Berlins tv-torn och loggan för Start Up Energy Transition

Foto: Dena

Start Up Energy Transition: Internationell innovationstävling för cleantech-företag har öppnat

2018-10-26

Nu har den internationella tävlingen Start Up Energy Transition öppnat för i år och innovationsbolag med energilösningar är välkomna att söka. Sista ansökningsdag är 31 januari 2019. Finalisterna inom de fem kategorierna får sedan presentera sina innovationer på Tech Festivalen i Berlin i april.

Start Up Energy Transition (SET) är en internationell plattform som stödjer innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Den består av det årliga SET Award och SET Tech Festival. SET-plattformen drivs av den tyska energimyndigheten (Dena) tillsammans med intresseorganisationen World Energy Council (WEC).

Nu har Energimyndigheten i Sverige, som driver Tysklandsprogrammet tillsammans med Tysk-Svenska Handelskammaren, blivit ny nätverkspartner till Start Up Energy Transition. Energimyndigheten jobbar ständigt med att hitta nya möjligheter för att hjälpa svenska innovationsbolag med energilösningar ut på marknaden. Samarbetet med Dena och WEC ger tillgång till nätverket av internationella företagsledare och investerare som de svenska bolagen kan ha nytta av.

– World Energy Council är glada att välkomna Energimyndigheten som den senaste partnern att delta i Start Up Energy Transition-plattformen för energiinnovationer. Innovation är ett av de viktigaste verktygen för att framgångsrikt accelerera övergången till en mer hållbar, överkomlig och säkrare energiframtid. Vi ser fram emot att arbeta med Energimyndigheten för att påskynda tillväxten av ekosystemet av energiinnovationer i Sverige de närmaste åren, säger Christoph Frei, generalsekreterare på World Energy Council.

Svenska bolag konkurrenskraftiga

– Vi ser fram emot att se svenska innovationsbolag i tävlingen som samlar de främsta bolagen med transformativa lösningar. Vi bedömer att vi har god internationell konkurrenskraft inom flera av kategorierna. Detta ökar också möjligheten för goda samarbeten mellan svenska och internationella innovationsbolag med energirelevans med fokus på omställningen av energisystemet. Vi är glada över att få inleda ett samarbete med både Dena och WEC, säger Sasan Shaba, portföljansvarig på Energimyndigheten.

Ansökningarna till SET Award kommer att bedömas av en jury vars medlemmar är noggrant utvalda inom de globala nätverken av energiledare från World Energy Council, stödjande länder och partner.

Den bästa internationella kompetensen inom energisektorn, finans och teknik kommer att engagera sig för att välja de bästa innovatörerna efter en strikt process och tidsplan. Juryn kommer att välja ut 15 finalister som får möjlighet att presentera sin energiinnovation på Tech Festivalen i Berlin den 9 april 2019.

Första steget in på tyska marknaden

– Start Up Energy Transition Award är ett mycket bra tillfälle att presentera sig för tyska investerare, potentiella kunder och partner och ta första steget in på marknaden. Vi vill därför uppmuntra svenska cleantech-företag att delta i tävlingen och stödjer gärna de som är intresserade av den tyska marknaden. Hör av dig om du vill veta mer, säger Verena Adamheit som arbetar med projekt inom energiområdet på Tysk-Svenska Handelskammarens avdelning Market Entry & Business Development.

Handelskammaren kan hjälpa intresserade företag att ta fram information om den tyska marknaden och undersöka marknadsförutsättningarna för olika produkter och tjänster. Företag kan även boka matchmaking med potentiella kunder och partner i Tyskland för att få ut så mycket som möjligt av vistelsen i Berlin i april.

2018 deltog tre svenska företag i Start Up Energy Transition-tävlingen. Meva Energy blev finalist och kom trea i kategorin ”Low carbon energy production”, det vill säga minskade CO2-utsläpp. Bolagen C-Green och Trine kom bland de bästa 100 deltagande bolagen.

– SET Awards är världens största tävling och event för ny disruptiv miljöteknik. Att vi var med och gick till final har betytt väldigt mycket för oss både i termer av kontakter och erkännande. Vi kan varmt rekommendera andra svenska startups att vara med, säger Niclas Davidsson, vd på Meva Energy.

Fem ansökningskategorier

Ansökningar kan lämnas in i dessa fem kategorier.

  1. Minskade CO2-utsläpp
  2. Intelligenta nät, plattformar och cyber security
  3. Energieffektivitet, smarta enheter och lagring
  4. Innovativ mobilitet
  5. Specialpris: ekonomiskt hållbar energi

De tre mest lovande företagen inom varje kategori kommer att få presentera sina idéer på Tech Festivalen.

Här kan du delta i Start Up Energy Transition Award 2019.

Kontaktperson

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96