Cyklar parkerade i idylliskt område vid en sjö

Foto: Jessica Pamp / Unsplash

Tyskarna är tillbaka – hållbart resande lockar

2022-09-26

Efter kräftgången under coronapandemin besöker tyskarna återigen grannen i norr. Antalet “tyska” gästnätter tog ett rejält skutt från knappt 684 000 (januari-juli 2021) till strax under 2 miljoner (samma tidsperiod 2022). I topp bland destinationer återfinns storstäderna Stockholm och Göteborg samt hela södra Sverige.

Tyskarna är efter norrmännen Sveriges största turistgrupp. Även om svenska hotellövernattningar i det egna landet också har ökat så är det de utländska gästnätterna som procentuellt sett sticker ut, visar statistik från Tillväxtverket. Från januari till juli i år ökade dessa med 226,6 procent i jämförelse med samma period 2021.*

– Släppta restriktioner och vaccination har gjort att det i år varit en stor ökning av utländska gästnätter jämfört med de två senaste åren. Sammantaget så har våra tre största marknader Tyskland, Norge och Danmark nästan återhämtat sig till 2019 års rekordnivåer, säger Jimi Löfman, analytiker på Tillväxtverket.

Vart söker sig de tyska turisterna?

Mellan januari och juli 2019 låg antalet gästnätter från Tyskland på runt 2 100 000, en nivå som nu alltså åter nästan är uppnådd (cirka 1 945 000). Storstäderna och södra Sverige lockar särskilt, men de tyska turisterna hittar också exempelvis till Värmland. Enligt de fortfarande preliminära siffrorna från Tillväxtverket hade Värmland totalt drygt 550 000 gästnätter i juli 2022, 46,5 procent fler än samma period 2021 och på ungefär samma nivå som rekordåret 2018. Av dessa stod Tyskland för drygt 45 000, vilket är mer än en dubblering i jämförelse med förra sommaren. Också i Norrland har de tyska gästnätterna ökat jämfört med 2019.

En blick i kristallkulan

Den positiva trenden bekräftas av Corinna Windisch och Anna Hollensteiner från den tyska resebyrån Fjordkind-Reisen GmbH i Potsdam utanför Berlin, som specialiserat sig på Skandinavien:

– Efterfrågan på individuella familjeresor till norr har ökat kraftigt sedan de coronarelaterade reserestriktionerna upphörde. 

Bokningsläget är på en högre nivå än före pandemin och familjer bokar redan resor till Sverige för sommaren 2023.

 

 

Om varma somrar visar sig bli alltmer vanliga i Europa till följd av klimatförändringarna så kan det nog bli ännu mer attraktivt att resa norrut till Sverige, tror även Jimi Löfman.

"En av de stora globala resetrenderna är hållbart resande och där är Sverige världsledande. Det är en stor konkurrensfördel."

– En av de stora globala resetrenderna är hållbart resande och där är Sverige världsledande. Det är en stor konkurrensfördel. Tyskarna är väldigt intresserade av naturupplevelser och det talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta öka. Två utmaningar som kan påverka utvecklingen är kompetensbristen inom turismnäringen samt potentiellt minskat resande till följd av tuffare ekonomiska tider, säger han.

Källa: Tillväxtverket

 

* En gästnatt definieras som en övernattning per person. Det innebär att om exempelvis en tysk familj på fyra personer tillbringar en weekend i Stockholm så resulterar det i åtta gästnätter i statistiken.