Sydsudan, Guinea, Irak: Läkare Utan Gränser är på plats.

Foto: Mackenzie Knowles-Coursin/Sylvain Charkaoui/Läkare Utan Gränser

”De humanitära behoven har aldrig varit så stora sedan andra världskriget”

2014-12-01

Så här i juletider är många extra givmilda när det gäller välgörenhet. Men i år är det tyvärr också extra många människor som behöver vår hjälp. Det säger Tysk-Svenska Handelskammarens före detta webbredaktör Sonja Leister, som numera jobbar som pressekreterare och informatör hos den internationella hjälporganisationen Läkare Utan Gränser.

Vilka insatser jobbar ni särskilt intensivt med just nu?

Läkare Utan Gränser har en gigantisk insats i Västafrika för att få bukt med den största ebolaepidemin genom tiderna. Mer än 3 300 personer jobbar för oss i de drabbade länderna med att vårda ebolapatienter och minska smittspridningen. Samtidigt pågår det humanitära kriser i Irak, Syrien, Gaza, Sydsudan och Centralafrikanska republiken. Listan på stora insatser är väldigt lång just nu. Jag blir glad och får gåshud på riktigt när jag ser hur många fältarbetare som ställer upp för att åka ut till alla dessa krisområden och hur många människor som stöttar oss.

Du nämner att 2014 har varit ett väldigt oroligt år i världen. Innebär det att Läkare Utan Gränsers arbete har behövts extra mycket i år?

Sonja Leister, Läkare Utan Gränser

Det här året har det pågått otroligt många humanitära katastrofer. Erfarna kolleger till mig har sagt att de humanitära behoven inte varit så stora sedan andra världskriget. Exempelvis befinner sig fler människor på flykt än någonsin, mer än 50 miljoner enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är svårt att ta in sådana siffror ibland, men det betyder att mer än 50 miljoner människor saknar tak över huvudet, mat, vatten och tillgång till sjukvård.

Snart är det jul. Många tänker på sina medmänniskor och skänker pengar till olika välgörande ändamål. Har ni lättare för att värva givare under denna tid av året?

Vår erfarenhet visar att människor ger ungefär dubbelt så mycket under december månad jämfört med resten av året. I Sverige har vi en julkampanj som heter ”Ge bort ett lyckligt slut”. Den innebär att man ger en gåva till vårt arbete och att man då får en liten bok med en sann berättelse som slutat lyckligt tack vare Läkare Utan Gränsers medicinska insatser. Historien skulle kunna ha slutat annorlunda om vi inte hade funnits på plats.

Hur kan företag bidra till ert viktiga arbete?

Många företag stödjer oss redan idag med gåvor eller genom olika slags samarbeten. Spontant kommer jag på ett av handelskammarens medlemsföretag: Swedavia. Bolaget som driver tio svenska flygplatser hade en kanonidé. På fem av deras flygplatser samlar de nu in flaskor och burkar och ger pantintäkterna till Läkare Utan Gränser. Så om du vill bli av med din colaburk nästa gång du reser från till exempel Arlanda eller Landvetter kan du samtidigt göra en insats för oss.

Hur skiljer sig Tyskland och Sverige åt när det gäller gåvor till Läkare Utan Gränser? Är det tyskar eller svenskar som är mest givmilda?

Tyskland är ju ett mycket större land jämfört med Sverige. Där samlade Ärzte Ohne Grenzen in mer än 82 miljoner euro (knappt 760 miljoner kronor) från privata givare förra året. I Sverige gav privatpersoner och företag runt 420 miljoner kronor. Men antalet månadsgivare skiljer sig inte så mycket: I Sverige stöttar runt 100 000 givare vårt arbete varje månad. Det är en fantastiskt bra siffra. I Tyskland är det runt 120 000. I båda länder är månadsgivarana av stor betydelse för Läkare Utan Gränser, eftersom de ger oss möjligheten att starta och driva projekt så snabbt och flexibelt som möjligt. De flesta humanitära kriserna kan vi inte förutspå och vi måste kunna agera inom några timmar när en katastrof som till exempel en jordbävning inträffar. Det spelar ingen roll om man ger 50 eller 500 kronor i månaden – för patienterna gör båda beloppen stor skillnad.

 

Vill du eller ditt företag också bidra till Läkare Utan Gränsers arbete världen över? På organisationens hemsida hittar du all information om hur du går tillväga.