Nyhetsbrev Internationell Recycling #8-2010

2010-12-10

Frankrike: Eco-Emballages höjer återvinningsavgifterna 1 januari 2011

Återvinningskvoten av hushållsförpackningar i Frankrike har hittills legat på 63 procent. Nu har man infört en ny miljölag som ställer krav på 75 procents återvinningskvot av hushållsförpackningar, som avsätts på den franska marknaden. 80 procent av nettokostnaderna, som uppstår i återvinningsprocessen, ska bäras av företagen. Med anledning av detta kommer ECO-Emballages att höja avgifterna med 7 procent från den 1 januari 2011. Avgiftsstrukturen (= summan av förpackningsavgiften+ viktavgiften) förblir oförändrad.

ECO-Emballages tillämpar tre olika avräkningsmetoder. Avgiftsstrukturen är densamma för alla tre avräkningsmetoderna, som är enligt följande:

  • Klassisk avräkning
  • Förenklad redovisning. Årsavgifter som ej överstiger 30 000 Euro (exkl.moms)
  • Redovisning efter omsättning, som ej är högre än 610 000 Euro (exkl.moms)

Som exempel visas nedan avgifter för kunder som redovisar enligt den klassiska metoden

De nya avgifterna baseras fortfarande på summan av viktavgiften av material och förpackningsavgift.

Viktavgift efter typ av material

Material

Avgift Euro/kg

Plåt

0,0302

Aluminium

0,0606

Papper/kartong

0,1633

Plast

0,2378

Glas

0,0048

Övrigt

0,1633

 

Schweiz: Rekordsiffror för PET-återvinning

Under år 2009 steg återvinningskvoten av PET till en rekordnivå på 81 procent. Cirka 38 000 ton PET har schweizarna samlat in enligt uppgifter från förbundet PET-Recycling Schweiz. För 2009 hade förbundet satt 80 procent som mål. En återvinningskvot på 81 procent är klart över den lagstadgade miniminivån på 75 procent och i jämförelse internationell sett är de absolut en toppnotering. Återvinningsgraden har ökat med 3 procent i jämförelse med år 2008. Under 2009 sattes 32 miljoner fler PET-flaskor i omlopp än under 2008 och under samma period ökade mängden av återvunnen PET med 1 718 ton. I Schweiz finns det cirka 30 000 ställen där man kan lämna in sina PET-flaskor. Det finns fler av dessa än det finns brevlådor i Schweiz. Den höga återvinningskvoten ger också andra miljöfördelar såsom minskade utsläpp av växthusgaser på 139 000 ton och minskad energiförbrukning av 36 miljoner olja under 2009. Källa: Recyclingmagazin

Spanien: Förändrat avgiftssystem för glasåtervinning

Den spanska återvinningsorganisationen Ecoembalajes meddelar att deras glasinsamlingsföretag Ecovidrio nu ändrar metod för att beräkna avgiften för insamling och återvinning. Det är såväl ekonomiska som miljömässiga faktorer som ligger bakom denna förändring. Den nya metoden införs från och med 1 januari 2011. För övrigt material som Ecoembalajes samlar in och återvinner så kommer det inte att bli några prisförändringar. Enligt den nya metoden består avgiften av två delar: antal glasförpackningar och total vikt. Avgiften kommer därmed att bestå av ett belopp för antal glasförpackningar och ett belopp för antal kilo glasförpackningar.

Avgifterna är beräknade på följande vis:

Antal       0,0028 Euro/styck

Kilo         0,0197 Euro/kilo

Den totala avgiften för insamling och återvinning av glasförpackningar i Spanien kommer därför att beräknas enligt modellen nedan:
 

Glasförpackning

 

På marknaden

 

Avgift

 

Euro

 

Slutbelopp

Antal

=

10 000

x

0,0028 Euro

=

28,00 €

=

112,71 €

Kilo

=

4 300*

x

0,0197 Euro

=

84,71 €

*10 000 x 0,430 kg


Sverige: REPA informerar om nya avgifter

FTI/Repa har gjort en omfattande översyn av både förpackningsavgifter och faktureringsrutiner. Man har beslutat att höja årsavgiften för att vara ansluten till FTI/Repa från 500 kronor till 1 500 kronor per kalenderår. I denna avgift ingår för att använda logotypen ”Gröna Punkten” i Sverige. Den lägsta avgiften för att vara ansluten till FTI/REPA blir 2 000 kronor inklusive årsavgift. Detta gäller företag som redovisar förpackningsavgifter som understiger 500 kr per år. Den nya årsavgiften gäller från och med 1 januari 2011. Man kommer också att införa en ny faktureringsmodell för kunder, som beräknas betala förpackningsavgifter som överstiger 120 000 kronor per år. Man inför här en månadsvis fakturering. Faktureringen kommer att utgå från beräknad volym (utifrån motsvarande period från föregående år) och justeras efter fullgjord redovisning. denna förändring gäller också från 1 januari 2011. De kunder som blir berörda av detta kommer att få särskild information om detta. Kunder som kommer att betala månadsvis kommer dock att kunna fortsätta att redovisa kvartalsvis, men man kan även få möjlighet att redovisa månadsvis, om man tycker att det är bättre.Under senhösten kommer FTI/REPA att besluta om en ny avgiftskonstruktion, som kommer att ha som utgångspunkt att det ska vara enkelt, enhetligt och tydligt kopplat till det insamlingssystem som tillhandahålls för slutkunden.

Österrike: 3 miljoner Euro i skrotpremie för tvättmaskiner

Det österrikiska tjänsteföretaget UFH (Umweltforum Haushalt), som insamlar och återvinner uttjänta elektriska och elektroniska apparater från hushållen har haft en kampanj där man betalat en skrotpremie för gamla tvättmaskiner och torktumlare. Man meddelar att man betalt denna premie á 100 Euro 30000 gånger. Genomsnittsåldern på maskinerna var 14 år. Kravet för att få premien var att man vi nyanskaffningen skull köpa en energisnål maskin. Av premien gick 86 procent till tvättmaskiner och 14 procent till torktumlare. Liknande kampanjer körs också för kyl- och frys apparater. Kampanjerna stöds av miljödepartementet och olika energileverantörer i Österrike. Källa: Recyclingmagazin

Europa: Européerna lämnar tillbaka nästan hälften av alla PET-flaskor

Förra året återvanns 14 miljoner ton PET-flaskor i Europa. Enligt branschorganisationen Petcore är det 8 procent mer än under år 2008. Även insamlingskvoterna har ökat. Nästan hälften av alla PET-flaskor lämnas tillbaka. Totalt sett ökade insamlingsnivån förra året i Europa från 46 till 48,6 procent, meddelade Petcore. Enligt Petcore användes 7 procent av för att göra nya plastband, 22 procent användes för att tillverka nya flaskor och behållare förbereddes, 27 procent används för filmer och varmformade produkter. Resterande 40 procent användes för att producera textilfibrer för fyllning, textiler och non-woven produkter. Enligt Petcore har exporten till Asien har minskat. Av alla PET-flaskor som insamlas i Europa har 16 procent, vilket motsvarar 67 000 ton, exporterats till Asien. Enligt VD:n för Petcore, Roberto Bertaggia, bidrar PET-återvinningen till att man uppnår återvinningskvoten för plastavfall på 22,5 procent som krävs av EU. I 23, av de 27 EU-medlemsstaterna, ligger insamlingskvoten redan nu betydligt högre.Källa: Recyclingmagazin

 

Kort och gott

Sverige: El-Kretsens nya prislista från 1 januari 2011

El-kretsen har publicerat sin nya prislista för 2011 och i vissa kategorier har man sänkt priserna. Från och med den 1 januari 2011 inför man också förseningsavgift.  För varje försenad deklaration, pro­dukt som batteri, faktureras förseningsavgift om 300 kr samt att 2 procent på det deklarerade beloppet tillkommer per förseningsmånad.www.elkretsen.se

Österrike: Papper gjort av biologisk plast

Forskare vid Montanuniversitetet i Wien har lyckats utveckla ett syntetiskt kopieringspapper gjort av biologisk plast. Kopieringspappret är vattenfast, men ändå komposterbart och därmed miljövänligt. Pappret tillverkas av förnybara polymerer med tillsats av polymjölksyra (PLA) som utvinns ur majsstärkelse. Stephan Laske från Montanuniversitetet menar att pappret är miljömässigt bra. Det syntetiska pappret erbjuder ekologiska fördelar om man tar med återvinningen i beräkningen, säger han. Pappret skiljer sig inte från vanligt kopieringspapper när det gäller tryckkvaliteten. Tvärtom, säger Stephan Laske, på det syntetiska pappret fäster tonern faktiskt bättre än på traditionella papper. Källa: Politik & Markt

 

Tysk-Svenska Handelskammarens nyhetsbrev Internationell Recycling publiceras nio gånger om året och är en helt kostnadsfri tjänst. Vi informerar om aktuella frågor inom recycling, med speciell inriktning på frågor kring insamling och återvinning av förpackningar, i Tyskland, Sverige och Europa. Vi belyser också produktåtervinning samt olika användningsområden av logotyper som finns på dagens förpackningar.

För att följa utvecklingen inom recycling och för att sammanställa information för detta nyhetsbrev bevakar vi tyska, svenska och europeiska facktidskrifter och nyhetsblad.

Prenumerera på nyhetsbrevet här

Alla utgåvor samlade på ett ställe

Ytterligare recyclinginformation får du på telefon 040-304940, fax 040-304943, på vår hemsida eller via e-post till vårt licenskontor . Om du inte längre önskar ett eget exemplar eller om mottagaren skall ändras ber vi om ett kort meddelande.

Kontakt

Norman Karsch

Miljörapportering | International Key Account Manager

Telefon:
+46-40-30 49 41
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält