Förpackningar EU-flagga

Webbinarium: Producentansvar – förpackningsåtervinning i ett internationellt perspektiv

Välkommen till detta webbinarium om vilka krav som gäller för förpackningsåtervinning i de olika europeiska länderna.

Den ökade e-handeln med anledning av coronapandemin har ytterligare visat på behovet av förbättrade och hållbara förpackningslösningar men för företagen är det ofta både dyrt och tidskrävande att identifiera och uppfylla de olika europeiska ländernas krav på registrering, rapportering och betalning av återvinningsavgifter.

Sedan många år hjälper Tysk-Svenska Handelskammaren svenska företag med förpackningsåtervinning i hela Europa och med detta webbinarium ger vi dig en överblick över innehållet i, och konsekvenserna av, de nya lagstadgade kraven i Europa.

För vem
Detta webbinarium riktar sig till svenska exportföretag som avsätter förpackningar på den europeiska marknaden – även via e-handel – och som därför berörs av lagstiftningen. Webbinariet hålls på svenska.

Innehåll

  • Vad innebär EU-direktivet för förpackningar?
  • Vilka registreringskrav finns för företag i olika länder?
  • Vilka utmaningar finns med anledning av de nya kraven på märkning?
  • Marknaden för återvunna råvaror: Varför ökar återvinningsavgifterna?
  • Plast, komposit och serviceförpackningar: I vilken mån ställer mer differentierade avgifter, detaljerad rapportering och högre avgifter krav på företags affärssystem?
  • Miljödebatten: Vilka ämnen berörs av nya förbud, böter, högre återvinningsavgifter, pant och olika design- och materialval?
  • Vilket ansvar har e-handeln?

Deltagarna har även möjlighet att ställa egna frågor.

Talare

Norman Karsch arbetar på Tysk-Svenska Handelskammaren med rådgivning till svenska och tyska bolag med verksamhet inom EU. Han är utbildad skatterådgivare med inriktning mot beskattning och redovisning och har 23 års erfarenhet av producentansvar inom EU och frågor kring märkning och återvinning av förpackningar, elektriska produkter och batterier.

Övrigt
Webbinariet är kostnadsfritt.

 

Kontakt

Katharina Hardt

Projektledare

Telefon

+46-8-665 18 59