland har en lång tradition av miljömedvetenhet. I Tyskland väntar inte bara 16 nationalparker utan även 46 UNESCO-världsarv och över 130 nationella naturlandskap för naturälskande turister. Vill man ha en aktiv naturupplevelse finns det hundratals cykel- och vandringsleder att upptäcka.

Iris Müller tog även tillfället i akt att tipsa miljömedvetna resenärer om Green Globe, ett certifikat som tilldelas företag som engagerar sig inom hållbar turism. Exempelvis har Landgut Stober i Berlin och kongresscentret i Leipzig tilldelats certifikatet.

Ett ämne som diskuterats mycket denna sommar är tågluffandet som tack vare den växande miljömedvetenheten har blivit alltmer populärt i Sverige. Tack vare sin geografiska närhet är grannlandet Tyskland, och i synnerhet Berlin, ett populärt resmål:

– Man kan resa från Malmö direkt till Berlin på 13 timmar. Sträckan trafikeras i dagsläget endast under sommaren, men det finns planer på att bygga ut resmöjligheterna till kontinenten och då speciellt till Tyskland. Därifrån når man enkelt ut till hela Europa tack vare Interrail, avslutade Iris Müller.

Hållbarhet blir helhetskoncept hos Audi

Att Audi satsar på eldrivna bilar syntes tydligt på kickoffen där det fanns hela fem e-tron SUV-bilar på plats. Markus Ostermaier, Head of Product på Audi Sverige, betonade att företaget satsar helhjärtat på utvecklingen.

– Vårt mål är att 40 procent av alla bilar som vi säljer år 2025 ska vara elbilar. Till 2025 ska dessutom vår e-flotta växa till 30 laddbara bilmodeller. Men Audi planerar inte bara för nya modeller utan lägger också stor vikt vid hur de tillverkas. Därför satsar vi på klimatneutral tillverkning i alla fabriker till 2025.

Enligt Markus Ostermaier finns det trots många investeringar fortfarande flera utmaningar för eldrivna bilar, inte minst i Sverige som stort men glest befolkat land:

– För att elbilar ska vara attraktiva måste priserna vara konkurrenskraftiga. Samtidigt växer efterfrågan på laddstationer på så många platser som möjligt som exempelvis i hemmet, på arbetsplatsen och längs motorvägarna. Dessutom måste själva laddningsprocessen naturligtvis vara så snabb och effektiv som möjligt.

I Sverige finns det i dagsläget 1 840 publika laddstationer. För att underlätta elektrisk mobilitet har flera tyska biltillverkare gått samman och initierat Ionity, ett nätverk för utvecklingen av snabbladdning.

– Människor kommer behöva vara mobila även i framtiden. Det gäller bara för oss att tillhandahålla de rätta lösningarna, avslutade Markus Ostermaier på scenen.

Stämningen var god när medlemmar och samarbetspartner minglade i kvällssolen och Tysk-Svenska Handelskammaren tackar varmt alla sina gäster och kvällens partner Audi och Tyska Turistbyrån, utställarna CHG-Meridian och Grohe, samt prissponsorerna Scandic, Silverrail och Villa Källhagen för en härlig start på den här affärshösten.
 

Tyska Turistbyrån rekommenderar:

1. Steigenberger Hotel Frankfurter Hof i Frankfurt
Femstjärnigthotell med härliga mötesmöjligheter, vacker arkitektur och centralt läge i Frankfurt.

2. The Landgut Stober (Borsig), 20 km väster om Berlin
Familjeägd anläggning som satsar på hållbara möten för stora och små grupper.

3. The Congress Center Leipzig
Med en 850-år lång mässhistorik är Leipzig en av de äldsta mässtäderna i världen. Leipzigmässan var den första i världen som certifierades med Green Globe 2011, liksom dess kongress- och mötescentrum.