Norra länken i Stockholm är ett av projekten som Pramit är involverat i.

Foto: Pramit

Pramit bygger storprojekt snabbt och skräddarsytt

Det turkisk-tyska familjeföretaget Pramit är framgångsrikt som byggentreprenör för infrastrukturprojekt och bostäder i Sverige.

Den som rör sig i trafiken i norra Stockholm känner till Norra länken. Den första 4 kilometer långa etappen som invigdes i slutet av 2014 förbinder Värtahamnen med universitetsområdet genom en tunnel och innebär för många pendlare en tidsbesparing på 30 minuter i varje riktning. Totalt beräknas Norra länken kosta 14,9 miljarder kronor och stå klar 2016.

En av de ansvariga byggentreprenörerna är den turkisk-tyska koncernen Pramit Construction Filial. Pramit är ett familjeföretag med huvudkontor i Istanbul och är specialiserat på stora infrastrukturprojekt som flygplatser och tunnlar. Mer och mer inriktar sig koncernen också på bostadsbyggande. Pramit har de senaste tjugo åren gjort sig ett namn tack vare talrika stora projekt som Neue Messe i Hamburg, terminal 2 på Hamburgs flygplats och Weserauentunneln i Minden.

Projekt avslutas "just in time"

– Vårt motto är: just in time, säger Sezer Sitar, vd på Pramit Construction Filial. Vi är kända för att jobba snabbt och med högsta kvalitet. Vi kan ofta avsluta projekt före utsatt tid. Det uppskattar våra uppdragsgivare mycket.

I Sverige har de flitiga konstruktörerna varit verksamma sedan 2012. Företaget gav Tysk-Svenska Handelskammaren i uppdrag att sköta löneadministration och redovisning.

– Även om vi numera känner till de svenska rutinerna fortsätter vi att anlita handelskammaren för vår bokföring, eftersom vi uppskattar det friktionsfria samarbetet med medarbetarna där, säger Sitar.

Vid sidan av Norra länken projekterar och bygger koncernen med 110 anställda i Sverige för tillfället en mängd ytterligare infrastrukturprojekt och bostäder.