Gäster i samtal på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
Beachflaggor med Tysk-Svenska Handelskammarens, Audis, Hannover Messes och Lufthansas loggor på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

Årets partner var Audi, Hannover Messe och Lufthansa.

Gabriel O. Leupold på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

Gabriel O. Leuopold, Lufthansa, i samtal med Ralph-Georgh Tischer, TSHK.

Irene Bernald auf dem Business Kick-off der Deutsch-Schwedischen Handelskammer 2018

Irene Bernald, Audi.

Marco Siebert auf dem Business Kick-off der Deutsch-Schwedischen Handelskammer 2018

Marco Siebert, Deutsche Messe AG.

Quizvinnarna och talarna på scenen på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

Efter att kvällens partner berättat om sig tillkännagavs vinnarna av quizet.

Gäster i samtal på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
Flera gäster kastar pil på Lufthansas Europakarta på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

Lufthansa utmanade gästerna i pilkastning. Målet: Lufthansas många destinationer i Europa.

En Audi står redo för provkörning framför Villa Källhagen på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

Audi hade flera modeller på plats som gästerna fick provköra.

Hannover Messes monter på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

I Hannovermässans monter kunde gästerna få information om mässan nästa år.

Gäster i samtal på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
En servitör delar ut välkomstdrinkar på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
Gäster i samtal på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
En person med en mattallrik och ett glas vin på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
Gäster i samtal på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
En bartender räcker över ett glas på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
Två handelskammarmedarbetare på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018
Gäster i samtal på Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff 2018

Solig inledning på affärshösten

2018-08-30

I tisdags var det dags igen. Tysk-Svenska Handelskammaren bjöd in till årets business kickoff på Villa Källhagen på natursköna Djurgården i Stockholm. Runt 250 gäster kom och nätverkade i den härliga kvällssolen på terrassen och njöt av fantastisk buffé och goda tyska viner.

Kvällens partner var Audi, Hannover Messe och Lufthansa. En Audi RS 4 Avant med 450 hästkrafter var en del av minglet på terrassen och det fanns också fler modeller som gästerna hade möjlighet att provköra runt Djurgården. Lufthansa hade en piltavla på plats i form av en Europakarta och gästerna kunde utmana varandra i att kasta pilar och träffa flygbolagets europeiska hubbar, bland annat Frankfurt och München. Många gäster passade också på att informera sig hos Hannover Messes representanter på plats om vad som gäller om man funderar på att ställa ut på mässan i april nästa år när Sverige är partnerland och hur man lyckas på mässan, både som utställare och besökare.

Kvällen inleddes med ett quiz med attraktiva priser från kvällens partner. Därefter intog Ralph-Georg Tischer, Tysk-Svenska Handelskammarens vd, scenen, hälsade alla hjärtligt välkomna och bjöd upp kvällens partner för att få höra senaste nytt från dem.

Himlen fem stjärnor rikare

Gabriel O. Leupold, chef för de nordiska länderna och Baltikum på det tyska flygbolaget Lufthansa, berättade att företaget alldeles nyligen fått högsta betyg av bedömningssajten Skytrax och att de nu, som första europeiska flygbolag, kan stoltsera med hela fem stjärnor.

– Inget annat flygbolag erbjuder så många premiumstolar på sina linjer som vi gör, sa Leupold.

Samtidigt som sensommarsolen värmde gästerna på terrassen sa Leupold att Lufthansa, liksom stora delar av den svenska resebranschen, fått färre bokningar med anledning av sommarens rekordvärme.

– Det fina vädret gjorde att folk stannade hemma i större utsträckning då de inte behövde åka söderut för att få sol. Men nu stundar höst och vinter och vi utgår från att bokningarna då ökar igen.

Leupold sa vidare att han inte tycker att man direkt ska dra paralleller mellan det ovanligt varma vädret som varit och klimatförändringarna, även om Lufthansa är väl medvetet om att det finns kopplingar.

– Det är väldigt lätt för samhället att lägga all skuld för klimatförändringarna på flygindustrin och göra oss till syndabockar, men globalt sett står flygtrafiken bara för en liten del av alla koldioxidutsläpp. Hos Lufthansa är vi redan sedan länge sysselsatta med att bidra till ett förbättrat klimat. Vi vill leda utvecklingen gällande klimatsmarta flygresor och testar därför till exempel sedan många år olika förnybara drivmedel.

Klimatsmart från A till B

Även Audi är aktivt när det kommer till hållbarhet. I september presenterar biltillverkaren sitt nya eldrivna flaggskepp, nya E-tron.

– E-tron är en helt eldriven SUV som kan köra upp till 40 mil på bara en batteriladdning, berättade Irene Bernald, PR- och informationschef vid Audi Sverige, nöjt.

Även annars erbjuder den tyska biltillverkaren många nyheter i år, till exempel nya Q8. Precis i tid till årets business kickoff kom bilen till Sverige och gästerna hade möjlighet att vara först i Sverige med att provköra den.

– Vi kommer att presentera fler nya modeller i år än någonsin förr och alla med en ny digital interiör, sa Irene Bernald.

Till 2025 planerar Audi att kunna erbjuda 20 laddbara bilar i sin modellflotta, tillsammans med vät- och biogasdrivna alternativ. Men det är fortfarande en lång väg kvar tills dessa drivmedel blir de dominerande på marknaden.

– Om vi vill att folk ska köpa bilar med alternativa bränslen måste vi också bygga ut och anpassa infrastrukturen. Ta till exempel personer som bor i flerfamiljshus. Fram tills nu har det varit ganska svårt eller till och med omöjligt att ladda sin elbil hemma.

Idag finns det runt fem miljoner bilar på svenska vägar varav de flesta är relativt gamla.

– Vi behöver fler incitament för att få folk att byta till en nyare bil, så att vi får en snabbare omställning. Bara på det sättet har vi en chans att minska utsläppen i längden, avslutade Irene Bernald med en tydlig hälsning till de svenska politikerna.

Sverige möter världen i Hannover 2019

Ett annat hållbart sätt att driva sitt företagande framåt är – både klimat- och affärsmässigt – Hannovermässan.

– Med ett besök på Hannover Messe sparar du både tid och pengar. Du behöver bara flyga till en stad och får ändå möjligheten att träffa potentiella kunder och partner från hela världen. Mer än hälften av de runt 220 000 besökare varje år kommer från länder utanför Tyskland och de kommer för att träffa de mer än 6 000 internationella utställarna, menade Marco Siebert, chef för internationella relationer vid Deutsche Messe AG som varje år arrangerar Hannovermässan, när han blev intervjuad på scenen på Villa Källhagen.

Nästa år är Sverige, som första land i Norden, partnerland till Hannovermässan, som äger rum 1-5 april.

– Att vara partnerland innebär att Sverige lyfts fram och kommer att vara det mest marknadsförda industrilandet under de kommande månaderna och under mässan, sa Marco Siebert.

Han bjöd också på ett tyskt tips till kvällens gäster och eventuella potentiella mässbesökare:

– Förbered er redan nu! Som utställare måste du se till att vara på rätt plats och som mässbesökare ska du hitta rätt till dina möten i de stora mässhallarna. Du kan redan nu kontakta intressanta företag som du vill träffa under mässan och utnyttja chansen att Sverige står extra mycket i fokus nästa år.

På det vackra Djurgården med vattnet i bakgrunden och den milda sensommarvärmen som sällskap blev årets business kickoff en skön start på hösten. Tysk-Svenska Handelskammaren tackar sina partner Audi, Hannover Messe och Lufthansa liksom Villa Källhagen och Sheratons systerhotel Le Meridien Frankfurt för ett fint evenemang och bidrag till quizets priser. Vi säger grattis till vinnarna och tack till alla gäster för en härlig kväll tillsammans!