Foto: Pixabay / Sebastiaan Ter Burg, flickr

Tysk-svenskt talangprogram: första stipendiaterna på plats

2016-03-04

Första ansökningsomgången är avslutad och Tysk-Svenska Handelskammarens talangprogram har lett till konkreta resultat. De två första studenterna är redan på plats i Tyskland och det kommer att bli ytterligare två som får möjligheten att praktisera hos våra partnerföretag SAP, Volvo och Volkswagen.

För att intensifiera utbytet mellan Tyskland och Sverige och för att stödja sina medlemsföretag i den dagliga utmaningen av att hitta kompetent, internationell personal initierade handelskammaren förra året Tysk-svenskt talangprogram. I samarbete med utvalda partner från näringsliv och utbildningssektor har nu programmet börjat skicka de första svenska studenterna till Tyskland.

Fyra masterstudenter förmedlades praktik

Av de ansökningar som kom in från masterstudenter från Chalmers Tekniska Högskola, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan valdes fyra studenter ut. Vid sidan av goda betyg uppfyllde de också kraven på tyska språkkunskaper. Vad var anledningen till att de valde att vilja praktisera i Tyskland och vilka förväntningar har de på sin praktik?

Jakob Ekermo, 23 år, studerar Applied Mechanics på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Sedan februari och fram till slutet av juni genomför han nu sin praktik på Volvo Construction Equipment GmbH i Konz i södra Tyskland.

– Som maskiningenjör och bilfantast är jag en stor beundrare av tyska bilmärken. Nu praktiserar jag visserligen på ett företag med svenska rötter men på något sätt känns det ändå som man har likartade värderingar och är mentalt nära varandra. Det jag förväntar mig av min praktiktid är att få något helt annat än vad jag hade fått av motsvarande högskolepoäng. Då tänker jag på en chans att få omsätta teoretiska kunskaper i praktiken men framförallt på att få lära mig hur och med vilka verktyg en ingenjör arbetar på en ansedd arbetsplats som Volvo, säger Jakob.

Adnan Habibija fyllde just 23 och studerar på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hans masterprogram Finance passar utmärkt för hans praktikplats på SAP:s finansavdelning i Walldorf där han kommer att vara från mars till maj.

– Efter tre månader på SAP:s huvudkontor förväntar jag mitt att jag kommer att växa som person och bära med mig kunskaper om hur ledare för stora, multinationella företag arbetar med finansfrågor och hanterar problem som uppstår. Och jag kan absolut tänka mig att jobba längre i Tyskland. Förutom goda karriärmöjligheter erbjuder Tyskland, med landets läge och välutbyggda infrastruktur, resor till nya platser och möten med olika kulturer runtom i Europa, vilket har lockat mig sedan barnsben, säger Adnan.

Vår tredje talang är Britta Claesson, även hon 23 år gammal. Hon kommer att göra en fyra-månaders-praktik på SAP:s ICN ICP Healthcare & Life Science-avdelning vilket passar hennes masterprogram i bioteknik på Chalmers perfekt. Hon börjar sin praktik den 1 april. Att lära sig tyska i skolan var självklart för Britta som har tysktalande släktningar. Det ledde också till att hon valde att vara utbytesstudent en termin i München.

– Bioinformatik är ett spännande område och jag ser mest fram emot att få släppa skolböckerna och faktiskt prova på att jobba. Jag är väldigt nyfiken på mina arbetsuppgifter! I Tyskland tycker jag mest om alla möjligheter som finns där. Tyskland har så många stora städer och arbetsmöjligheter. Jag har även blivit helt såld på den tyska kulturen med allt från historia, mat och öl till de fina slotten och gamla byggnaderna, säger Britta.

Vår fjärde talang vill inte synas online.

Tyska språket som avgörande karriärfaktor

Alla våra utvalda studenter är eniga om att fler borde satsa på att lära sig tyska då det kan handla om karriärfördelar.

– Utan tvekan är tyska det mest användbara språket att kunna för en ingenjör, tycker Jakob.

– Tyskland är ett väldigt stort land, med cirka 80 miljoner invånare. Det ger många fördelar att kunna kommunicera med så många människor och det öppnar upp för spännande möjligheter, instämmer Britta.

– Att lära sig språk öppnar många dörrar. Tyskland är dock Sveriges största handelspartner och goda kunskaper i tyska är en framgångsfaktor, tillägger Adnan på frågan om fler borde lära sig tyska.

Den andra ansökningsomgången för Tysk-Svenska Handelskammarens talangprogram börjar i maj. Från och med då kommer även tyska studenter från utvalda universitet att kunna ansöka om att få göra praktik på bolag i Sverige. Är du som medlemsföretag intresserad av att ta emot våra framtida stipendiater? Kontakta gärna Aino Weber, ansvarig för talangprogrammet på handelskammaren.

Kontaktperson

Aino Weber

Projektledare

Telefon

+46-8-665 18 61