Här är skolorna som satsar på tyska språket

2022-10-26

Under detta läsår får 34 skolor dela på 1 miljon kronor för att satsa på tyskundervisningen. Det står dessutom klart vilka fyra gymnasieskolor som under en treårsperiod får särskilt stöd genom Tysk-Svenska Handelskammarens språksatsning Deutsch – Ditt val!.

Tidigare i år beslutade Tysk-Svenska Handelskammarens styrelse att förlänga språksatsningen Deutsch – Ditt val! med tre år. Ytterligare tre miljoner kronor ska då delas ut till tyskundervisningen vid svenska skolor. De 34 skolor som antagits till projektet för läsåret 22/23 får nu dela på en miljon kronor.

Nytt för i år är att Tysk-Svenska Handelskammaren valt ut fyra gymnasieskolor vars projekt kommer att stöttas finansiellt och operativt under hela treårsperioden. Det fördjupade samarbetet ska ge skolorna mer utbyte med handelskammarens medlemsföretag genom bland annat studiebesök i Sverige och Tyskland, praktik, karriärdagar och samarbeten kring UF-företag. De utvalda skolorna som nu alla gläds åt det fördjupade samarbetet är Falu Frigymnasium i Falun, Knut Hahn Gymnasium i Ronneby Voxnadalens Gymnasium i Edsbyn samt Karlfeldtgymnasiet i Avesta. 

– Genom kontakten med företagen inom det tysk-svenska näringslivet kan vi påvisa den praktiska nyttan med språkkunskaper och vilka dörrar de öppnar, vilket är precis vad eleverna behöver, säger Jochen Brusberg, lärare i tyska på Naturvetenskapliga programmet vid Karlfeldtgymnasiet.

Initiativet Deutsch – Ditt val! startades 2018 av Tysk-Svenska Handelskammaren och syftar till att få fler elever i svenska skolor att läsa tyska som modernt språk. 4,3 miljoner kronor har redan delats ut. Totalt 135 skolor över hela landet har hittills deltagit i projektet.

– Under åren 2020 och 2021 fick aktiviteterna på skolorna anpassas på grund av pandemin men nu är ett nytt läsår med fysiska möten i form av studiebesök, utbyten, Tysklandsresor och en mängd olika specialprojekt lokalt på skolorna igång igen, säger Aino Weber, projektledare för språkinitiativet på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Våren 2023 öppnar en ny ansökningsperiod för projekt som ska genomföras läsåret 23/24.

Här är listan på alla skolor som deltar i Deutsch – Ditt val! läsåret 22/23:

Skolans namn

Ort

af Chapmangymnasiet

Karlskrona

Baldersskolan

Staffanstorp

Blombackaskolan

Södertälje

Bäckängsgymnasiet

Borås

Dammfriskolan

Malmö

Falu Frigymnasium

Falun

Frödingskolan

Karlstad

Furutorpskolan

Vinslöv

Fäladsgården

Lund

Gymnasieskolan Knut Hahn

Ronneby

Hvitfeldtska Gymnasiet

Göteborg

Höjaskolan

Malmö

Internationella Engelska Skolan

Bromma

Internationella Engelska Skolan

Örebro

Karlfeldtgymnasiet

Avesta

Linnéskolan

Hässleholm

Malgomajskolan

Vilhelmina

Manhemsskolan

Kalix

Marks Gymnasieskola

Skene

Misterhult skola

Misterhult

Morkarlbyhöjdens skola

Mora

Nya Munken

Linköping

Nösnäsgymnasiet

Stenungssund

Pilängskolan

Lomma

Rinmangymnasiet

Eskilstuna

Rudbeck

Sollentuna

Svenstaviks Skola

Svenstavik

Thorén Framtid Växjö

Växjö

Vasaskolan

Gävle

Victoriaskolan

Göteborg

Voxnadalens Gymnasium

Edsbyn

Västra Skolan

Falun

Växjö Katedralskola

Växjö

Änglagårdsskolan

Göteborg

 

Kontakt

Aino Weber

Member Services | Affärsområdeschef

Telefon

+46-8-665 18 61