Den kreativa industrin känner sig hemma i Berlin

Foto: Ignacio Palomo Duarte/Flickr.com

Startup-metropolen Berlin: idéer söker kapital

2014-04-28

Om det fanns lika mycket pengar som det finns blommor på körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm så skulle varje start-up i Berlin kunna blomma upp inom tre månader och sedan växa till ett storbolag. Men oftast är det inte alls lika enkelt att få tillräckligt med pengar för nya företag. 

Just nu finns ungefär 2500 start-ups i hela Berlin. Var man än går passerar man ”co-working-spaces” och caféer där unga människor sitter framför en Apple-dator. I nästan varje tidning kan man läsa om evenemang som kallas för ”pitches”.

Men hur definieras en start-up egentligen? Enligt Berlins industri- och handelskammare har start-ups mycket innovativa affärsidéer och stor tillväxtpotential. Dessutom anses företagens affärsmodeller hållbara även på sikt. En start-up växer vanligtvis snabbare än de flesta andra tyska företag. En studie av Tysklands startup-förening visar att stadens start-ups i genomsnitt har 15,3 fastanställda efter två och ett halvt år, medan vanliga företagare bara har 0,8.

Pengar behövs för att växa snabbt

För att kunna växa så snabbt är riskkapital avgörande. Särskilt i startfasen behövs mycket pengar till forskning och utveckling. Ibland måste en prototyp tas fram eller ett testsystem programmeras. Flera månader kan gå utan att man tjänar en enda euro.

Det är här affärsänglarna kommer in och hjälper till med pengar. Enligt en studie genomförd av konsultbolaget McKinsey får de flesta start-ups pengar utan problem i startfasen. Investeringsbehovet ligger i denna fas mellan 50 000 och 1 miljon euro. Mer än hälften av Berlins start-ups föredrar att söka venturekapital. Just här finns stora chanser för investerare på jakt efter nya affärsmöjligheter.

När ett företag har tagit de första stegen på marknaden börjar dock den avgörande fasen: tillväxtfasen. Just då behövs kapital på 3 miljoner euro och uppåt. Beroende på hur framgångsrik etableringen har varit kan summan klättra till tresiffriga miljonbelopp. Detta riskkapital finns det fortfarande för lite av i Berlin. Även om situationen liknar den i många andra städer runtom i Europa är behovet större i Berlin för att många start-ups dras till staden.

Staden och företagen arbetar hand i hand

Den tyska huvudstaden har börjat samla ihop alla verksamheter och myndigheter med kompetens inom området. Dessutom har Berlins delstatsregering kommit fram till att den måste förenkla byråkratin när det gäller registreringskrav för företagen och deras tyska och internationella medarbetare.

Enligt Berlins egen investeringsbank IBB bidrar IT-branschen med nästan 3,9 miljardar euro till stadens bruttoregionalprodukt. Fram till år 2020 skulle branschen kunna skapa ytterligare 100 000 jobb. Start-ups utvecklas alltså till det nya fundamentet av Berlins näringsliv.

Start-ups är följaktligen mer en bara en tillfällig trend. De hör till Berlins näringsliv och framtid. De bidrar redan mer till bruttoregionalprodukten än byggbranschen. De gör Berlin till en stad där många storbolag vill etablera sig. Berlin är den infrastrukturella, kreativa och logistiska knutpunkten för hela Europa och bas för företag som Microsoft, Google och Deutsche Telekom.

Visste du att det grundas två nya start-ups i Berlin varje dag? För att bli startup-metropolen är Berlin på rätt väg.

 

Tysk-Svenska Handelskammaren stödjer unga företag i deras expansionsplaner genom att erbjuda en rad olika tjänster. Använd dig av vår kunskap och vårt nätverk.