Glad påsk önskar Tysk-Svenska Handelskammaren.

Foto: Emma Åsenius

Tyska och svenska påskrecept

2014-04-03

Vi har frågat runt bland kollegorna på Tysk-Svenska Handelskammaren och sammanställt några favoritrecept från tyska och svenska påskbord. Här hittar du både klassiker och ny matinspiration för ditt påskfirande. Kanske vill du prova skärtorsdagssoppa eller lammstek med kapris och sardellröra i år? Smaklig måltid och glad påsk!

Skärtorsdagssoppa med färska örter

Ingredienser för 4 personer

En rund platta med olika sorters örter upplagda på
  • 4 potatis
  • 1 lök
  • 2,5 dl grädde
  • salt och peppar
  • smör eller olivolja för stekpannan
  • en handfull knippe av vardera ört, till exempel:
    • maskrosblad
    • kirskål
    • brännässla
    • jordreva
    • gräslök
    • persilja
    • ramslök
    • svalört
    • röllikablad
    • våtarv
En tallrik med skärtorsdagssoppa

Enligt en gammal tradition måste nio olika örter finnas med i soppan. Örterna ska växa ute i naturen under tiden kring påsk och kan därför variera från år till år och från region till region. Soppan smakar bra även när man lagar den med sex, sju eller till och med tio kryddor (som på bilden).

Så gör du: Tvätta och hacka örterna. Tärna löken och fräs den lite lätt i olja eller smör. Skala potatisarna och skär dem i små bitar. Koka potatis och lök i en liter vatten och mosa dem sedan. Tillsätt nu örterna och låt soppan koka upp. Sänk därefter värmen. Tillsätt grädde och rör om. Dekorera soppan med blommor från tusenskönor och violer. Om du vill kan du servera soppan med rostade brödbitar.

 

Tysk långfredagskrans

Ingredienser

En tallrik med en långfredagskrans, toppad med florsocker
  • 500 gr vetemjöl
  • 150 gr socker
  • 1,25 dl mjölk
  • 100 gr smör
  • 1 ägg
  • 40 gr jäst

Så gör du: Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda mjöl, socker och ägg och rör ner i degspadet. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt, ca 5 min i hushållsassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
Dela degen i tre jämnstora avlånga bitar som du flätar ihop och sedan formar till en krans. I kransens mitt kan du lägga färska ägg som bakas tillsammans med kransen i ca 30 minuter. Pensla den sedan med varmt smör och strö på florsocker.

 

Lammstek fylld med kapris och sardellröra

Ingredienser

En tallrik med lammstek, klyftpotatis, sås och örtgelé
  • 1,5 kg urbenad lammstek (eller större)
  • 2 dl kapris
  • 2 burkar sardeller
  • 4 skalade vitlöksklyftor
  • 4-5 kvistar persilja (endast bladen)
  • 5 kvistar färsk rosmarin (repa av bladen), alt. 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 blekselleristjälkar
  • 1 fänkålshuvud
  • 1 purjolök
  • bladpersilja
  • peppar
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 1-2 dl vitt vin

Så gör du: Gnid in steken med nymald svartpeppar. Mixa en röra av kapris, sardeller, vitlöksklyftor, persilja och rosmarin. Fyll steken med röran och bind ihop med steksnöre. Lite av röran kan du spara och servera till. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta och bryn steken hastigt runt om. Grovhacka grönsakerna, lägg ner dem i grytan och låt dem bryna i några minuter. Häll över den varma buljongen och det vita vinet, så att steken knappt täcks. Låt den sjuda under lock i 1,5 timme. Steken är klar när man kan sticka ner en gaffel i köttet och den släpper av sig själv från gaffeln. Ta upp steken och linda in den i folie och låt den vila en stund. Tag loss snöret, skär upp steken och servera med buljongen, grönsakerna och ev. lite extra röra. En god potatis får gärna följa med på tallriken.

Ett tips från Lammbutiken i Äpplerum.

 

Janssons frestelse

Ingredienser för 8 bufféportioner

En ugnsform med Janssons frestelse
  • 3 stora gula lökar
  • 1,5 kg fast potatis
  • 2 msk smör eller margarin (att steka i)
  • 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk smör eller margarin (att klicka över)

Så gör du: Sätt ugnen på 175 grader. Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna. Skär potatisen i tunna strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken. Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet. Grädda i nedre delen av ugnen i 1,5-2 timmar. Det är viktigt att den får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig och koka ihop med de andra smakerna och bli krämig. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

Källa: ICA.se

 

Äggost med hallonkompott från Bohuslän

Ingredienser

  • 2 l mjölk
  • 4 ägg
  • 2,5 dl gräddfil
  • 1 dl filmjölk
  • 1 dl socker till varvning
  • 200 g hallon
  • 2 msk socker
  • vispgrädde

Så gör du: Vispa ihop äggen med gräddfil och filmjölk. Häll denna blandning i mjölken. Värm långsamt under omrörning till dess massan skär sig. Vasslan blir då grönaktig. Dra kastrullen från värmen, lägg på lock och låt stå 10 minuter. Ös sedan upp massan med hålslev och varva detta med socker i äggostform. Ställ att kallna. Färska hallon smältes någon minut i mikrougn med socker. Äggosten serveras med hallonkompotten och vispad vispgrädde.

Källa: recept.nu

 

Har recepten väckt ditt intresse för det tyska påskfirandet? Här kan du läsa mer om hur tyskar spenderar påskhelgen.