Ninni Löwgren Tischer, Tysk-Svenska Handelskammaren, och Robert Andrén, Energimyndigheten, öppnar Swedish Energy Pavilion på Hannover Messe 2019.

Tysk-Svenska Handelskammarens Ninni Löwgren Tischer och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén vid invigningen av Swedish Energy Pavilion.

Frank Luthardt och Malin Johansson, Tysk-Svenska Handelskammaren, samt Jan Brockmann, Electrolux, på scenen på Forum Industrie 4.0 på Hannover Messe 2019.

Hur långt har Sverige kommit med digitaliseringen av industrin? Denna fråga stod i fokus under German Swedish Tech Forum-seminariet på mässans Forum Industrie 4.0 på måndagen.

Malin Johansson och Ninni Löwgren Tischer, Tysk-Svenska Handelskammaren, samt Johan Carlstedt, IVA, på Sweden Co-Lab Stage på Hannover Messe 2019

På Sweden Co-Lab Stage presenterade Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA sina planer på ett scaleup-program inom ramen för German Swedish Tech Forum.

Ninni Löwgren Tischer under en paneldiskussion på Hannover Messe 2019

Ninni Löwgren Tischer deltog i ett flertal seminarier med fokus Sverige på mässan.

Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan och Claudia Dörr-Voß, statssekreterare på tyska näringsdepartementet (BMWi), i BMWi:s monter på Hannover Messe 2019

På onsdagen möttes Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan och Claudia Dörr-Voß, statssekreterare på tyska näringsdepartementet, i ett samtal om samarbetet mellan länderna.

Mässbesökare i Swedish Energy Pavilion på Hannover Messe 2019.
Tyska delstaten Sachsens näringsminister Martin Dulig på besök i Swedish Energy Pavilion

Tyska delstaten Sachsens näringsminister Martin Dulig besökte paviljongen under måndagen.

Tyska delstaten Sachsens näringsminister Martin Dulig på besök i Swedish Energy Pavilion, i samtal med en utställare.

Ministern fick information om de utställande svenska cleantech-företagens innovationer.

Prins Carl Philip och utrikeshandelsminister Ann Linde välkomnas i den svenska energipaviljongen på Hannover Messe 2019.

På tisdagen hälsade prins Carl Philip och utrikeshandelsminister Ann Linde på.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i Swedish Energy Pavilion på Hannover Messe 2019
Ulf Troedsson, Staffan Bohman och Jan Brockmann på Hannover Messe 2019

Handelskammarens styrelseordförande Staffan Bohman (mitten) och bägge vice ordföranden, Ulf Troedsson (t v) och Jan Brockmann (t h), var också på plats i Hannover.

Siemens monter på Hannover Messe 2019: En stor skärm visar en tysk och en svensk flagga samt texten "Välkommen till Siemens".

Att Sverige var årets partnerland syntes överallt på mässan, t ex i Siemens stora monter.

En Scania-lastbil med strömavtagare på Hannover Messes utomhusområde 2019.

På utomhusområdet informerade Scania och Siemens om hur de vill elektrifiera lastbilstrafiken.

Prins Carl Philip och utrikeshandelsminister Ann Linde på besök i Ericssons monter på Hannover Messe 2019

I Ericssons monter fick mässbesökarna möta olika robotar som styrs via 5G.

Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Labs monter på Hannover Messe 2019

PMH Application Lab visade bland annat upp sitt svensk-tyska testbädd för smart produktion.

Svenska automationspaviljongen på Hannover Messe 2019

I automationspaviljongen i hall 11 samlades flera svenska automationsföretag.

Hannovermässans hashtag #HM19 uppställd på en gräsmatta framför en av mässhallarna

Stor uppmärksamhet för svensk-tyska innovationer på Hannovermässan

2019-04-05

Sverige som partnerland på världens största industrimässa – det garanterar uppmärksamhet både på och utanför mässan. Under fem intensiva dagar på Hannover Messe stod svenska innovationer inom digitalisering, automation, 5G, energieffektivisering och flera andra områden i fokus. Sveriges motto för partnerskapet var ”Sweden Co-Lab” och flera av lösningarna som presenterades är resultat av konkret svensk-tyskt samarbete.

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven öppnade mässan i söndags betonade de de nära relationerna och det intensiva samarbetet mellan företagen i de båda länderna.

– Svenska företag har ett utmärkt rykte i Tyskland. […] Oavsett om produkter till bilen, maskiner, teknik till mobilnäten eller möbler – det finns en stor efterfrågan efter svenska produkter här. Men detta gäller även åt andra hållet. Så blev Tyskland återigen Sveriges viktigaste handelspartner förra året. Därför är det nästan följdriktig – och man undrar varför det dröjde så länge – att Sverige nu är partnerland på Hannovermässan, sa förbundskansler Angela Merkel i sitt öppningstal.

Statsminister Stefan Löfven nämnde i sitt tal Tysklands strategier för Industrie 4.0, digitaliseringen av samhället och artificiell intelligens (AI) som områden där Sverige kan hämta inspiration för utvecklingen i det egna landet.

– Vi är glada att vi får vara en del av detta arbete som Tyskland gör – genom vårt innovationspartnerskap som förbundskanslern och jag kommer att skriva under imorgon och där AI samt utvecklingen av hållbara batterier har lagts till som nya samarbetsområden, sa Stefan Löfven.

Samarbeten inom flera områden

Konkreta tysk-svenska företagssamarbeten för nya produkter och lösningar fanns det många att upptäcka på årets Hannovermässa. Till exempel visade Ericsson, Audi och den tyska sensortillverkaren Sick hur människor och robotar kan interagera i realtid med hjälp av sensorer anslutna till ett 5G-nät. Tack vare den höga överföringshastigheten i den nya generationens mobilnät och den korta fördröjningen kommer det snart att vara möjligt att produktionsarbetare och robotar bokstavligen kan skaka hand och arbeta tillsammans.

En annan tysk-svensk innovation som underlättar för anställda i industrin visades i mjukvarukoncernen SAP:s monter. I samarbete med bland annat det svenska företaget Tobii, världsledande inom blickspårning (eye tracking), har man utvecklat en lösning som gör det möjligt att använda datorer och annan styrningsutrustning bara med hjälp av blicken. Lösningen kan öka effektiviteten och underlätta till exempel för människor med funktionsnedsättningar.

På mässans utomhusområde utanför hallen med den nationella svenska paviljongen presenterades dessutom samarbetsprojektet mellan Siemens och Scania för elektrifierad lastbilstrafik. Besökarna kunde ta en närmare titt på en Scania-lastbil utrustad med en strömavtagare och informera sig om tekniken samt teststräckorna för elvägar som redan finns i Sverige (utanför Sandviken) och som snart ska öppnas i Hessen, Schleswig-Holstein och Baden-Württemberg i Tyskland.

Högt förtroende mellan svenskar och tyskar

Även i övrigt fick innovativa lösningar kring e-mobilitet stor uppmärksamhet på mässan. Till exempel medverkade den svenska batteritillverkaren Northvolts vd Peter Carlsson i flera paneler och betonade det goda samarbetsklimatet med tyska partner.

– Mellan tyska och svenska företag finns allmänt ett stort förtroende. Detta ger goda förutsättningar för ännu mer samarbete mellan länderna. I Tyskland finns dessutom några av de bästa universiteten inom området, många leverantörer och en jättestor marknad. Det är nästan omöjligt att skapa ett ekosystem för batterier utan att jobba tätt ihop med Tyskland, sa Peter Carlsson på det tyska näringsdepartementets scen under ett seminarium med fokus på det tysk-svenska samarbetet.

Northvolt tillkännagav i mars att man tillsammans med Volkswagenkoncernen kommer att leda nybildade European Battery Union. Dessutom har man ett samarbete med BMW sedan i höstas.

”Montern har stuckit ut från mängden”

Ett 20-tal mindre svenska företag inom energi- och cleantech-området visade upp sig i den gemensamma montern Swedish Energy Pavilion som Energimyndigheten organiserade, bland annat med hjälp av Tysk-Svenska Handelskammaren. Energipaviljongen designades och utformades som en liten stad där de svenska energiinnovationerna integrerades för att tydliggöra hur de bidrar med nytta i energisystemet.

– Det började som en vild idé kring monterdesign och har sedan blivit ett kul projekt med ett jättebra team där alla bidragit med olika styrkor. Väl på mässan visade sig idén fungera över förväntan. Montern har stuckit ut från mängden och dragit stort intresse, säger Ludvig Lindström, internationell affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Energipaviljongen besöktes under mässdagarna bland andra av prins Carl Philip, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, utrikeshandelsminister Ann Linde och flera tyska delegationer. Men det blev också en hel del konkreta affärssamtal för utställarna.

– Det har varit en mycket lyckad utställningsvecka för Chargestorm på Hannover Messe 2019. Vi har träffat många nya potentiella kunder och flera nya möjliga distributörer från flera olika länder. Hela arrangemanget och all professionell hjälp från Energimyndigheten, Tysk-Svenska Handelskammaren och Business Sweden har varit en ovärderlig faktor för vår framgång, säger Tomas Wolf, Director Global Energy & Facilities på Chargestorm som utvecklar laddstationer för elbilsladdning.

– Swedish Energy Pavilion var med sin högkvalitativa och unika design en viktig och uppmärksammad mötesplats på mässan. Vi har fått nya kunder från offentlig och privat sektor, kunde bygga på samarbetet med våra tyska partner och utveckla idéer för vår affärsmodell. Tack vare affärerna vi lyckades säkra här på plats har vårt mässdeltagande lönat sig direkt, säger Benjamin Georg, Tysklandsansvarig hos lastcykeltillvekaren Velove Bikes.

Optimism inför framtiden

Även på forskningscentret PMH Application Lab som bedrivs i samarbete mellan Kungliga tekniska högskolan (KTH), tyska Fraunhofer och RISE är man nöjd med det av Tysk-Svenska Handelskammaren organiserade mässdeltagandet. I PMH:s monter visades bland annat en live demonstration av den svensk-tyska testbädden för smart produktion.

– Resultatet av våra insatser på Hannover Messe har överträffat våra förväntningar. Vi har kommit i kontakt med många internationella företag som är intresserade av ett samarbete med oss. Därutöver har partnerlandssatsningen hjälpt oss att lyfta fram den i Sverige mycket starka branschen motor- och drivlinetillverkning och att propagera för politiskt stöd för ännu mer utbildning och spjutspetsforskning inom detta område, säger Jannik Henser, föreståndare för PMH Application Lab.

Med den stora uppmärksamheten som Sverige fick på plats, de välbesökta montrarna och de många konkreta mötena och samtalen kan Hannover Messe alltså betecknas som en succé för de deltagande företagen och organisationerna samt för Sverige som land. Och tack vare stor innovationskraft på båda sidor om Östersjön och en god samarbetsförmåga ser framtiden ljus ut.

– Om vi jobbar rätt kan industrin i Sverige och Tyskland stå inför en gyllene tidsålder. Jag ser väldigt mycket optimism på den här mässan – vi står i början av något helt nytt, som näringsminister Ibrahim Baylan uttryckte det i ett av sina anföranden på mässan.