
Foto: Franck Michel via Visual Hunt
Nyhetsbrev Internationell Recycling #1 2017
2017-03-03
I årets första utgåva av nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om återvinning av PET-flaskor i Tyskland, förändringar hos SERTY i Finland, elektroniskt avfall i Indien och andra intressanta artiklar.
Tyskland: Bättre uppföljning av producentansvaret
Vid en konferens arrangerad av Bayerns Miljöministerium, Stiftung GRS Batterien, Stiftung Elektroaltgeräteregister och Deutsche Gesellschaft für Abfallwirtschaft, diskuterades hur man på ett effektivare sätt ska kunna följa upp producentansvaret. Lösningsförslag och förbättringsmöjligheter diskuterades och teman så som registrering och uppvisande av företag samt möjligheter till att övervaka marknaden diskuterades. En punkt som deltagarna kunde enas om, var att en centralisering av produktregistret skulle kunna medföra stora fördelar. Ett sådant centralt register skulle bland annat kunna underlätta övervakandet av marknaden och säkerställandet att lagar och förordningar efterföljs och verkställs.
Källa: Recyclingmagazin
Återvinning av PET-flaskor ökar i Tyskland
Återvinningen av PET-flaskor ökar stadigt i Tyskland. Detta visar en ny studie där PET-flaskor som används för drycker har undersökts, både sådana med och utan pant. År 2015 så återvanns enligt studien upp till 93,5 % av alla PET-flaskor och för de flaskor som är belagda med pant så är andelen till och med ännu högre. Totalt blev 2015 runt 477 000 ton PET-flaskor fyllda med någon form av dryck, varav 454 900 var sådana som är belagda med pant. Föga överraskande var kvoten av de flaskor som återvinns högst för de som är belagda med pant med 98,8 %, då själva tillbakalämningen är förknippat med en utbetalning. Totalt har dock insamlingen av PET-flaskor totalt sett ökat oavsett om de är pantbelagda eller inte, där de duala systemen i Tyskland står för en stor del av insamlingen.
Källa: Recyclingsnews
Recycling-symbol på produkten – snart plikt?
Experter vid det så kallade ifeu-Institutet för energi och miljöforskning i Tyskland har undersökt hur en obligatorisk märkning av resursförbrukning på produkter skulle kunna se ut i praktiken. Experterna framhåller framför allt fyra saker som skulle kunna lämpa sig för en märkning av resursförbrukning: En ”resurskompass” som visar förbrukningen av olika resurser, andelen återvinningsbart material i en produkt, andelen certifierade råvaror, samt en utvidgning av den befintliga energimärkningen i EU till att också få med andelen energi som förbrukats vid tillverkningen. Slutsatsen av studien visar dock att det i dagsläget inte är rekommenderbart att tillämpa en sådan form av märkning, men att experterna på närmare sikt rekommenderar lösningar som identifierar andelen återvunnet material i produkterna.
För mer information om märkning av livsmedel, se Tysk-Svenska Handelskammarens symbolguide.
Grønt Punkt Norge fyller 20 år
I januari i år var det 20 år sedan som återvinningsorganisationen Grønt Punkt Norge bildades, då under namnet Materialretur. Organisationen bildades efter att de redan sex stycken så kallade materialsällskapen på den norska marknaden såg behovet av ett gemensamt system för att finansiera insamlingen och återvinningen av de olika materialsorterna som respektive materialsällskap ansvarade över. 1999 blev man sedan auktoriserad av organisationen Pro Europe som licensgivare av symbolen Gröna Punkten. Vid starten 1997 hade Grønt Punkt Norge 150 medlemmar, vilket i dagsläget har växt till dryga 6400 stycken.
SERTY i Finland genomför förändringar
SERTY, vilket är den organisation som ser efter producentansvaret gällande återvinning av WEEE-produkter i Finland, kommer under 2017 att genomföra ett antal förändringar.
Ett eget, nytt rapporteringssystem införs exempelvis från och med rapporteringen för januari månad 2017, där en nyhet bland annat är att rapporteringen av B2B-produkter rapporteras månadvis i stället för kvartalsvis. En annan nyhet från SERTY är att medlemsavgiften på 100 EUR slopas för 2017, med anledning av att Finland i år firar 100 år som självständig nation. Till sist sker även justeringar i återvinningsavgifterna för 2017, där priserna sänks i ett flertal produktkategorier.
För mer information angående återvinning av elektroniska produkter i Finland, kontakta gärna Tysk-Svenska Handelskammaren i Malmö på 040-30 49 40.
Brickor av PET svåra att återvinna
Den nederländska återvinningsorganisation Afvalfonds Verpakkingen upplyser i en skrivelse om den rådande utvecklingen när det gäller så kallade PET brickor, vilket i grunden är förpackningar av PET som inte är flaskor. Ökningen av så kallade PET-brickor har ökat kraftigt de senaste åren och det visar sig fortfarande att återvinningen av PET är mycket svår att genomföra, då materialet i brickorna består av flera olika typer av plast och inte bara PET. Problemet har nyligen diskuterats i det nederländska parlamentet och följden kan bli att det kommer ske hårdare kontroller kring dessa PET-brickor i framtiden, där producenter kommer behöva bevisa att det verkligen inte finns något annat alternativ än dessa brickor gjorda av PET som kan placeras på marknaden.
Undantag från WEEE-riktlinjen
Det Europeiska nätverket för WEEE-register (WRN) har sammanställt en översikt med olika undantag för den rådande WEEE-riktlinjen. Bland annat så belyses i denna översikt när vissa bestämda elektroniska apparater inte faller under lagens tillämpningsområde, vilket ska vara till understöd för producenter som är osäkra på registreringsplikten för sina produkter. Översikten tillhandahåller hjälp för följande fem produktgrupper: stora, fixerade industriella verktyg, större fixerade anläggningar, färdmedel, rörliga maskiner, medicinska apparater samt medicintekniska redskap för så kallad in vitro diagnostik. Undantagen gäller inom hela EU.
Elektroniskt avfall i Indien
Sedan den första oktober 2016 har Indien infört ett utökat producentansvar för elektroniska apparater, som visar många likheter med den lagstiftning som finns i Europa. Hittills har den indiska regeringen instiftat detaljerade föreskrifter vad gäller insamlingen och transporten av elektroniskt avfall. Bland annat sägs att tills 2018 ska 30 % av uttjänta elektroniska apparater bli återvunna och de resterande 70 procenten de kommande fem åren efter det. Utöver det måste även ett system byggas upp som möjliggör tillbakatagandet av de gamla apparaterna genom samma kanaler som de blir sålda genom.
Källa: Recyclingmagazin
Tysk-Svenska Handelskammarens nyhetsbrev Internationell Recycling publiceras åtta gånger om året och är en helt kostnadsfri tjänst. Vi informerar om aktuella frågor inom recycling, med speciell inriktning på frågor kring insamling och återvinning av förpackningar, i Tyskland, Sverige och Europa. Vi belyser också produktåtervinning samt olika användningsområden av logotyper som finns på dagens förpackningar.
För att följa utvecklingen inom recycling och för att sammanställa information för detta nyhetsbrev bevakar vi tyska, svenska och europeiska facktidskrifter och nyhetsblad.
Prenumerera på nyhetsbrevet här
Alla utgåvor samlade på ett ställe
Ytterligare recyclinginformation får du på telefon 040-304940, fax 040-304943, på vår hemsida eller via e-post till vårt licenskontor. Om du inte längre önskar ett eget exemplar eller om mottagaren skall ändras ber vi om ett kort meddelande.