Elektrisk ledning frmaför en blå himmel

Affärsmöjligheter för smarta elnätsföretag i Tyskland

Är du ett företag inom smarta elnät och intresserad av den tyska marknaden? Välkommen till ett webbinarium där Tysk-Svenska Handelskammaren och Smart City Sweden berättar om dina affärsmöjligheter i Tyskland.

Webbinariets fokus ligger på ramvillkoren gällande marknadsinträdet för svenska smarta elnätsföretags och affärschanserna på den tyska marknaden. Som smarta elnätsföretag uppfattas alla företag som är verksamma inom smart elnätsteknik, smarta mätare, e-mobilitet och laddinfrastruktur, smarta byggnader och energilagring.

Två tyska delstater belyses extra noggrant: Baden-Württemberg, hemvisten för industritunga Mittelstand, och Nordrhein-Westfalen, Tysklands befolkningsrikaste delstat, som är i stort behov av att modernisera och bygga ut sina elnät. Intelligent lasthantering, kontroll- och reglerteknik, mätteknik, modern kommunikationsteknik och smarta tjänster kommer att efterfrågas i allt större utsträckning. Båda delstater ser sig dessutom konfronterade med en pågående elbilsboom och behovet av att energieffektivisera ett gammalt byggnadsbestånd. Installationer av solceller i kombination med batterilagring ökar samtidigt som även storskaliga batterier planeras att användas i större utsträckning för att säkerställa stabilitet i elnätet.

I webbinariet presenterar dessutom två tyska behovsägare sin syn på samarbeten med scale ups eller små och medelstora företag och berättar om vilka fokusområden som står högst upp på agendan. En av dem är Netze BW, största elnätsbolaget i Baden-Württemberg. Det andra är Gelsenwasser, ett energibolag i Nordrhein-Westfalen som är verksamt även inom infrastruktur, elnät och kvarterskoncept.

Programmet ser ut så här:

14.00 Welcome

Verena Adamheit, German-Swedish Chamber of Commerce

Sofia McConell och Nina Rismalm, Smart City Sweden

14.05 Business opportunities in Germany for Swedish smart grids companies

Nora Fischer, German-Swedish Chamber of Commerce

14.20 How to cooperate with a German company – requirements, focus areas and expectations

Baden-Württemberg: Netze BW

Bartholomäus Wasowicz, Head of Technology & Innovation

North Rhine-Westphalia: Gelsenwasser

Manuel Woste, Manager energy projects and residential area solutions

14.50 Q&A

15.00 Next steps and end of webinar

Moderation: Verena Adamheit

Presentationen baseras på en rapport som Tysk-Svenska Handelskammaren har skrivit på uppdrag av Smart City Sweden.

Efter sommaren kommer tyska företag, nätverk, clusters samt aktörer att bjudas in till Sverige för att ta del av svensk spetskompetens inom smarta elnät. Om du vill medverka i programmet och presentera ditt företags produkt eller lösning, hör gärna av dig till oss.

Kontakt

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96

14:00
arrow_forward
15:00
26 maj
2021
Webbinarium
Online

I samarbete med