Ein bunter Blumenstrauss mit dem Logo zum Jubiläum (70 Jahre) der Deutsch-Schwedischen Handelskammer

Tysk-Svenska Handelskammaren fyller 70 – här är medlemmarna som varit med från starten

2021-03-05

För 70 år sedan uppstod nytt liv, nya förbindelser och nya handelsutbyten inom de tysk-svenska relationerna ur krigets spillror. Den konstituerande församlingen i Stockholm den 6 mars 1951 innebar starten för Tysk-Svenska Handelskammaren.

Walter Edström (ESAB), en av de starkaste krafterna bakom grundandet och Tysk-Svenska Handelskammarens styrelseordförande från 1953, slog vad om att kammaren skulle ha 1 000 medlemmar inom ett halvår.

Målet var lite för högt satt, men även 618 medlemmar får i backspegeln betecknas som imponerande och siffran gav en fingervisning om intresset för en nystart av de tysk-svenska handelsrelationerna. Milstolpen 1 000 medlemmar har sedan länge passerats och med knappt 1 200 medlemsföretag är Tysk-Svenska Handelskammaren idag en av Sveriges största handelskamrar.

"Då som nu är den bilaterala utgångspunkten vårt fundament."

– Unikt för vår handelskammare är att både tyska och svenska företagare stod bakom grundandet. Då som nu är den bilaterala utgångspunkten vårt fundament. Enligt stadgarna ska vi hjälpa både tyska och svenska företag i sina affärer. Genom årtiondena har på det viset ett mångsidigt och förtroendefullt nätverk för beslutsförfattare från politiken och näringslivet i båda länderna uppstått, säger Tysk-Svenska Handelskammarens vd Ralph-Georg Tischer.

– Handelskammarens och medlemmarnas långa gemensamma framgångssaga visar på ett kraftfullt samarbete som har hjälpt oss att bemästra alla tänkbara utmaningar de senaste 70 åren. Vi ser fram emot de kommande 70 åren, säger Ralph-Georg Tischer.

Tack för 70 års medlemskap

Tysk-Svenska Handelskammaren vill rikta ett särskilt tack till företagen nedan som varit trogna medlemmar ända sedan 1951:

 • BASF, en av världens största kemikalietillverkare och pionjär inom kemikalieindustrin
 • Bayer, tyskt life-science-företag med kärnkompetens inom hälsa och jordbruk
 • Bosch, teknikkoncern och en av världens största underleverantörer till fordonsindustrin
 • Carl Zeiss, globalt ledande tyskt teknikföretag inom optik och optoelektronik
 • DB Schenker, världsledande logistikleverantör som erbjuder alltifrån landtransporter till internationella sjö- och flygfrakter
 • Ericsson, en av världens största tillverkare av utrustning för mobila kommunikationsnätverk
 • Nordea (under sitt dåvarande bolagsnamn), nordisk fullservicebank och en av de tio största finanskoncernerna i Europa
 • Pegol, handelsföretag som förser den svenska marknaden med främst tyska industriprodukter
 • SEB, nordisk finansiell koncern med starkt företagsfokus
 • Siemens, tysk industrikoncern och Europas största företag inom tekniksektorn
 • SKF, en av världens ledande leverantörer av kullager, tätningar och tillhörande tjänster

Tack också till följande tyska handelskamrar som varit med som medlemmar från starten: IHK Schwaben, IHK Düsseldorf, IHK zu Essen, IHK Köln und IHK Pfalz.