Foto: Michael Gaida / Pixabay

Kölns karneval fyller 200 år

2023-02-16

Karnevalsälskare kan dra en suck av lättnad: för första gången sedan coronapandemin kan festligheterna äga rum i Tyskland utan restriktioner. Dessutom firar Kölnkarnevalen sin 200:e födelsedag 2023. Här är en sammanfattning av det viktigaste du behöver veta om den populära tyska karnevalstraditionen. 

Den tyska karnevalens traditioner går tillbaka ända till medeltiden. Redan 1220 omnämns karnevalen i skrift av munken Caesarius von Heisterbach, som beskriver en karusell vid Rhen som pågick i flera dagar, till de tidiga timmarna på askonsdagen. Traditionen har troligen sina rötter i den romersk-katolska kristendomen, där tiden före påskfastan bjöd in till ett sista firande. Under fastetiden var vissa livsmedel som kött förbjudna, vilket tros ha gett upphov till namnet vi känner till idag: det italienska uttrycket carnevale härstammar sannolikt från medeltidslatinets carnelevare eller carnelevale, vilket betyder "ta bort kött".

Karnevalen i Köln

Den festliga karnevalstraditionen etablerade sig i tyska Köln och blev snabbt en vild tillställning. Stora massor med utklädda människor vandrade högljudda och berusade genom staden. Preussarna, som styrde Köln sedan 1815, samtyckte inte med de ohämmade festligheterna och hotade i början av 1800-talet med ett karnevalsförbud. Kung Fredrik Wilhelm III beskrev det som ett "onormalt, i polisiära termer oroväckande offentligt festande". För att undvika ett förbud och få ordning på firandet bildades 1823 en "Festordnende Comité", en styrgrupp som lade grunden för en organiserad karneval med möten och parader likt den vi känner till idag. 

Det första organiserade rosenmåndagståget ägde rum i Köln den 10 februari 1823. Sedan 1830 har "Hans Wurst", en berömd tysk teaterfigur, varit en del av processionen. Prins, bonde och jungfru har uppträtt tillsammans sedan 1883; tillsammans utgör de den berömda "Dreigestirn", de officiella regenterna för Kölns karneval. I år, för att fira paradens jubileum, uppmärksammar festkommittén motton från de gångna 200 åren. Bland annat kommer Donald Trump att figurera under temat "Hanswursts Wiedergeburt" (Hanswursts återfödelse), ett motto från år 1831. Rosenmåndagståget den 20 februari kommer att präglas av teman som speglar aktuella världshändelser, men det kommer också att finnas vagnar med "lättare" ämnen. 

Första karnevalen efter coronapandemin

De senaste två åren har präglats av både coronapandemin och kriget i Ukraina. I år äger festligheterna rum som vanligt, även om oron i omvärlden lämnar ett tydligt avtryck på festligheterna. I Mainz lyder exempelvis ledorden för årets karneval "För fred, frihet och tolerans". Även inflationen och energikrisen gör sig påminda: ett glas Kölsch, ölet som dricks i området runt Köln, kostar för första gången mer än tre euro samtidigt som också lokalhyra, personalkostnader och biljettpriser ökar. Men trots rådande världsläge är det ett som är säkert: Kölnkarnevalens 200-årsjubileum kommer att firas ordentligt!

Hur skiljer sig egentligen Karneval och Fastnacht åt? Här finns en artikel om de olika traditionerna i Tyskland.