E-handelsföretaget Design Online säljer designprylar till tyska kunder.

Foto: www.designonline.de

Skandinavisk design gör succé på nätet

Design Online tog steget in på den tyska e-handelsmarknaden. Den har stor potential men det är viktigt att informera sig om lagar och regler som gäller i Tyskland.

Jörgen Bödmar, vd och grundare av Design Online i Kalmar, tror på e-handel:
– De första åren var tunga. Men nu har det lossnat och e-handeln fått sitt verkliga genombrott. 2012 blev ett rekordår med en försäljningsökning på närmare 40 procent.

Efter att han sålt sitt konsultföretag inom rekryteringsbranschen startade Jörgen Bödmar sitt e-handelsbolag 2003. Affärsidén är att sälja skandinavisk design och i dag består sortimentet av över 10 000 artiklar från cirka 180 leverantörer. Försäljningen uppgår till omkring 35 miljoner kronor (2012), varav exporten svarar för cirka 55 procent.

– Många tror att e-handel är lättförtjänta pengar, men glömmer att det krävs stora investeringar i både datasystem och marknadsföring. Vi lägger motsvarande cirka 15 procent av omsättningen på reklam i radio och tv och på nätet, säger han. Det som heller inte många tänker på är att varje land har sina egna regler och sin egen kultur som det gäller att anpassa sig till.

En av de svåraste marknaderna är, enligt Jörgen Bödmar, Tyskland:
– Den tyska konsumentlagstiftningen är långtgående och ger till exempel kunderna rätt att alltid returnera varor helt fraktfritt. Det utnyttjas av många och leder till höga kostnader för frakt och förpackningar.

För att anpassa sig till lokala förhållanden har Design Online öppnat kontor i Bremen i Tyskland och ett adresskontor i Finland. Därför har Jörgen Bödmar vid flera tillfällen anlitat Tysk- Svenska Handelskammaren för rådgivning, bland annat om det tyska systemet för återvinning av förpackningar.

– Allt talar för att e-handeln står inför en kraftig expansion, framförallt den intereuropeiska. Fortfarande är det endast sex procent av alla e-handelsbolag inom EU som bedriver försäljning över nationsgränserna, säger han.