Bild på hus med markskruvar

Foto: Sluta Gräv/Stop Digging

Skruven som sätter stopp för grävandet

Sluta Gräv är företaget som erbjuder en ny typ av markförankring i form av markskruvar. Nu är bolaget på gång i Tyskland och söker partner för vidare etablering. Vd Richard Alm berättar mer om företagets produkter, sina erfarenheter från den tyska marknaden och historien om hur företagsnamnet kom till.

Efter att grundarna sagt upp sig från sina dåvarande arbeten och testat ett antal olika skruvprototyper startade företaget Sluta Gräv sin verksamhet. Ett bolag som sedan dess fått flera utmärkelser och nu fortsätter sin expansion genom att ta klivet ut i världen.

Tysk-Svenska Handelskammaren: ”Sluta gräv med hjälp av Sluta Gräv!” – det är er fyndiga slogan. Berätta mer om hur era produkter kan användas och underlätta byggprojekt.

Richard Alm: Sluta Gräv är ett svenskt företag som har utvecklat markskruven, ett innovativt koncept för markförankring som utgör ett fullgott alternativ till betongplinten och betongplattan. Vi erbjuder en helhetslösning, skruv monterad i mark, för såväl större byggprojekt som enklare uppdrag. Vi har markskruvar i flera olika modeller och längder som ger stabila infästningar oavsett markförhållande och projekt. Dessutom finns ett stort utbud av applikationer för specialmontage. Alla skruvar är noggrant testade, specifikationer finns framtagna gällande drag, tryck och horisontell belastning och vi lämnar 25 års garanti. Sluta Gräv AB är certifierade enligt ISO 9001:2015 vilket även innebär att installationen av våra auktoriserade partner är ISO-certifierad.

Vid vilka olika typer av byggprojekt kan era markskruvar användas?

Markskruv passar lika bra i privata som offentliga miljöer. Vi kan hantera alla typer av projekt, från parkeringsskyltar och bänkar på bostadsrättsföreningens innergård till hela grundentreprenader för utemiljön i större nyproduktioner. Våra skruvar passar utmärkt även för tillfälliga montage eftersom de enkelt går att demontera och återanvända utan att skada marken, exempelvis vid sportevenemang och festivaler eller till bodar och stängsel när en byggarbetsplats etableras.

”Sluta Gräv” är ett företagsnamn man enkelt lägger på minnet. Hur gick det till när det myntades?

Revolutionerande idéer kan komma när man minst anar det. Sluta Gräv började med två vänner och ett parti boule en vacker vårdag 2011.

"Revolutionerande idéer kan komma när man minst anar det. Sluta Gräv började med två vänner och ett parti boule en vacker vårdag 2011."

I sitt arbete i byggbranschen hade Kim Olsson sett hur lätt och smidigt man monterar solcellsanläggningar med hjälp av långa skruvar i marken. Han funderade på om han skulle kunna använda samma teknik för altanen han planerade hemmavid – och därmed slippa det trista och tunga jobbet med att gräva hål i marken och gjuta betongplintar. Idén luftade han med vännen Håkan Liljekvist när de möttes på boulebanan för en match. När Håkan svarade att tusentals andra borde ha samma behov satte tankeverksamheten i gång.

Nu är ni på gång att expandera till Tyskland. Hur går er tyska resa? Några erfarenheter ni vill dela med er av till andra medlemmar?

"Vi har stora förhoppningar om att vårt väl beprövade koncept även kommer att fungera i Tyskland."

Vi har stora förhoppningar om att vårt väl beprövade koncept även kommer att fungera i Tyskland. Behovet av cirkulärt miljötänk och effektiva byggmetoder är stort i alla länder och så även i Tyskland. Men som alltid när det skall ske förändringar i en konservativ bransch så tar det tid. Vi är medvetna om det och trots att det alltid finns ett förändringsmotstånd går vår etablering bättre än väntat och behovet av våra produkter har varit stort. Att få fler partner in i Stop-Digging-familjen har varit den största utmaningen. Vi söker därför partner i mer eller mindre hela Tyskland för att få ett så väl täckande nätverk som möjligt.

Sluta Gräv är medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren. Vad förväntar ni er av medlemskapet?

Vi har fått en väldigt bra support från Tysk-Svenska Handelskammaren i arbetet med att söka partner. Det har varit till stor hjälp och vi har fått in flera partner på det sättet. Vi tror mycket på samarbetet genom Tysk-Svenska Handelskammaren och att vi kommer i kontakt med många intressanta företag som vill ingå i Stop-Digging-familjen men även kunder som är intresserade av en hållbar och effektiv installation av markfundament. Idag har vi olika samarbeten med exempelvis Gartenhaus GmbH samt LTG GmbH som båda säljer småhus och därmed behöver bra markfundament. Vi för diskussioner med en rad aktörer men har möjlighet att ta in många fler och hoppas kunna nå några av dessa via Tysk-Svenska Handelskammarens nätverk.
 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1160 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.