Stugan Vedamåla, en liten timmerstuga vid ett lugnt läge nära en sjö

Stugan Vedamåla är så idylliskt svenskt som många tyskar drömmer om.

Foto: Schwedenliebe

Fritidshuset Hagby: ett stort hus vid Östersjön med egen sandstrand

I Hagby har gästerna tillgång till en egen sandstrand.

Foto: Schwedenliebe

Fritidshuset Saltkär ligger på en liten udde, precis vid havet

Havsutsikt åt (nästan) alla håll erbjuder fritidshuset Saltkär.

Foto: Schwedenliebe

Stuguthyrning till tyska Sverigefans med extra mycket kärlek

Trenden håller i sig: Tyskarna drömmer om den svenska idyllen i form av en röd stuga, helst med sjöutsikt. Efterfrågan på svenska stugor att hyra är fortsatt hög men att hyra ut sitt kära fritidshus kan verka omständligt. Sven Grüne, ägare av förmedlingsportalen Schwedenliebe, berättar i vår intervju vilka slags sommarstugor som är populära hos tyska turister och vad som gör att just hans verksamhet skiljer sig från konkurrenterna.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Schwedenliebe är en förmedlingsportal av sommarstugor i Sverige. Vad erbjuder ni och hur skiljer ni er från andra stugförmedlare?

Sven Grüne: På vår hemsida erbjuder vi för närvarande mer än 160 fritidshus i södra Sverige. I vårt utbud har vi alltifrån små fritidshus för två personer till stora semesterbostäder för stora familjer eller för flera familjer som vill dela boende. Dessutom kan våra kunder på vår webbplats hitta värdefull information om att semestra i Sverige såsom importregler, vanliga betalningsmetoder och allemansrätten. Vi skiljer oss från våra konkurrenter på så sätt att vi personligen besöker varje stuga, tar egna bilder och filmar. Det bidrar till en mycket hög standard och service utöver det vanliga. Dessutom är vår tjänst gratis för stugägare och vi har alltid ett nära samarbete med våra uthyrare.

Hur fungerar det när man som svensk stugägare vill hyra ut sitt fritidshus via er?

Innan en stugägare hyr ut sitt fritidshus via oss för vi en dialog via telefon eller e-post för att först få allmän information om huset. Om stugan passar in i vårt erbjudande arrangerar vi ett besök på plats. Under besöket förklarar vi vårt sätt att arbeta och svarar på frågor om uthyrningen. Slutligen tar vi professionella bilder och filmar, bland annat med en drönare. Att hyra ut via oss innebär många fördelar för husägarna. Förmedlingen via Schwedenliebe är alltid gratis för ägaren, vi har inga bindningstider och vi blockar inte heller vissa perioder. Det är alltid husägaren som bestämmer när stugan kan hyras ut. Om du som kund har frågor eller om det råder oenighet med stuggästerna finns vi tillgängliga dygnet runt.

Har du några tips på vad man som tysk turist särskilt ska beakta när man letar efter ett bra sommarhus att hyra i Sverige?

Mitt bästa tips är att vara ute i god tid. De bästa stugorna med bra läge är vanligtvis redan bokade ett till ett och ett halvt år i förväg. I detta sammanhang rekommenderar vi alla gäster att köpa till en reseförsäkring. En resa kanske bokas ett år i förväg och på den tiden kan mycket hända! Utan en reseförsäkring får gästen ofta stå för större delen av kostnaden om man, av en eller annan anledning, inte kan åka. Många av de företag som hyr ut semesterboenden besöker aldrig fritidshusen utan får endast bilder som husägare själva tagit. Man bör alltid se till att bilderna på stugorna är så aktuella som möjligt. I ovannämnda fall händer det ofta att gästerna kommer till det bokade fritidshuset och inredningen ser helt annorlunda ut. Även själva resan till Sverige bör planeras i god tid. Under sommarmånaderna är färjorna från Tyskland till Sverige ofta fullbokade, så bokning av färja bör göras omedelbart efter att man mottagit bokningsbekräftelsen.

Vad är det tyska turister främst efterfrågar när de vill hyra sommarhus i Sverige?

De flesta gäster vill hyra en röd stuga precis vid sjön. Självklart ska där även finnas en roddbåt. Just dessa fritidshus är mycket populära och brukar bokas ett och ett halvt år i förväg. Allt fler gäster lägger även stor vikt vid modern utrustning, det vill säga moderna möbler, tillgång till internet, välutrustade kök etc. Särskilt stor efterfrågan är det också på stugor där husdjur är tillåtna. Många familjer reser med sin hund eller med flera hundar.

Vilka regioner är mest populära?

Den överlägset mest populära regionen är Småland, särskilt området kring Vimmerby. Alla Sverigefans känner till Astrid Lindgrens berättelser och vill utforska regionen där många av dem utspelar sig. Sevärdheter som Astrid Lindgrens värld eller Gibberyds gård i Katthult är de tyska turisternas främsta besöksmål.

Vilken är din personliga favorit bland alla stugor ni förmedlar?

Alla våra stugor har sin egen charm och unika fördelar. Men för mig personligen finns det två favoriter: Om jag skulle semestra med min partner skulle jag välja stugan Vedamåla, en liten timmerstuga vid ett lugnt läge nära en sjö. För en resa med min familj skulle däremot fritidshuset Hagby vara mitt val. Det är ett stort hus vid Östersjön med egen sandstrand.

Vilken nytta drar ni av medlemskapet i Tysk-Svenska Handelskammaren och våra tjänster?

Samarbeten, partnerskap och nätverk är viktiga. Det är ett bra sätt att få och utbyta information. Vi håller oss uppdaterade via nyhetsbrevet och hemsidan och med intresse följer vi hur andra företag utvecklas. Vi har inte nyttjat tjänster inom till exempel juridik eller skatt, men det är en bra känsla att veta att vi har en partner i form av Tysk-Svenska Handelskammaren som kan erbjuda dessa tjänster om så skulle behövas.

 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.