Artipelag ligger vackert med underbar utsikt över Baggensfjärden.

Foto: Anders Fredriksen

Strandpromenaden

Foto: Artipelag

Den pågående utställningen "Arvet efter Andy Warhol"

Foto: Jean-Baptiste Beranger

Entrén till konsthallen Artipelag, som är ett av arkitekten Johan Nyréns sista verk.

Foto: Artipelag

Konst möter natur på Artipelag

Bara 20 minuter från Stockholms innerstad, i Värmdös idylliska skärgårdslandskap, ligger Artipelag – en plats för konst, kulinariska upplevelser, evenemang, möten och aktiviteter av internationell klass. VD Riitta Östberg förklarar varför allt fler besökare och företag kommer till den mångsidiga naturnära anläggningen.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Vad gör Artipelag så speciellt?

Riitta Östberg: Artipelag är en magiskt vacker plats i skärgården där konst möter natur. Det unika är helheten med den vackra miljön både inne och ute tillsammans med högklassiga internationella konstutställningar och kulinariska upplevelser. Och att det är en mötesplats med stora eventmöjligheter även för företag. Besökarna säger ofta att allt är så välskött och att man vill stanna hos oss länge bara för att insupa atmosfären.

Hur många besökare har Artipelag? Har det blivit en attraktion för turister?

Under sommarhalvåret har vi väldigt många besökare, vilket är roligt. De flesta besöker konsthallen men många kommer för den vackra naturens skull eller för att äta på någon av våra restauranger.

Vilka möjligheter finns för företag som vill hyra era lokaler för konferenser eller egna evenemang?

Vi har en stor eventhall ”Artbox” med stor flexibilitet och all tänkbar teknik. Här finns det plats för cirka 1 100 personer och lokalen fungerar lika bra för mässor som för konferenser. Det finns även flera mindre möteslokaler och festvåningar, till exempel fina ”paviljonger” med egna terrasser för mindre möten eller måltider. Man kan också hyra hela Artipelag exklusivt. Vi ordnar alltid transport från stan, antingen med båt eller med buss, då tar det endast 20 minuter. Våra eventkunder är mycket nöjda, vi får betyg 5 av 5 möjliga och det känns som att fler och fler upptäcker Artipelag som mötesanläggning.

Vilka evenemang kommer att äga rum under de kommande månaderna?

Sommaren är vår högsäsong så nu har vi massor på gång. Utställningen The Legacy of Andy Warhol pågår till slutet av september, guidade visningar har vi varje dag både på engelska och på svenska. Vi har även workshops i silkscreentryck där man kan göra sitt eget konstverk i Warhols anda. Varje onsdag har vi en sommarkonsert då vi bjuder på ett program i världsklass med både klassiskt och jazz. Och senare i höst börjar vår nästa utställning, Fashion Stories med Lars Wallin. Det är inte för tidigt att tänka på julen heller, vår fantastiska julbordsshow med Lotta Lundgren och Erik Haag från Historieätarna drar igång i slutet av november.

Finns det några event eller utställningar ni är särskilt stolta över?

Vi är stolta över alla utställningar, men den som kändes som mest meningsfull var kanske Earth Matters som vi hade för ett par år sedan. Men Warhol känns också väldigt speciell eftersom vår konsthallschef Bo Nilsson är en av de främsta Warholexperterna.

Ni blev medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren i år. Vad förväntar ni er att få ut av medlemskapet och handelskammarens nätverk?

Tyskland är en viktig marknad för oss när det gäller stora internationella event. I höst kommer ytterligare ett tyskt företag till oss och har bokat Artipelag exklusivt flera dagar. Därför känns det naturligt att vara medlem. En stor tysk möteskund sade till mig att Artipelag är bland topp tre eventplatser i hela världen. Då blev jag väldigt glad!

 

I vår serie "Månadens medlem" får vi varje gång möta en ny företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1 150 medlemsföretag och får möjlighet att lära oss lite om bolagets verksamhet och vad som är aktuellt just nu.