Gärsnäs vd Dag Klockby

Dag Klockby, vd för Gärsnäs.

Gärnäs fabrik

Gärsnäs fabrik på den skånska landsbygden.

Gärsnäs träprodukter

Gärsnäs: ”Når vi intressegrupperna i Tyskland blir det bingo”

Med en kombination av lokal förankring och stora kunder som verksamhetens hjärta blir frågan om hur vi ska konsumera mer hållbart allt viktigare för möbeltillverkaren Gärsnäs. Och även på den skånska landsbygden blåser digitaliseringens vindar.

Möbeltillverkan Gärsnäs har sedan 1893 huvudkontor, utställning och produktion i det lilla samhället med samma namn på idylliska Österlen i Skåne. Därtill finns ett kontor och showroom i Stockholm. Företaget samarbetar med några av Sveriges främsta möbelformgivare och lägger stor vikt vid miljö och kvalitet.

Tysk-Svenska Handelskammaren träffade vd Dag Klockby för en rundtur i fabriken och ett samtal om vikten av både lokal förankring och globala visioner.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Ni har en fot i såväl Skåne som Stockholm och exporterar svenska kvalitetsmöbler till den globala marknaden – hur viktig är den lokala förankringen?

Dag Klockby: Även om vi har stora internationella kunder som Google, Microsoft och Netflix ligger företagets hjärta här i Gärsnäs.

"Vi måste vara internationella men får heller inte glömma bort våra rötter."

Vi måste vara internationella men får heller inte glömma bort våra rötter. Därför engagerar vi oss så mycket vi kan här i byn, exempelvis genom pop-up-butiker. I Sverige har vi bland våra beställare flertalet stora företag och statliga kunder, vilket ger en viss stabilitet.

På marknaderna utanför Sverige är utmaningen att tränga igenom bruset. Vår ambition idag är att i högre utsträckning nå privatkunder utan att behöva förlita oss alltför mycket på detaljhandeln. Här pågår större projekt som syftar till att ytterligare stärka varumärket. Samtidigt tror jag att den förändring som samhället genomgår just nu, med fokus på hur vi ska konsumera hållbart, kommer att leda till en ökad efterfrågan på genuint hantverk, istället för att massimportera från Asien.

Idag pratas det mycket om e-handel och digitalisering – hur förenas tradition och nytänkande hos er?

Målet är att på sikt kunna äga vår egen digitalisering, att ta ansvar för den kommunikationen och stå som avsändare i alla led från produktion till marknadsföring. Idag finns våra produkter hos exempelvis Nordiska Galleriet och Länna Möbler i Stockholm, men vi siktar på att bygga upp en egen plattform och planerar för en retailbutik i huvudstaden, där våra möbler kan ses, kännas och provas. När det kommer till sällanköpsvaror är det viktigt att etablera en relation till kunden och vi önskar nå privata konsumenter i än högre utsträckning i framtiden.

Vilka är era viktigaste exportmarknader?

Våra nordiska grannländer har en särskild betydelse, vi producerar exempelvis en hel del i Danmark.

"Tyskland är en av våra absolut viktigaste exportmarknader."

Tyskland är en av våra absolut viktigaste exportmarknader och jag tror att den har potential att bli ännu mer betydelsefull framöver. Vi ser ett ökat intresse för högkvalitativa produkter med hållbarhetstänk, även designen faller i god jord. Vi upplever egentligen inga skillnader jämfört med våra svenska kunder. Visserligen tar relationsbyggande tid, men vi har en agent på plats och mottar mycket positiv respons från arkitekter runt om i landet.

Gärsnäs är sedan 2014 medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren. Vilken nytta drar ni av medlemskapet och våra tjänster?

"Vårt medlemskap är ovärderligt för att bygga nätverk."

Vårt medlemskap är ovärderligt för att bygga nätverk. Möjligheten att komma i kontakt med representanter från näringslivet och att lära känna marknaden, det skulle jag säga är allra viktigast. Vi har flera spännande projekt i Tyskland. Bland annat levererade vi nyligen möbler till Handelsblatts nya huvudkontor i Düsseldorf och vi har ett samarbete med Hotel Renthof i Kassel, en gammal klosterbyggnad som nu har gjorts om till hotell. Vi hjälper också till med utformningen av Birkenstocks showrooms runt om i världen. Eftersom konkurrensen är enorm är Tysk-Svenska Handelskammarens expertis någonting vi har stor nytta av. För när vi lyckas nå intressegrupperna i Tyskland blir det bingo.

 

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.