Foto: Erik Arvidson

Till München på cykel: Erik möter inspirerande entreprenörer

2015-10-01

Över en månad ensam på cykeln och nästan 300 mil i benen: Erik Arvidson tar inte den enklaste vägen för att komma från Stockholm till München. Men han är inte bara ute efter konditionsträning.

– Jag har aldrig tidigare cyklat långt men tänkte att det vore kul att göra det någon gång. När jag blev tilldelad utbytet i München kände jag att det var ett gyllene tillfälle nu. Samtidigt ville jag göra någonting mer än bara cykla. Så jag bestämde mig att försöka träffa så många inspirerande människor som möjligt på vägen, berättar Erik Arvidson när Tysk-Svenska Handelskammaren når honom en cykelfri dag i Prag.

Mellan de långa etapperna på cykel- och landsvägarna passar Erik, som till vardags läser ett masterprogram i management på Handelshögskolan i Stockholm, nämligen på att träffa intressanta entreprenörer som verkar i städerna och byarna längs sträckan genom Sverige, Danmark, Tyskland, Tjeckien och Österrike. Han möter grundare till heta startups, erfarna mångsysslare, glada karriärbytare och människor som har börjat om efter tidigare bakslag.

Vill inspirera andra

Intryck och bilder från mötena samlar han på en blogg. Syftet med den är att inspirera läsarna till att fundera på om entreprenörslivet skulle kunna vara något för dem eller om de skulle vilja hjälpa till att förverkliga andras entreprenörsdrömmar. Hela resan är en del av Handelshögskolans kampanj Rally for SSE där man samlar in pengar till entreprenörskapsforskning, en företagsinkubator samt workshops inom socialt entreprenörskap.

– Mina möten med företagarna har varit ganska olika. Hos vissa av dem har jag beundrat deras mod att ta sig an en idé och bara förverkliga den. Andra har imponerat på mig genom sina strategiska tillvägagångssätt – att de har en plan för allt och inte lämnar någonting åt slumpen. Det är verkligen svårt att säga vilket möte som har varit det mest inspirerande.

Nyfiken på München

När Erik väl är framme i München väntar en termin med studier i entreprenörskap och innovation på stadens tekniska universitet.

 – Jag har hört mycket gott om München och skolan där jag kommer att studera. Överlag tycker jag att Tyskland är ett extremt intressant land vad gäller näringslivet. Man har det stora industriarvet och samtidigt är det kanske Europas främsta startup-nav. München symboliserar båda sidor för mig och jag är väldigt nyfiken på att få lära känna staden.

Vid sidan om studierna i höst hoppas Erik även kunna fräscha upp sina lite ringrostiga tyskakunskaper och besöka olika delar av Tyskland. Men först gäller det att cykla klart de sista milen och komma fram till den bayerska huvudstaden välbehållen.

– Dagarna på resan har varit väldigt intensiva och påfrestande. Min dator blev stulen i Berlin och i Tjeckien gick min cykel sönder. När sådana problem uppstår får man bara finna sig i situationen och försöka lösa dem på plats. Det är lite som att vara entreprenör själv, avslutar Erik Arvidson.