Foto: Native Instruments

Native Instruments vässar din digitala musikproduktion

Det tyska företaget Native Instruments har i drygt 20 år servat musikindustrin med mjuk- och hårdvara av toppklass. Tom Kurth, Chief Legal Officer på företaget, berättar i vår intervju om produkterna och vilken betydelse de haft för utvecklingen av digital musikproduktion.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Native Instruments är en nytillkommen medlem i vårt nätverk. Ni är en ledande tillverkare av mjuk- och hårdvara för databaserad ljudproduktion och DJ-utrustning. Berätta om företagets historik och era produkter.

Tom Kurth: Native Instruments är den kreativa ryggraden inom musikindustrin. Som ett ledande företag av produktion och framställning av digital musik vänder vi oss till etablerade musiker men även till morgondagens stjärnskott – såväl på scen som i studion. Med hårdvara, programvara och digitala tjänster erbjuder vi innovativa helintegrerade lösningar som riktar sig till både professionella utövare och hobbymusiker – oavsett genre. Vårt uppdrag: Att göra musikproduktion ännu enklare och tillgänglig för fler människor.

Vi har stått för musikalisk innovation i över 20 år och har alltid letat efter nya sätt att inspirera och berika musikskapande. Med tiden har aktiva communities utvecklats kring våra banbrytande plattformar. Med våra produkter omdefinierar vi ständigt gränserna för vad som är tekniskt genomförbart och öppnar nya kreativa horisonter för musiker.

Ni har varit verksamma i 20 år och mycket har hänt i er bransch. Hur har musikskapandet utvecklats sedan starten? 

Native Instruments grundades 1996. Från början har vi kontinuerligt utvecklat och konsekvent utökat de tekniska möjligheterna att producera musik. Som den allra första plattformsleverantören som riktar sig till musikindustrin har vi med hjälp av mjukvaruinstrument möjliggjort innovativa ljudproduktioner och avgörande framsteg. Även idag jobbar vi mot framtidens ljudinnovationer.

Vår ljudteknik har inspirerat hela genrer och revolutionerat hur människor gör musik idag. Våra produkter ger exceptionellt ljud när det kommer till kvalitet och vad som är möjligt att producera. Lägg sedan till estetisk gränssnittsdesign med användarvänlighet och omfattande funktionalitet med maximalt fokus på detaljerna. Det är därför våra produkter används och uppskattas av de mest framgångsrika och kreativa musikerna.

Hur har pandemin påverkat ert företag och försäljning? Får musik någon särskild betydelse under sådana tider av kris som vi nu upplever?

Som det digitala företag vi är kunde vi snabbt ställa om och på samtliga platser vi har kontor har våra anställda jobbat. Vi har inte märkt av någon skillnad på effektivitet, däremot saknar vi den sociala aspekten av arbetet och har därför sedan maj månad öppnat kontoren i Berlin och försöker på så sätt erbjuda våra anställda båda arbetsmiljöerna.

"Musik är viktigt i tider av kris och lyckligtvis har pandemin inte haft några dramatiska effekter på vårt företag."

Musik är viktigt i tider av kris och lyckligtvis har pandemin inte haft några dramatiska effekter på vårt företag. Men många av våra kunder har påverkats; klubbar är stängda och konserter ställs in.

Ni är medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren. Vilken nytta hoppas ni kan dra av medlemskapet och våra tjänster?

Vi har samlat goda erfarenheter från tyska handelskamrar i andra länder och uppskattar det kompetenta samarbetet, särskilt inom områdena juridik och lön. Vi kan till exempel få hjälp att lösa problem på tyska, få skräddarsydda svar och anlita tjänster som tar hänsyn till regelverket i respektive land. Bra tillgänglighet, snabba svarstider och en bred portfölj av tjänster – det är något vi verkligen uppskattar.

 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.