Das Team eines Borgers-Werks steht um eine Mercedes S-Klasse herum versammelt.

Foto: Borgers AG

Borgers AG: 150 år av familjekänsla

2016-07-07

Allting började år 1866 med en liten verkstad för tillverkning av vadd i västtyska Bocholt. Under de följande 150 åren har fabrikerna blivit fler och produkterna förändrats en hel del. Familjetänket har Borgers-gruppen dock alltid hållit fast vid.

Johann Borgers var 24 år gammal när han grundade sitt företag. På den tiden levererade han vadd till sittdynor i tyska droskor. Idag är Borgers AG en globalt verksam partner till bilindustrin och har sedan 1997 även ett dotterbolag i Sverige. Omkring 6 000 medarbetare jobbar för koncernen som numera leds av femte generationen Borgers.

Innovativa lösningar för industrin

Företagets viktigaste verksamhetsområde är utveckling och tillverkning av akustiskt verksamma byggdelar för användning på såväl in- som utsidan i alla slags motorfordon. Designorienterade och funktionella inredningsdelar för passagerar- och bagageutrymmen hör till produkterna liksom ej synligt dämpningsmaterial inne i kupén samt innerskärmar till hjulhus och skyddskåpor för bilens undersida. I princip är alla stora biltillverkare i världen kunder till företaget.

Det av Borgers tillverkade akustiska dämpningsmaterialet används också inom vitvaruindustrin, till exempel i tvättmaskiner, torktumlare och andra större hushållsapparater.

Jubileum med familjen

150-års-jubileet firar Borgers AG med familjen – och till den hör traditionellt hela medarbetarskaran. Med åtta evenemang bara under första halvåret 2016 finns det något för varje familjemedlem. De redan genomförda aktiviteterna sträckte sig från ett upptaktsevenemang vid huvudkontoret i Bocholt i januari till en gemensamt skapad paradvagn för det årliga karnevalståget och en stor familjefest i juni. Alla medarbetare på företagets 24 fabriker och kontor runt om i världen har fått vara med och fira det stora jubileet.

I framtiden vill Borgers-gruppen fortsätta satsa på sina kärnkompetenser. De till stora delar av återvunnet material tillverkade produkterna kan anpassas individuellt efter användningsområde och den enskilda kundens behov. Med denna blandning av hållbarhet, innovation och hightech står familjeföretaget redo för ytterligare 150 år.

 

Det svenska dotterbolaget Borgers Nord AB samt tyska Johann Borgers GmbH & Co. KG har varit medlemmar i Tysk-Svenska Handelskammaren sedan 1998.