Jan Brockmann och Staffan Bohman

Jan Brockmann och Staffan Bohman

Thorsten Mindermann

från vänster till höger: Emma Rönnmark (extern revisor), Ralph-Georg Tischer (vd Tysk-Svenska Handelskammaren), Staffan Bohman och Matthias Heiden (skattmästare)

Joachim Bertele, Tysklands ambassadör i Stockholm

från vänster till höger: Ralph-Georg Tischer (vd Tysk-Svenska Handelskammaren), Staffan Bohman och Matthias Heiden (skattmästare)

Staffan Bohman och Edgar Rosenberger

Jan Brockmann ny styrelseordförande i Tysk-Svenska Handelskammaren

2023-05-04

Idag på Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte i Stockholm valdes Jan Brockmann, vd för Bosch Home Comfort Group, till ny styrelseordförande. Han efterträder Staffan Bohman, som lämnar posten efter sex år.

Valet av Jan Brockmann till handelskammarens ordförande ägde rum idag, den 4 maj, på Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte på Grand Hôtel i Stockholm. I anslutning till stämman ägde en paneldiskussion rum med statsminister Ulf Kristersson, tyska industriförbundet BDI:s ordförande Siegfried Russwurm liksom Investors ordförande Jacob Wallenberg, tillika ordförande för Svenskt Näringsliv om Europas konkurrenskraft.

Lång erfarenhet av tysk-svensk handel

Jan Brockmann är sedan 2020 vd för Bosch Home Comfort Group, en del av Bosch-koncernen som är specialiserad på teknik inom förnybara energikällor. Verksamheten har 14 400 medarbetare, varav 550 är sysselsatta vid det svenska kompetens- och utvecklingscentret för värmepumpar med produktionsanläggning i Tranås. Dessförinnan var han medlem av koncernledningen i AB Electrolux, med säte i Stockholm under tio år. Jan Brockmann har varit del av Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse sedan 2015.

"De tysk-svenska näringslivsrelationerna ligger mig varmt om hjärtat. Inte minst i dessa oroliga tider vill jag bidra till ännu starkare affärs- och kompetensutbyte mellan våra länder."

– De tysk-svenska näringslivsrelationerna ligger mig varmt om hjärtat. Inte minst i dessa oroliga tider vill jag bidra till ännu starkare affärs- och kompetensutbyte mellan våra länder, säger Jan Brockmann.  

Staffan Bohman tackades av

Under årsstämman tackades Staffan Bohman, ordförande för bland annat Electrolux, av och tilldelades Tysk-Svenska Handelskammarens hedersmedalj i guld för sina utomordentliga insatser under totalt elva år som ordförande under 2017 till 2023 samt under 1999 till 2004.

"Jag lämnar över handelskammaren med ett rekordstort antal medlemsföretag, en hög efterfrågan på kompetensen hos våra över 60 anställda och en mycket solid ekonomisk ställning."

– Jag lämnar över handelskammaren med ett rekordstort antal medlemsföretag, en hög efterfrågan på kompetensen hos våra över 60 anställda och en mycket solid ekonomisk ställning. Främjandet av det tyska språket i Sverige är en av mina hjärtefrågor och jag är oerhört glad över att vårt program "Deutsch - Ditt val!" som startade 2018 tagits emot så väl i skolvärlden. Vi har hittills gett medel till mer än 220 projekt i över 120 svenska skolor runt om i landet som jobbar för att öka intresset för tyska", säger Staffan Bohman.

Siegfried Russwurm och Niclas Mårtensson nya vice ordföranden

Siegfried Russwurm och Niclas Mårtensson utsågs till nya vice ordförande i Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse. Siegfried Russwurm är ordförande för det tyska industriförbundet BDI, tillika för styrelseordförande för Voith Group och Niclas Mårtensson är vd för Stena Line-koncernen.

Dessutom tog Thorsten Mindermann, regional manager för H&M Centraleuropa med säte i Hamburg, plats i styrelsen. Han har varit verksam inom H&M sedan 1992 med en rad chefspositioner bakom sig och bidrar till handelskammaren med sina erfarenheter inom detaljhandeln. Han ersätter Edgar Rosenberger som lämnar styrelsen efter 13 år.

Läs mer om årsmötet med Ulf Kristersson (länk till artikeln) och se vårt program.

Nyfiken på vårt nätverk? Här kan du läsa mer om vad ett medlemskap i Tysk-Svenska Handelskammaren innebär.