Foto: Unsplash

Boktips: Några råd till min kära dotter – ”Perfekt tajming”

2023-03-07

Med ledarskapsboken Några råd till min kära dotter vill författaren och näringslivsprofilen Marianne Hamilton uppmuntra kvinnor att ta tag i sina karriärer och satsa på ledande roller. Men boken är lika mycket skriven för män och rekommenderas av många företagsledare. En av dem är Tysk-Svenska Handelskammarens styrelseordförande Staffan Bohman. Nu lanseras boken även på tyska.

Marianne Hamilton har en lång karriär bakom sig i ledande befattningar inom näringslivet och som styrelseledamot. Hon satt bland annat i Atlas Copcos ledningsgrupp under 16 år. Boken Några råd till min kära dotter har hittills kommit ut på svenska, engelska och franska och finns från 8 mars även tillgänglig på tyska.

Boken är skriven för kvinnor i näringslivet, men författaren uppmanar även män att läsa den. Målet är ytterst ett bättre och bredare flöde av chefer inom näringslivet.

– Förutom bra råd till yngre personer i början av sina karriärer visar den hur organisationer fungerar och hur man kan hantera dem bättre till förmån för både kvinnor och män. Boken fungerar som vägledning likväl som ledarskapsbok eller bara inspiration för den som vill ta sig vidare i livet, säger Marianne Hamilton.

Flera företagsledare har redan läst boken och rekommenderar den. En av dem är Tysk-Svenska Handelskammarens styrelseordförande Staffan Bohman, tillika styrelseordförande för Electrolux. I bokens förord skriver han att den är perfekt i sin tajming: ”Företag sätter mål och skapar processer för en mer balanserad könssammansättning, men lite kommer att uppnås om kvinnorna saknar beredskap och kraft att ta ansvar för sina egna karriärer. Det är där fokus måste ligga, det finns inga genvägar till toppositioner. […] Jag tror att den här boken kan bidra till en verklig förändring.”

Hamilton ger 46 praktiska råd att diskutera och dra lärdom från. Boken kan med fördel användas som diskussionsunderlag i organisationer som vill arbeta aktivt med ledarskapsfrågor. Beställ boken på författarens hemsida eller i annan online-bokhandel.