FRS Baltics Skanejet mellan Sassnitz och Ystad

Foto: FRS Baltic

FRS Baltics Skanejet mellan Sassnitz och Ystad vid hamnen

Foto: FRS Baltic

Med FRS Baltic till Tyskland på bara två och en halv timme

Det tyska rederiet FRS Baltic står bakom nysatsningen på en höghastighetskatamaran som trafikerar rutten mellan Ystad och Sassnitz. Här berättar vd Moritz Bruns mer om snabbfärjan och delar även med sig av sina bästa utflyktsmål på Rügen och i Skåne.

Tysk-Svenska Handelskammaren: FRS Baltic GmbH har i dagarna startat en snabbfärja mellan Sverige och Tyskland. Vad är bakgrunden till att denna linje nu återupptas i form av en katamaran?

Moritz Bruns: Till skillnad från vår föregångare strävar vi efter ett turistkoncept och satsar inte på frakt. Resans längd spelar en avgörande roll för ett framgångsrikt turismkoncept, till exempel för att kunna erbjuda dagsutflykter.

Ni beskriver er verksamhet med orden ”Familjetradition och innovation går hand i hand”. Berätta mer om hur mottot präglar er verksamhet.

Vi vill bevara vissa värderingar och traditioner, men utan att förlora siktet på framtiden och leva i "gårdagen". Detta skapar en naturlig dynamik som återspeglas i många små och stora beslut. Å ena sidan håller vi oss till vårt DNA, som formar våra beslut och vår övergripande ledningsstil, å andra sidan måste vi alltid vara redo att ifrågasätta oss själva och vara öppna för nyheter och innovationer. Att hantera denna dynamik och hitta rätt balans är en daglig uppgift för våra chefer och medarbetare.

Ni startar mitt under rådande kris – hur är det att dra igång en investering och satsning under pandemin? Har ni fått tänka om och anpassa delar av er satsning?

Nej, när vi fattade beslutet att investera var pandemin redan ett faktum. I detta avseende visste vi vilka osäkra parametrar vi hade att göra med.

"Pandemin påverkar oss i negativ bemärkelse men den öppnar också upp för möjligheter och chanser. Vi har valt att se den som en möjlighet."

Pandemin påverkar oss i negativ bemärkelse men den öppnar också upp för möjligheter och chanser. Vi har valt att se den som en möjlighet.

Kan ni rekommendera några trevliga utflyktsmål i Sassnitz respektive Ystad?

  • Jasmund Nationalpark med sina kalkstensklippor och vackra bokskog.
  • Kurorten Binz med sekelskiftesarkitektur och lång strandpromenad.
  • Golfspelande på Schloss Ranzow beläget vid nationalparken med utsikt över Östersjön.
  • Ölprovning på Rügener Insel Brauerei, ett mikrobryggeri med inspiration från Belgien och Storbritannien.
  • Ales Stenar som är Sveriges svar på Stonehenge nära Hammars backar och Kåsebergaåsen.
  • Klostret i Ystad, kulturhistoriskt museum och ett av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader.
  • Ystad Djurpark, ett landskap med exotiska djur från olika världsdelar.
  • Kiviks musteri, en upplevelse för alla sinnen. Gårdsbutik, restaurang, café samt Äpplets Hus där man delar med sig sin kunskap om äpplen och äppleodling.

Ni är medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren. Vilken nytta hoppas ni kunna dra av medlemskapet och våra tjänster?

Eftersom vi alltid strävar efter operativ kompetens i allt vi gör är vi också mycket noga med att välja våra tjänsteleverantörer.

"Tysk-Svenska Handelskammaren övertygade oss redan från början om att vi hade hittat rätt partner för att på ett korrekt sätt kunna etablera vår administration i Sverige."

Tysk-Svenska Handelskammaren övertygade oss redan från början om att vi hade hittat rätt partner för att på ett korrekt sätt kunna etablera vår administration i Sverige.

 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.