Ninni Löwgren Tischer, Tysk-Svenska Handelskammaren

Ninni Löwgren Tischer, Tysk-Svenska Handelskammaren.

Boksläpp: Förstå affärskulturen och lyckas bättre i Tyskland

2021-12-14

Okunskap om tysk affärskultur hindrar svenska företag från att lyckas på den tyska marknaden, visar Tysk-Svenska Handelskammarens enkätundersökningar. Därför släpps nu en nyutgåva av ”Din guide till tysk affärskultur”, en fullmatad handbok med praktiska och handfasta råd.

Din guide till tysk affärskultur

Hur förhandlar du framgångsrikt och undviker tabbar när du ska göra affärer med tyskar? Vad är typiskt tyskt och vad är typiskt svenskt? Just denna fråga är särskilt viktig i näringslivet. Närheten och det goda samarbetet våra länder emellan gör det lätt att missa våra olikheter. Beslutsfattare underskattar ofta det faktum att samarbete över gränserna kan vara komplicerat och att det ligger god planering och grundliga förberedelser bakom de framgångshistorier vi hör om.

Ninni Löwgren Tischer, affärsområdeschef på Tysk-Svenska Handelskammaren, som skrivit boken får ofta erfara att det just är affärskulturen som hindrar företagen från att lyckas med sina exportsatsningar:

"Det gäller att undvika fallgroparna och nyttja skillnaderna."

– Resultatet av affärsmöten kan bli ett helt annat än du önskar om du inte är medveten om skillnader som finns kring kommunikation, beslutsfattande och dokumentation. Det gäller att undvika fallgroparna och istället dra nytta av våra olikheter för att lyckas väl i affärer med tyskar, säger Ninni Löwgren Tischer.

Tyskland är Sveriges överlägset största handelspartner. Drygt 10 procent av alla varor som Sverige exporterar varje år går till Tyskland, vilket under 2020 motsvarade ett värde på 151 miljarder kronor. Samtidigt kommer nästan 20 procent av alla importerade varor från den stora ekonomin på andra sidan Östersjön. Importen uppgick till runt 250 miljarder kronor år 2020.

Boken ges ut via tyska förlaget Frankfurter Allgemeine Buch och finns i två versioner: på svenska Din guide till tysk affärskultur, samt på tyska Der deutsch-schwedische Businessführer.

Handböckerna kan beställas via Tysk-Svenska Handelskammarens beställningsformulär eller via nätbokhandlar i Tyskland och Sverige.

Beställningsformulär: Din guide till tysk affärskultur

Beställningsformulär: Der deutsch-schwedische Businessführer

Kontakt

Ninni Löwgren Tischer

Market Entry & Business Development, Mässor | Affärsområdeschef

Telefon

+46-8-665 18 12