Fredrik Wahrolén, Mercedes-Benz Sverige, med Malin Johansson och Karl-Heinz Gössling, Tysk-Svenska Handelskammaren.

Fredrik Wahrolén, Mercedes-Benz Sverige, med Malin Johansson och Karl-Heinz Gössling, Tysk-Svenska Handelskammaren.

Gabriel O. Leupold, Lufthansa, med Karl-Heinz Gössling och Malin Johansson, Tysk-Svenska Handelskammaren.

Gabriel O. Leupold, Lufthansa, berättade om nya flygplan och nya linjer.

Johan Kling, Grohe

Johan Kling, Grohe, bjöd in deltagarna att provsmaka kallt, filtrerat och kolsyrat kranvatten.

Gabriel O. Leupold, Lufthansa, Ewa Krantz, Bayer AB, och Lufthansas hostess

Gabriel O. Leupold gratulerade Ewa Krantz, Bayer, till Wienresan som hon vann.

Daniel Grimes, ContiTech Scandinavia AB, med Magnus Bengtsson, Mercedes-Benz/Upplands Motor

Daniel Grimes, ContiTech, fick sitt vinstbevis av Magnus Bengtsson, Upplands Motor.

Leif Klingensjö, Emma Trift, Håkan Johansen och Jan Söderberg

Leif Klingensjö, Emma Trift, Håkan Johansen och Jan Söderberg vann en flygande hemresa i en Mercedes-bil samt en ask med parfymer från Lufthansa.

Gabriel O. Leupold med Tysklands ambassadör Dr. Hans-Jürgen Heimsoeth

Gabriel O. Leupold med Tysklands ambassadör Dr. Hans-Jürgen Heimsoeth.

Stephan Stahl, Scandinavian Leadership, och Cornelia Norén, QleanAir Scandinavia

Stephan Stahl, Scandinavian Leadership, och Cornelia Norén, QleanAir Scandinavia.

Två män står bredvid några vita Mercedes-bilar utanför Villa Källhagen.

Gästerna kunde provköra flera nya Mercedes-modeller under kvällen.

En Lufthansamedarbetare fotograferar två gäster med en Polaroidkamera.

Medarbetarna från Lufthansa förevigade business kickoffen på Polaroidbilder.

Många kom för att kicka igång affärshösten

2017-09-05

Härlig stämning, spännande samtal och lyckliga vinnare – allt detta hittade man på årets upplaga av Tysk-Svenska Handelskammarens business kickoff den 31 augusti. Med omkring 220 gäster från det tysk-svenska näringslivet blev det en fullsatt mingelkväll på Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm.

– Varmt välkomna till vårt sensommarmingel! Härligt att få se så många medlemmar, kunder och partner här ikväll, inledde Karl-Heinz Gössling, affärsområdeschef Market Services på Tysk-Svenska Handelskammaren, evenemangets korta program på scenen. Tillsammans med handelskammarens kommunikationschef Malin Johansson modererade han kvällens partner på scen.

Mercedes satsar på utsläppsfria bilar

Fredrik Wahrolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige, började med att berätta om företagets nya samarbete med Upplands Motor som har tagit över bilkoncernens egna återförsäljaranläggningar i norra Storstockholm och som var partner för evenemanget. Sedan riktade han blicken mot framtidens biltrafik:

– Riktningen är helt klar: Vi rör oss mot utsläppsfritt körande. Det är svårt att veta idag när vi kommer att ha nått 100 procent, men vi kommer att se en gradvis förändring mot fler och fler elektriska och bränslecellsbilar på våra vägar. För oss på Mercedes-Benz kan jag säga att vi har märkt av ett betydligt högre intresse bara under det senaste året. För att tillfredsställa den ökande efterfrågan kommer vi att lansera tio nya elektriska modeller med en räckvidd på runt 500 kilometer mellan 2020 och 2022. Dessutom har vi lanserat en eldriven lastbil som kommer till Sverige om några år. Den kommer att möjliggöra utsläppsfri distribution i städerna vilket blir en stor förändring, sade Fredrik Wahrolén.

Under hela kvällen kunde gästerna på business kickoffen provköra en rad olika Mercedes-bilar, däribland nya S-Klass (”Mercedes kronjuvel” enligt Fredrik Wahrolén) samt flera Fleet Edition-modeller som erbjuds som företagsbilar.

Lufthansa utökar flygutbudet

Evenemangets andra huvudpartner var Lufthansa, vars vd för Norden och Baltikum, Gabriel O. Leupold, berättade om de stora investeringarna som flygbolaget har gjort den senaste tiden:

– Vi fortsätter på den inslagna vägen att investera totalt 2,5 miljarder euro i koncernen. Bara i år kommer 40 nya flygplan att börja trafikera Lufthansas linjer vilket säger mycket om storleken på våra ansträngningar. Och vi är ödmjuka över den fantastiska feedbacken vi får från våra kunder. På recensionssajten Skytrax har vi utsetts till det bästa flygbolaget i Europa. Detta är ett förtroendebevis som vi vill leva upp till under alla våra 3 350 flygningar varje dag.

Lufthansagruppen har på sistone utökat sitt flygutbud till och från Sverige med en ny förbindelse från Göteborg till Wien, fler flygningar mellan Landvetter och Frankfurt och förbättringar på rutten Stockholm-Wien. Den av den svenska regeringen planerade flygskatten ställer man sig dock kritiskt till:

– Vi tar hållbarhetsfrågan på stort allvar hos oss. Men vi behöver hitta kollektiva lösningar för den, inte beslut från enskilda länders regeringar. Det finns mycket man kan göra för att sänka bränsleförbrukningen. Många områden i det europeiska luftrummet kontrolleras till exempel av militären. Om vi inte behövde flyga så mycket sicksack runt dem skulle vi på vissa förbindelser kunna minska förbrukningen med 15 till 20 procent, sade Gabriel O. Leupold.

Sprudlande vatten och fina priser

Därefter var det dags för Johan Kling, Sverigechef på Grohe, som bland annat tillverkar tvättställsblandare och duschar, att äntra scenen. Johan och hans kollegor hade tagit med sig en vattenbar till Villa Källhagens terrass där gästerna kunde hämta såväl vanligt som kolsyrat vatten direkt ur kranarna under kvällen.

– Vi vill uppmana alla att dricka mer kranvatten. Vi har ju utmärkt vatten i Sverige, speciellt här i Stockholmsområdet. Ändå köper svenskarna fortfarande mycket vatten på flaska. Men det går åt hela sju liter vatten för att producera en liter flaskvatten. Med vårt Grohe Blue-vattensystem, som vi presenterar här idag, får man istället kallt, filtrerat och kolsyrat vatten direkt från kranen, sade Johan Kling.

Avslutningsvis tillkännagavs de korrekta svaren på kvällens quiz samt de lyckliga vinnarna. Ewa Krantz från Bayer AB kunde glädja sig åt en flygresa för två med Lufthansa Group till Wien med övernattning på hotell Sheraton Le Meridien i den österrikiska huvudstaden. Daniel Grimes från ContiTech Scandinavia AB vann en helg med den nya E-Klass Cabriolet från Mercedes-Benz samt en övernattning för två personer på Villa Källhagen. Ytterligare fyra vinnare fick en gratis hemresa med chaufför i en Mercedes-bil och en exklusiv ask med parfymer från Lufthansa.

Tysk-Svenska Handelskammaren tackar Lufthansa, Mercedes-Benz/Upplands Motor, Sheraton och Villa Källhagen för de fina priserna och gratulerar alla vinnare.