Elektrisk ledning frmaför en blå himmel

Affärsmöjligheter för smarta elnätsföretag i Tyskland

Är du ett företag inom smarta elnät och intresserad av den tyska marknaden? Välkommen till ett seminarium av Tysk-Svenska Handelskammaren och Smart City Sweden om dina affärsmöjligheter i Tyskland.

Webbinariets fokus ligger på ramvillkoren för ett marknadsinträde av svenska smarta elnäts-företag och deras affärschanser på den tyska marknaden. Som smarta elnäts-företag uppfattas alla företag som är verksamma inom smart elnätsteknik, smarta mätare, e-mobilitet och laddinfrastruktur, smarta byggnader och energilagring.

Två tyska delstater belysas extra noggrant: Baden-Württemberg, hemland av tyska industritunga Mittelstand, och Nordrhein-Westfalen, Tysklands befolkningsrikaste delstat, som är i stort behov av att modernisera och bygga ut sina elnät. Intelligent lasthantering, kontroll- och reglerteknik, mätteknik , modern kommunikationsteknik och smarta tjänster kommer att efterfrågas i allt större utsträckning. Båda delstater ser sig dessutom konfronterade med en pågående elbilsboom och behovet av att energieffektivisera ett gammalt byggnadsbestånd. Installationer av solceller i kombination med batterilagring ökar samtidigt som även storskaliga batterier planeras att användas i större utsträckning för att säkerställa stabilitet i elnätet.

I webbinariet presenterar dessutom två tyska behovsägare sina syn på kooperationer med scale ups eller små och medelstora företag och berättar om vilka fokusområdena står högst uppe på agendan. En av de är Netze BW, största elnätsbolaget i Baden-Württemberg. Det andra är Gelsenwasser, ett energibolag i Nordrhein-Westfalen som är verksam även inom infrastruktur, elnät och kvarterskoncept.

Programmet ser ut så här:

14.00 Welcome

Verena Adamheit, German-Swedish Chamber of Commerce

Sofia McConell och Nina Rismalm, Smart City Sweden

14.05 Business opportunities in Germany for Swedish smart grids companies

Nora Fischer, German-Swedish Chamber of Commerce

14.20 How to cooperate with a German company – requirements, focus areas and expectations

Baden-Württemberg: Netze BW

Bartholomäus Wasowicz, Head of Technology & Innovation

North Rhine-Westphalia: Gelsenwasser

Manuel Woste, Manager energy projects and residential area solutions

14.50 Q&A

15.00 Next steps and end of webinar

Moderation: Verena Adamheit

Presentationen baseras på en rapport som Tysk-Svenska Handelskammaren har skrivit på uppdrag av Smart City Sweden.

Efter sommaren kommer tyska företag, nätverk, clusters samt aktörer att bjudas in till Sverige för att presentera svensk spetskompetens inom smarta elnät. Om du vill medverka i programmet och presentera ditt företags produkt eller lösning, hör gärna av dig till oss.

Kontakt

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96

14:00
arrow_forward
15:00
26 maj
2021
Webbinarium
Online

I samarbete med