Bild på området Bastei

Bastei

Foto: GNTB, Francesco Carovillano

Scenkonstfestivalen Domstufenspiele i Erfurt

Scenkonstfestivalen Domstufenspiele i Erfurt

Foto: Theater Erfurt, Lutz Edelhoff

Hamburg Isemarkt

Hamburg Isemarkt

Foto: GTM, Jan Traupe

Kieler Woche

Kieler Woche

Foto: TSH, Heinrich Hecht

Streetart i Berlin

Streetart i Berlin

Foto: Stadt Donaueschingen, Michal Maj

Bild på Bremens historiska centrum

Bremen

Foto: Sander S / Unsplash

Bild på gamla rådhuset i Bamberg

Bamberg

Foto: Siegfried Poepperl / Unsplash

Därför ska du semestra i Tyskland 2023

2023-01-30

Årets semesterplanering är för de flesta redan igång. När turistlandet Tyskland står redo för besökare är det fokus på mat och dryck, festivaler, fantastiska borgar och slott samt pittoreska städer som du absolut inte får missa. Tyska Turistbyråns Iris Müller guidar dig till de bästa resmålen 2023 och avslöjar sina smultronställen.

På uppdrag av den tyska regeringen arbetar Iris Müller och hennes kollegor på Tyska Turistbyrån (DZT) med att sprida information om Tyskland som resmål och på så sätt locka fler svenskar att resa dit. Målet är att positionera landet som ett mångfaldigt och attraktivt semesterland, såväl för fritidsturisten som för företag. Tysk-Svenska Handelskammaren frågade experten vad man absolut inte bör missa vid en resa till vår granne i söder i år. Tyska Turistbyrån är dessutom ny premiumpartner till Tysk-Svenska Handelskammaren.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Först och främst, välkomna som premiumpartner! Om du kortfattat skulle pitcha in Tyskland som semesterland, vad väljer du då?

Iris Müller: Tack! Då skulle jag lyfta följande punkter: 1) Mycket god och dessvärre underskattad (!) mat. Vit sparris med ett gott glas Riesling är svårslaget. Frankenregionen – som är en del av Bayern i sydöstra Tyskland – är den bryggeritätaste regionen i hela världen. Missa inte ölhuvudstaden Bamberg, som dessutom är klassat som världskulturarv av UNESCO.

2) Fantastiska borgar och slott som man kan besöka och i en del även övernatta. Dessa härstammar från när Tyskland bestod av små kungariken, furste- och hertigdömen.

3) Tysklands semestervägar – det finns fler än 150, alla med olika teman. Avvik från motorvägarna och upptäck de pittoreska städerna och den vackra naturen.

Vad väntar den som väljer att semestra i Tyskland 2023? 

"Höjdpunkter i det rika utbudet är matmarknaden Isemarkt i Hamburg, Dresden musikfestival, regattan Kieler Woche, opera i Erfurt, gastronomi och kultur i Bremen samt Artpark Tegel, för att inte glömma bort huvudstaden och svenskmagneten Berlin!"

Om jag måste välja ut några höjdpunkter i det rika utbudet så blir det matmarknaden Isemarkt i Hamburg, Dresden musikfestival, regattan Kieler Woche, scenkonstfestival i Erfurt, gastronomi och kultur i Bremen samt Artpark Tegel, för att inte glömma bort huvudstaden och ”svenskmagneten” Berlin!

Därutöver rekommenderar jag svenska resenärer att besöka några av Tysklands mest spännande festivaler. Vi ser ett ökat intresse för mat och dryck, här är Tysklands största vinfest Wurstmarkt i Bad Dürkheim ett tips och givetvis även klassikern Oktoberfest i München. Men för den som söker sig bortom allfarvägarna finns även ölfestivaler som Freimarkt i Bremen, eller Schützenfest i Hannover. Mina personliga favoriter är Tysklands musikfestivaler, exempelvis Reeperbahnfestivalen i Hamburg med många skandinaviska band, Hip-Hop-festivalen Splash! nära Dessau, som annars mest är känt för sin stolta Bauhaus-historia. Rheingau-musikfestivalen äger bland annat rum på Kloster Eberbach, där I Rosens namn med Sean Connery spelades in en gång i tiden. Mot årets slut hoppas jag att svenskarna åter hittar till alla fantastiska julmarknader runt om i landet.

Mitt sista tips blir att redan nu spana in städerna där Fotbolls-EM i Tyskland 2024 spelas. Förhoppningsvis kvalificerar sig Sverige och hamnar då i grupp F, som bland annat spelas i Leipzig där Emil Forsberg spelar, och det kan vara läge att fixa sitt boende i god tid. Här lämpar sig erbjudandet från Deutsche Bahn som preliminärt kommer lanseras senare i vår och ger resenärer möjlighet att åka regionaltåg i hela Tyskland för 49 euro!

Hur är situationen för affärsturismen?

Övernattningssiffrorna januari-oktober 2022, som är de mest aktuella vi har tillgång till, visar ett minus på cirka 28 procent i jämförelse med 2019, alltså tiden före pandemin. Under coronaåren var fallet betydligt större än så, med andra ord ser vi en tydlig återhämtning i takt med att Tyskland lättar på de återstående restriktionerna. Detta ligger i linje med de andra utlandsmarknaderna där DZT har kontor. Gällande affärsresandet väntar vi oss en senare återhämtning och delvis ett trendbrott, exempelvis ser vi att resor över dagen ersätts av digitala möten, företag tar hänsyn till klimataspekten och så vidare. Att ersätta flyg med tågresor kan i detta sammanhang ta för lång tid, och/eller vara för dyrt, varför tjänsteresorna ersätts av virtuella möten.

Hållbarhetsfrågor och ansvarsfull turism är på den globala agendan, hur märks detta i ert arbete?

Det här är en viktig punkt som genomsyrar vår verksamhet. Vi implementerar FN:s globala mål för hållbar utveckling i våra resor för journalister och B2C-kampanjer. Därtill ska kampanjerna främja lämpliga resmål, som exempelvis hållbarhetscertifierade hotell istället för hotell utan aktivt hållbarhetsarbete. Vi stödjer klimatsmarta aktiviteter, som att utforska destinationer på plats med offentliga transportmedel, cykel eller till fots istället för bil och att äta på restauranger med hållbarhetstänk. Vi försöker också uppmuntra resenärer att välja tåget framför flyget. Internt ser vi till att välja hållbarhetscertifierade lokaler och catering med schysta villkor för kick-offs och andra events.

Sist men inte minst: Vilka är dina egna tyska smultronställen?

Oj, var ska jag börja … Jag älskar ju tyska storstäder på grund av den mångfald man hittar där när det handlar om aktiviteter, restauranger, shopping och utställningar. Men om jag skulle välja 3 smultronställen bortom allfarvägen, så …

  1. Bastei och Sächsische Schweiz, Tysklands lilla Grand Canyon, med ett fantastiskt landskap och bra vandringsleder.
  2. Spökskogen nära Nienhagen i Mecklenburg-Vorpommern för sin mystiska atmosfär.
  3. Vårt industriella arv i Ruhrområdet som är en viktig del i Tysklands DNA, men som används även turistiskt för att bevaras.