Innovationssökarna besöker bland annat handelskammarens medlemsföretag Media Evolution.

Foto: Sebastian Borg/Media Evolution

Malmö första stopp på internationell innovationsresa

2015-02-12

Att hitta och utforska dna:t till innovation – det är målet med den flera månader långa resan som de österrikisk-tyska journalisterna och mediestrategerna Anita Zielina och Klaus Weinmaier har börjat denna vecka. Som första anhalt på sin ”Innovation Roadtrip” valde de svenska Malmö.

I flera år har Anita Zielina och Klaus Weinmaier arbetat med förändringsarbete och innovation inom och åt stora medieföretag. Anita Zielina var fram till nyligen vice chefredaktör på den välrenommerade tyska tidskriften Stern och ansvarade för magasinets alla digitala produkter. Weinmeier å sin sida driver innovationsbyrån The Engagement Lab och har utvecklat nya produkter och strategier för olika bolag inom mediebranschen. Båda har länge jobbat med den ansedda österrikiska tidningssajten derStandard.at och forskat på Stanford University i Kalifornien.

Hur skapas innovation?

Men nu har de lagt sina olika jobb och projekt åt sidan för att följa ett personligt intresse och fokusera på ämnet innovation. På sitt nya projekts hemsida har de formulerat några centrala frågor som de hoppas få svar på under de kommande månaderna:

– Vilka människor, vilken infrastruktur och vilka yttre omständigheter behövs för att få fram innovation? Hur kan man främja kreativitet och ”out of the box”-tänkande i redan existerande och i nya enheter? Hur förändrar vi våra perspektiv för att anpassa oss till nya förhållanden och hur kan vi hjälpa våra team och andra att göra samma sak?

För att närma sig svaren kommer Anita Zielina och Klaus Weinmaier att resa runt i världen och besöka olika platser som de känner att det finns något att lära ifrån. De gör ”Innovation Roadtrips”, som projektet heter.

– Vi kallar det sökandet efter dna:t till innovation. Vi kommer att prata med människor som har lyckats förändra sin syn på det de själva jobbar med, med organisationer som driver förändringsarbetet i sina samhällen, med förändringsmakare och designer, manager och kommunpolitiker, ledare och grundare, skriver de på hemsidan.

Roadtrippen börjar i Sydsverige

Klaus Weinmaier och Anita Zielina i Malmö

Parets första, helt självfinansierade, resa kommer att ta fem veckor och leda dem till innovativa världsmetropoler som San Francisco, Austin, Amsterdam och Köpenhamn – men den allra första reseveckan tillbringar de just nu i Malmö.

– Vi har nu bott i Hamburg i nästan två år. Under den tiden har vi flera gånger blivit hänvisade till och själva stött på staden Malmö. Det planeras ju till exempel infrastrukturprojekt som kommer att binda ihop närings- och innovationsregionen Hamburg/Köpenhamn/Malmö. Dessutom finns initiativet ”040x040” som organiserar utbytet mellan de kreativa näringarna i Hamburg och Malmö och som är tätt ihoplänkat med institutioner som MINC och Malmö högskolas K3 samt med evenemangsserien The Conference, säger Klaus Weinmaier.

Veckan i Sydsverige kommer Anita Zielina och Klaus Weinmaier att tillbringa med studiebesök och möten hos företag, organisationer, offentliga institutioner och personer som lever för innovation. Paret begränsar sig inte till enstaka branscher utan tittar på ämnet ur ett generellt, brett perspektiv. En del av mötena är redan inbokade (listan på organisationer och företag finns på projektets blogg), andra ska uppstå spontant medan de är på plats. Intressenter kan därför fortfarande höra av sig till dem om man vill träffas och prata innovation.

Delar med sig av sina nya kunskaper

Vad Zielina och Weinmaier uppmärksammar och lär sig under roadtrippen skriver de om på projektets blogg och på sociala medier. Dessutom tänker de använda sig av sina nyvunna kunskaper i framtida publikationer, evenemang, på eventuella nya jobb eller för nya resor.

– Vi kommer att följa ämnet vidare. Detta är ju ett projekt som är fortlöpande, utan planerat avslut, säger Klaus Weinmaier. 

Redan nu är det klart att de första fem resmålen inte kommer att förbli de enda inom projektet Innovation Roadtrips. Resan fortsätter med en andra runda i april och då kommer innovationssökarna även att komma tillbaka till Sverige. Ett av de inplanerade stoppen i vår blir nämligen Stockholm.