Skåne mötte Berlin-Brandenburg på årets Business Afterwork i Malmö.

Omkring 65 personer hade kommit till Media Evolution City för att lyssna på diskussionen och mingla.

Daniel Kipowski från Invest in Skåne och Malin Johansson från Tysk-Svenska Handelskammaren hälsade deltagarna välkomna.

Kvällens panel bestod av Magnus Thure Nilsson, Henry Bauer, Jenny Berg Nilson, Benjamin Wüstenhagen och Andrea Peters.

Media.net Berlin-Brandeburgs vd Andrea Peters samlar drygt 450 medlemsföretag i sin organisation.

Magnus Thure Nilsson presenterade Media Evolutions historia och nuvarande verksamhet.

Paneldiskussionen modererades av journalisten Teddy Landén.

Var medveten om de interkulturella skillnaderna mellan länderna, sammanfattade Anne Geitmann från Tysk-Svenska Handelskammaren.

Före och efter diskussionen minglade gästerna i Media Evolution Citys inspirerande lokaler.

Eva Åkesson och Björn Engström från ERV Försäkrings AB

Åsa Wettermark, DB Schenker, och Alexandra Sommer, JS Sverige

Jürgen Busch i samtal med Benjamin Wüstenhagen.

Ingrid Sernert-Fransson från Tysk-Svenska Handelskammaren hälsar Alicia Unéus från Hügoth AB välkommen till evenemanget.

Magnus Äng och Magnus Noord från Pastry Sweden AB

Sophia Loader och Anne Geitmann, Tysk-Svenska Handelskammaren i samtal med Marc Boderke, vd Mercedes-Benz Sverige och Danmark.

Deltagarna bjöds på en nordisk buffé i Media Evolution Citys restaurang M.E.C.K.

Frank och Helen Richenzhagen, TePe Mundhygieneprodukte-Vertriebs-GmbH i samtal med Karin Rytz-Gregersen, Exact Recruitment Group.

Många nya kontakter knöts under kvällens middag och mingel.

Gemensamt är starkt i den kreativa näringen

2014-10-13

Kunskapsutbyte och samverkan är nycklarna till framgång i de växande kreativa näringarna. Det konstaterade paneldeltagarna på årets Business Afterwork i Malmö där företrädare för företag och mediakluster från Skåne och Berlin-Brandenburg möttes.

– När du vill växa med ditt bolag och börja erbjuda dina produkter eller tjänster i ett annat land gäller det att vara intresserad av andra människor och företag. Försök att titta utanför din egna lilla box, sade Magnus Thure Nilsson, vd för mediaklustret Media Evolution.

– Var öppen, se de andra i branschen inte bara som dina konkurrenter utan som någon du kan utbyta erfarenheter och utveckla idéer tillsammans med. Stora bolag borde öppna sig mer för små företag och se dem som innovatörer. Men för unga start-ups kan det även vara väldigt givande att ha ett utbyte med andra unga entreprenörer i samma situation, tillade Andrea Peters, vd för det tyska klustret Media.net Berlin-Brandenburg.

Liknande idéer och strukturer i Skåne och Berlin-Brandenburg

Både Nilsson och Peters deltog i paneldiskussionen på årets Business Afterwork som Tysk-Svenska Handelskammaren arrangerade tillsammans med Invest in Skåne. Omkring 65 gäster hade kommit till Media Evolution City, huset som fungerar som navet för mediebranscherna i Malmö, för att höra hur man skapar förutsättningar för tillväxt och utveckling inom den kreativa näringen och hur de olika klustren i Sverige och Tyskland samverkar.

Publiken kunde konstatera att Media Evolution med sina drygt 400 medlemsföretag och Media.net Berlin-Brandenburg med sina 450 inom musik, film, tv, digitala medier, reklam och design är väldigt lika i hur de jobbar för att ta tillvara på sina medlemmars behov. Båda arbetar för att skapa nätverk som ger alltifrån inspiration och råd till affärsmöjligheter.

Eftersom de flesta av medlemsföretagen är verksamma på globala marknader är exporten viktig för branschen. Men även inom de kreativa näringarna gäller det att ta hänsyn till affärsmässiga och interkulturella skillnader mellan länderna för att lyckas med utlandssatsningen. Ofta kan det vara en bra idé att anställa en person som kommer från respektive land och vet hur marknaden fungerar.

Datasäkerhet viktig i Tyskland

– Tyskar, till exempel, är väldigt försiktiga när det handlar om integritets- och datasäkerhetsfrågor. Det är såklart något av en dubbelmoral. Även tyskar använder Facebook och liknande tjänster och accepterar alla användarvillkor utan att någonsin ha läst dem. Men vill man till exempel sälja en produkt till skolor och andra utbildningsinstitutioner måste man ha sina servrar på plats i Tyskland. Har du inte det kommer de inte att köpa din produkt, förklarade Benjamin Wüstenhagen, en av grundarna av K.lab Berlin som utvecklar webbaserade program för utbildningsväsendet.

Henry Bauer, Chief Technology Officer på den Berlinbaserade digitalagenturen Exozet, instämde och berättade att Microsoft, en av deras kunder, har fått bygga ett eget datacenter i München för att kunna möta denna efterfråga på ”tyskt” serverutrymme.

Att svenskar och tyskar är olika syntes även på de båda mediaklustrens presentationer där Magnus Thure Nilsson visade bilder med lite text som skulle förmedla känslor medan Andrea Peters presentation var uppbyggd på mer konkret fakta.

Experter ger stöd och kontakter

Men hur tar man reda på dessa skillnader mellan länderna och hanterar dem på bästa sätt? Och hur väljer man i vilken stad man ska öppna sitt nya kontor? Här gäller det att informera sig och ta hjälp av aktörer som kan marknaden som till exempel Invest in Skåne, som är expert på Skåne, eller Tysk-Svenska Handelskammaren som dagligen hjälper företag att etablera sig i Sverige och Tyskland.

– Enligt våra erfarenheter tycker många företag som är på väg att etablera sig i Berlin eller Brandenburg att det är viktigt med nätverkande. Att dela sina erfarenheter med andra kan ge väldigt mycket insikter. När nya företag kommer till oss blir de ofta medlemmar direkt när de ser vilket nätverk vi har, sade Andrea Peters från Media.net Berlin-Brandenburg.

Även "vardagliga" ekonomiska frågor kan avgöra

Ibland är det dock betydligt mer ”jordnära” frågor som avgör var ett företag hamnar och utvecklas till slut:

– När vi startade upp här i Malmö var en viktig faktor att hyrorna i staden var betydligt lägre än i Stockholm. Dessutom är det nära till Kastrup och det är lätt att komma hit och åka ut i världen. Numera har vi även ett väldigt gott samarbete med högskolorna och skolorna här. Men många av dem som kommer hit för att jobba hos oss trivs helt enkelt bra i Malmö och lever ett gott liv, berättade Jenny Berg Nilson, Senior Vibe Manager på dataspelföretaget Massive Entertainment, under paneldiskussionen.

Så vad kan andra branscher lära av den dynamiska kreativa näringen? De kan i större utsträckning ta vara på sina medlemmars/anställdas idéer och förslag och våga sig på samarbeten med andra i branschen. Dessutom gäller det att hålla sig uppdaterad och våga prova de nya möjligheterna som den kreativa näringen erbjuder när det kommer till kommunikation och interaktion med såväl kunder som egen personal.