Kullabygdens Kullamust in einer Flasche und Äpfel im Hintergrund

Foto: Kullabygdens Musteri AB

Naturlig dryck med en enda ingrediens

Kullamust är en naturprodukt som tillverkas av Kullabygdens Musteri i Mjöhult norr om Helsingborg. Den enda ingrediensen är utvalda äpplen som kallpressats, filtrerats och tappats på flaska – ingenting annat.

– Kunder har hört av sig och tror att det är något fel på den korta innehållsdeklarationen. Men faktum är att det är 100 procent frukt – inget tillsatt socker, inget tillsatt vatten och inga konserveringsmedel, förklarar Peter Carlsson som är vd och huvudägare.

Musteriet har anor som sträcker sig nästan 90 år tillbaka. Under lång tid var det verksamt som lokalt musteri dit folk från trakten kom med sina äpplen för att förädla dem till must. Men sedan 1994, då Peter Carlsson gick in som ägare, har sortimentet utvecklats och produkterna finns numera i dagligvarubutiker över hela landet.

Våren 2016 inleddes även en stor satsning på export till ett tiotal olika länder, däribland Tyskland, Österrike, Belgien, Frankrike och Spanien i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren.

– Vi ska nu göra en utvärdering av satsningen. Men redan nu kan vi se att även de utländska konsumenterna uppskattar den friska, naturliga äppeldrycken, säger Peter Carlsson.