Bild på Daniela Schmitt

Foto: © MWVLW-RLP / Jan Hosan

Rheinland-Pfalz näringsminister Daniela Schmitt besöker Malmö

2023-04-26

Tillsammans med en näringslivsdelegation på nio företag besöker tyska delstaten Rheinland-Pfalz näringsminister Daniela Schmitt Malmö idag 26 april. Programmet under vistelsen omfattar både politiska samtal, studiebesök, företagsmöten samt en nätverksmottagning tillsammans med Region Skåne. Bakom programmet står Tysk-Svenska Handelskammaren i samarbete med Tyska ambassaden i Stockholm.

Malmöbesöket är del av en resa till Öresundsregionen. Under dagarna i Köpenhamn och Malmö ligger fokus på att stärka de ekonomiska förbindelserna med särskilt tonvikt på utvecklingen av framtidens innerstäder.

– Vi vill befästa det europeiska ekonomiska utbytet mellan Sverige och Rheinland-Pfalz och ge de medföljande entreprenörerna och företagen möjlighet att utveckla nya eller stärka befintliga ekonomiska förbindelser, sa näringsminister Daniela Schmitt inför resan.

Nio företag från Rheinland-Pfalz är på plats i Malmö. Företagen kommer från olika branscher som återspeglar delstatens styrkeområden varibland life science och produktion, besöksnäring och vinodling kan nämnas och där hållbarhet är en gemensam nämnare.

Hållbara städer i fokus

Utvecklingen av hållbara städer får stor uppmärksamhet i båda länderna och är också ett prioriterat ämne för delstatsregeringen i Rheinland-Pfalz, som i Sverige gärna vill se ett erfarenhetsutbyte inom urban infrastruktur, regional utveckling, hållbarhet, logistik och arkitektur i hopp om nya insikter och impulser för den fortsatta utvecklingen av städerna i Rheinland-Pfalz. Daniela Schmitt kommer bland andra att träffa landshövding Anneli Hulthén och Malmös borgmästare Carina Nilsson.

– En övergripande hållbar stadsplanering med både smarta och levande innerstäder är en avgörande framtidsfråga. Vi är därför mycket glada över att bistå Rheinland-Pfalz och de deltagande företagen i programplaneringen och att närvara vid besöket. I ett näringslivsperspektiv är det en mycket intressant region, med låg arbetslöshet och en stark ekonomi, där stora bolag som kemikoncernen BASF och byggvaruhuskedjan Hornbach samt läkemedelsföretagen Boehringer Ingelheim och Biontech sätter sin prägel, men vi ser också en utpräglad ”Mittelstand"-kultur och vinproduktion i världsklass. Delstaten har liknande utmaningar som Malmö gällande hur vi ska leva i framtiden, med en intakt konkurrenskraft parat med hållbarhetstänk, vilket gör utbytet mycket intressant, säger Ninni Löwgren Tischer, affärsområdeschef Market Entry & Business Development på Tysk-Svenska Handelskammaren.