Foto: Energimyndigheten

Flexibilitet i smarta staden – möjligheter på den tyska marknaden

Välkommen till ett seminarium som riktar sig till företag inom smarta elnät inklusive energilagring, smarta fastigheter och e-mobilitet, som vill ta sig in på den tyska marknaden.

Tyskland är mitt i omställningen av energisystemet, den s k Energiewende. Den största utmaningen i Tyskland är dock inte längre att kunna producera el från förnybara källor. Det är numera digitaliseringen och "flexibiliseringen" på grund av den ökande volatiliteten i produktionen som står i fokus. Områden som är i behov av utveckling, gärna med stöd av svensk innovation och kompetens, är bland annat:

  • Energilagring (batteriteknologi, power-to-x m.m.)
  • E-mobilitet (laddinfrastruktur, vehicle to grid m.m.)
  • Energieffektivisering (både i byggnader och inom industrin)

Sverige som högteknologiskt innovationsland har ett mycket positivt rykte vad gäller miljöteknik, och svenska produkter och lösningar som kan hjälpa Tyskland att göra framsteg i Energiewende är mycket välkomna.

I seminariet belyser vi status quo i den tyska energiomställningen, med ett starkt fokus på flexibilitet i elsystemet. Samtidigt identifierar vi affärsmöjligheter för svenska smarta elnät-företag inom detta område och lyfter frågan om hur man framgångsrikt gör affärer i Tyskland. Ett företag som redan har lyckats etablera sig på den tyska marknaden presenterar sitt case och står till förfogande för frågor och avslöjar sina "tips & tricks".

Seminariet arrangeras i samarbete med Forum för smarta elnät och vi avslutar med en gemensam lunch.

Agenda:

09.30 Registrering
10.00

Välkommen, Tysk-Svenska Handelskammaren

10.15 

Introduktion av Forum för smarta elnät

10.25

“Så lyckas du i Tyskland”

Verena Adamheit, Tysk-Svenska Handelskammaren

10.45

“Flexibility in the future city – status quo, focus areas and business opportunities in Germany”

Tobias Rothacher, Germany Trade and Invest, Berlin

11.25

Case study Egain: "Så lyckades vi i Tyskland”

11.40

Checklista Tyskland – är du redo för den tyska marknaden?

Verena Adamheit, Tysk-Svenska Handelskammaren

11.50

Q&A, diskussion och avslutning

Moderation: Albin Carlén, Forum för smarta elnät

12.00 Lunch och Mingel

 

Seminariet är uppstarten till förberedelserna för en studieresa till Tyskland: Efter förra årets framgångsrika studieresa till Berlin är det dags att knyta kontakt med ytterligare en tysk region. Under vecka 48, 2019 reser vi till Bayern med fokus på München och Nürnberg, Bayerns två största städer. I Bayern finns två energikluster, ENERGIEregion och Cluster Energietechnik, som båda är partner till vår resa. Bayern är dessutom hem till starka bolag som Siemens, Schaeffler, BMW, Audi samt energibolag som E.ON, Stadtwerke München och N-ERGIE. Om ni vill veta mer eller har speciella önskemål angående besöksobjekt, ämnen som ni vill lyfta eller kontakt som ni söker – kom till seminariet och berätta om det, så skräddarsyr vi en studieresa just efter ert behov.

Alla smarta elnät-företag som är intresserade av att ta sig in på den tyska marknaden är välkomna. Seminariet är kostnadsfritt och lunch ingår. Anmälan krävs.

För mer information och anmälan, kontakta gärna Verena Adamheit, verena.adamheit@handelskammer.se, eller Albin Carlén, albin.carlen@swedishsmartgrid.se. Välkomna!

 

 

 

 

Detta är ett seminarium inom ramen för German Swedish Tech Forum, den bilaterala innovationsplattformen som Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA gemensamt står bakom.    Läs mer om forumet här.

Kontaktperson

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96

09:30
arrow_forward
13:00
12 sep
2019
Tysk-Svenska Handelskammaren
Valhallavägen 185
Stockholm

I samarbete med